Dýňový džem podle královny marmelád Blanky

Jablka, hrušky, švestky, ale i dýně se podle Blanky Milfaitové, která objektivně vaří ty nejlepší marmelády na světě, právě teď dají v kuchyni zpracovávat na sladké pochoutky. Přípravu dýňového džemu předvedla Blanka v Botanické zahradě Praha v Troji, kde až do 25. října pokračuje výstava dýní. A protože právě teď je čas dýní, prozradila svůj recept na TOP dýňový džem.

 

 

blanka doma

 

Džem z dýní podle světové vládkyně marmelád Blanky

Nečekejte nic složitého, tahle marmeláda je na přípravu jedna z nejjednodušších. V zásadě vychází ze stejného základu jako každý poctivě uvařený džem  a dokonce se obejdete i bez pektinu.

 

Začněme u výběru základní suroviny, tedy dýně

“Já hodně používám hokaido, která má specifickou chuť, takže není čistě závislá na tom, co k ní přidáte, tedy na dochucení, jaké některé jiné druhy,“ popisuje Blanka svůj nejoblíbenější „marmeládový“ druh.

 

Postup přípravy a vaření džemu 

Omytou dýni rozkrojíte, vyberete z ní semínka a pokrájíte ji na větší kousky. „Stejně se rozvaří,“ usmívá se Blanka s vědomím, že postup není nutné nijak dramatizovat. Kousky dýně pak jednoduše nasypete do kastrolu, podlijete trochou vody, podusíte na mírném ohni a podle potřeby mícháte, dokud kousky dýně nezměknou.

 

A přijde na řadu slazení

„Sladit můžete bílým i nerafinovaným hnědým cukrem, případně medem,“ radí Blanka, která džem na místě vařila právě s pohankovým medem z Pošumaví. „Vím, že povařený med funguje čistě jen jako sladidlo, enzymy a další zdraví prospěšné látky se bohužel vyvaří. Ale za tu chuť to stojí,“ říká, když voňavý med vmíchává do změklých kostiček dýně.

„Marmeláda se bohužel musí vařit dohromady se sladidlem, nelze ho přidat až po zchladnutí, marmeláda by se zkazila. A pokud byste ji chtěli zavařit, aby vydržela, stejně by teplotně přešla přes 80 °C, takže s jakýmsi znehodnocením medu je potřeba se smířit,“ vysvětluje.

„Pro doladění chuti lze přidat třeba vlašské ořechy, to je skvělá kombinace, nebo vanilku či kardamom, tedy koření, kterým podpoříte nejen chuť i vůni,“ popisuje Blanka, oči jí u toho svítí nadšením a ruce loupou kardamom a drtí ho v hmoždíři. Přimíchá ho, ochutná a přidá ještě čerstvou citronovou šťávu.

 

A je v podstatě hotovo

Podtrženo sečteno: na hrnec skvělé dýňové marmelády – skvělé samozřejmě pro ty, kteří mají dýně rádi – Blanka potřebovala pár dýní hokaido, pohankový med, pár najemno podrcených semínek kardamomu a čerstvou citronovou šťávu. Poměry ingrediencí moc neřeší, řídí se hlavně chutí. A jak zdůrazňuje, marmeláda potřebuje ještě zhruba týden, aby se chutě a vůně spojily. Pak je to teprve ta správná lahoda.

 

U dýně klidně zapomeňte na pektin. Jindy je ale důležitý!

Všimli jste si dobře. Příjemným překvapením je u tohoto džemu fakt, že nepotřebuje ani přídavek přírodního pektinu. „Na zahuštění není u dýně potřeba nic, jenom ji povařit. Ona je poměrně hustá sama o sobě, takže ji povaříte a máte hustou marmeládu bez jakýchkoliv přípravků,“ konstatuje zkušená marmeládařka.

 

 

Hodně zdaru při přípravě dýňového džemu a dobrou chuť!

zdroj: hobby.idnes.cz