Polovina sběren šrotu porušuje zákon

Výkupny sběrných surovin si  v průběhu  července a září vzali na mušku inspektoři z České obchodní inspekce. Kontrolovali  dodržování předpisů včetně toho, zda výkupny dodržují zákaz vyplácení hotovosti za staré železo. Chyby  se objevily v polovině provozoven.

 

srot
„Provedli jsme čtrnáct kontrol, v šesti provozovnách jsme zjistili porušení zákonů. Ve dvou výkupnách v rozporu se zákonem vyplatili fyzickým osobám peníze hned na ruku, dále jsme zjistili poškození spotřebitele až o 40 korun, chyběly ceníky nebo certifikované váhy. Narazili jsme i na dva případy, kdy v provozovnách vykoupili vodárenská zařízení, což jim zákon striktně zakazuje,“ uvedla zástupkyně ředitele inspektorátu ČOI pro Plzeňský a Karlovarský kraj Marie Svachová.

 

Chybějící ceníky, váhy bez ověření nebo okradení zákazníka řeší inspektoři s provinilci sami ve správním řízení. Tam hrozí pokuty i v desítkách tisíc korun.

 

Protože peníze na ruku za starý šrot sběrači kovů už nedostanou, hodně z nich se přeorientovalo na sběr papíru, který dosu sběrny vyplácejí. Jako zdroje slouží “sběračům” i kontejnery na tříděný odpad, kam papír ukládáme.

 

Inspektoři České obchodní inspekce se v první polovině roku zaměřili také například na kontrolu značení alkoholických  nápojů, dodržování správné míry a informovanosti spotřebitelů.

 

V průběhu 1. pololetí bylo Českou obchodní inspekcí zkontrolováno celkem 2182 provozoven, při nichž se inspektoři zaměřili rovněž na znační lihovin a nakládání s nimi. Tyto povinnosti byly porušeny pouze v jednom případě, další nedostatky, zejména porušení povinností stanovených zákonem o ochraně spotřebitele, však byly zjištěny ve 40 % kontrol. V hodnoceném období bylo pravomocně uloženo téměř 800 pokut za cca 2,5 milionu Kč, vydány zákazy prodeje na 2101 kusů výrobků v celkové hodnotě 91 812 Kč a zakázáno používání 155 kusů úředně neověřených měřidel.

 

„Prodejci alkoholických nápojů se sice snaží dodržovat závazné právní předpisy týkající se prodeje alkoholických nápojů, stále však porušují ustanovení zákona o ochraně spotřebitele. Nedodržují zejména deklarované míry nápojů či množství podávaných pokrmů, používají neověřená měřidla a nesprávně účtují. Poměrně často také neseznamují spotřebitele s cenami výrobků a služeb a nevydávají na vyžádání řádně vyplněné doklady o koupi,“ řekl Mojmír Bezecný, ústřední ředitel České obchodní inspekce.

 

Kontroly značení, nabídky a prodeje alkoholu – 1. pololetí 2015
Inspektorát počet kontrol kontroly se zjištěním zjištěná porušení v %
Středočeský a Hl. město Praha 262 115 43,9 %
Jihočeský a Vysočina 346 136 39,3 %
Plzeňský a Karlovarský 231 108 46,8 %
Ústecký a Liberecký 264 134 50,8 %
Královéhradecký a Pardubický 433 128 29,6 %
Jihomoravský a Zlínský 265 116 43,8 %
Moravskoslezský a Olomoucký 381 146 38,3 %
Celkem 2 182 883 40,5 %

 

Bylo zjištěno minimum porušení zvláštních právních předpisů, upravujících nakládání s alkoholem a jeho značení. Z výsledků kontrol vyplývá, že prodejci alkoholu se snaží dodržovat závazné právní předpisy, týkající se prodeje alkoholických nápojů, stále však ve značném rozsahu porušují zákon o ochraně spotřebitele. Nejčastěji se jedná o porušování zásad poctivosti prodeje, a to nesprávným účtováním nabízených výrobků, nedodržením správné míry podávaných nápojů nebo používáním neověřených měřidel. K dalším nedostatkům patří neseznámení spotřebitele s cenou a nevydání dokladu o zakoupení výrobku se stanovenými údaji.

-red- zdroj: idnes, ČOI