Kozy na silnici, opilá babička…

koza

Na silnici kozy, v ulicích psi

 

Jakkoliv se titulek může zdát odlehčující situaci, není to až tak úplně pravda. Většina řidičů se alespoň jednou ve své šoférské kariéře setká se zvířetem na silnici a leckdy taková „setkání“ končí tragicky. Nemáme teď na mysli lesní zvěř – tu asi jen těžko naučíme pravidla provozu, ale zvěř z chovů, která nepozorným majitelům, nebo díky vytrvalosti v překonávání překážek, prostě uteče a potuluje se, kde se jí zlíbí. Nebezpečí střetu na silnici je nasnadě. A v případě volně pobíhajících psů snad ani není třeba riziko zvlášť zdůrazňovat. Strážníci městské policie řeší takových případů (obou uvedených) několik do měsíce. Naposledy dvakrát začátkem října na komunikaci U Sloupů(pobíhající kozy a skot)  a téměř denně v ulicích města. Majitelům psů i těm, kteří mají stáda na místech blízko komunikací důrazně doporučují větší pečlivost při zajištění zvířat – preventivní opatření proti útěku se vždy vyplatí – v neposlední řadě ochranou zdraví a majetku vlastního, nebo cizího.

 

Z další činnosti MP Vimperk

Zadržení pachatele trestné činnosti – 7. října požádali kolegové ze státní policie strážníky o pomoc při hledání pachatele trestné činnosti, který nenastoupil do výkonu trestu. Hlídka strážníků společně s asistenty prevence kriminality spatřila hledanou osobu v ulici Kaplířova a tak provinilec trestu neušel. MP ho zadržela a předala na obvodní oddělení P ČR Vimperk.

 

Bezpečí na silnici – strážníci se zabývají problémy v dopravě nejen ve městě, ale i v blízkém okolí na státních silnicích. 8. října byla na služebnu MP nahlášena poškozená krajnice silnice u Sudslavic. Nebezpečné místo strážníci označili kužely, poškození nahlásili Správě a údržbě silnic Jihočeského kraje a z místa pořídili fotodokumentaci.

 

Beton na křižovatce komplikoval dopravu – nápravu zjednali strážníci MP přivoláním městských služeb, které křižovatku u Lidlu uklidily. Rozsypaný beton v odpoledních hodinách v hustém provozu ztěžoval dopravu všem motoristům.

 

Tma jako v pytli – nefunkční veřejné osvětlení zjistili strážníci v nočních hodinách na části městského okruhu v ulicích Pražská, Nádražní, Boubínská, Nerudova, Sklářská a Špidrova. Zvýšený dohled v neosvětleném úseku a nahlášení závady bylo součástí práce noční směny.

 

A nedají si pokoj a nedají – prostitutky na zimu nedbají a své „služby“ nabízejí u silnic stále. Jeden z případů nahlásil strážníkům vimperský místostarosta – 9. října v odpoledních hodinách byla „kněžka lásky“ spatřena v ulici Pasovská. Snažila se zastavovat projíždějící auta za zřejmým účelem… Hlídce tato žena není neznámá, z místa ji strážníci po napomenutí vykázali.

 

Zatopili si matracemi? V sobotu 10. října přijali strážníci kolem půl třetí odpoledne poplašnou zprávu, že za autoservisem Jamra pravděpodobně hoří, protože se z objektu za ním valí ze střechy kouř. Hlídka na místě nezastihla nikoho, ani oznamovatele údajného požáru, zato zjistila, že v uvedeném objektu někdo podpálil staré matrace. Přivolaní hasiči oheň zlikvidovali, o situaci byl vyrozuměn majitel objektu a protože nedošlo k žádné škodě, byl případ uzavřen.

 

Bez technické a bez dokladů daleko nedojel – ve večerních hodinách si strážníci v sobotu 10. října všimli v ul. Sušická černého VW Golf, které mělo propadlou technickou. Řidiči to ale zjevně nevadilo, protože po chvíli se s vozem vydal na cestu po ulici 1. Máje. Hlídka auto dojela a zastavila ke kontrole v ul. Nad stadionem. Vyšlo najevo, že kromě toho, že řidič ignoroval stav vozu, neuznal za vhodné si s sebou vzít doklady, proto byli na místo přivoláni policisté P ČR, kteří si případ převzali a dále jej šetří jako podezření z trestné činnosti.

 

Babička řádila – místní 71letá žena si řádně přihnula a nezvládala samostatný pohyb. Krátce před jednou hodinou ráno, v neděli 11. října, byli strážníci požádáni záchrannou službou o asistenci při zásahu u podnapilé ženy (r. 1944) před jedním z místních barů v ulici Nádražní. Žena neměla kromě vyšší hladiny alkoholu v krvi žádné zranění a poté co ji prohlédl lékař, byla odvedena domů svým vnukem.

 

Bezdomovec ve sklepě – v úterý v podvečer byli strážníci požádáni o prověření situace v domě v ul. K Rokli – měl zde spát bezdomovec ve sklepních prostorách. Na místě hlídka zjistila, že se jedná o muže vystěhovaného z téhož domu, který přespával ve „svém“ bývalém sklepě. Hlídka muže poučila o nepřístojném chování, požádala jej o vyklizení sklepa a odevzdání klíčů od domu. To muž také, za přítomnosti hlídky a asistentů prevence kriminality, udělal. Strážníci předali klíče domovnici a muže z domu vykázali.

 

 

Kromě uvedených případů, které jsou jen kratším výčtem všech z uplynulých dvou týdnů, městská policie řeší denně běžné situace v dopravě, mezilidských vztazích i další případy majetkové trestné činnosti, výtržnictví nebo vandalismu. Úzce přitom spolupracuje se státní policií i ostatními složkami záchranného systému.

 

  100 9953  100 9922

Ale realizuje také příjemnější aktivity – v rámci prevence a zvýšení bezpečnosti chodců a účastníků provozu, zavítali strážníci a jejich kolegové ze státní policie, mezi děti do základní školy. Při besedě se věnovali bezpečnému pohybu ve městě a na přechodech. A aby si děti správné návyky lépe osvojily, vyrazily spolu se strážníky a policisty do městského provozu, kde si bezpečné přecházení ulic vyzkoušely.

100 9925  100 9946

 

100 9919

 

 

-red, mp-