uprchlici

Uprchlíci blízko Šumavy? Jsme připraveni?

(Ne)zvládnutelná imigrace

Jen v září překročilo Německé hranice 164 tisíc nových utečenců. Podle některých analytiků by se finální počet pro letošní rok mohl vyšplhat až na 1,5 milionu. Bavorsko v pátek 9. 10. schválilo nová opatření, podle kterých budou posílat přicházející uprchlíky zpět do Rakouska. Kromě toho chce zbudovat na hranicích tranzitní zóny, které znesnadní ilegální imigraci. Návrh ale už v minulosti odmítla Evropská komise jako neslučitelný s evropským právem. Pokud německá vláda nepodnikne v blízké době opatření na omezení přílivu uprchlíků, je Bavorsko připraveno vzít celý případ k soudu.

 

uprchlici

 

Česká republika kvůli migrační krizi v sobotu 10. října rozšířila kontroly na hranicích s Rakouskem. Namátkové kontroly budou místo čtrnácti na dvaceti přechodech. Pokud by Rakousko uzavřelo své hranice, byť ne s Českem, ministerstvo vnitra je připraveno například i zrušit některé mezinárodní vlakové spoje.

Policie tak podle ministerstva vnitra získá větší přehled o případné nelegální migraci, pro kterou by převaděči mohli využívat i méně významné hraniční přechody. V žádném případě nejde o znovuzavedení hraničních kontrol, upozornilo ministerstvo. Česko pro běžence ze Sýrie a dalších zemí Blízkého východu zpravidla není cílovou zemí. Sobotka ve čtvrtek v České televizi uvedl, že o azyl v Česku zatím požádalo 70 nebo 80 lidí ze Sýrie. Uprchlíci Česko na rozdíl od Rakouska, přes které jen během září prošlo zhruba 200 000 migrantů, nevyužívají často ani jako tranzitní stát.Česká policie od prvního zesílení kontrol v polovině června zadržela zhruba jen 3000 běženců, kteří přes české území procházeli nelegálně. (zdroj: zahranici.ihned.cz)

 

Máme se připravit na příliv části imigrantů do šumavského příhraničí? Jsme na takovou situaci připraveni a máme možnost ji zvládnout? Jak vnímají tuto problematiku starostové Šumavy na obou stranách hranice? Zatímco čeští, kteří dosud nebyli konfrontováni s realitou přijmout a starat se o uprchlíky, se k situaci ze svých postů vyjadřovat nechtějí, jejich němečtí kolegové, kteří už tuto zkušenost mají, byli sdílnější.