Kontroly na silnicích: vybavení vozidel

vabaveni
Ve středu se policisté Klatovska zaměřili v rámci dopravně preventivní akcena kontrolu povinné výbavy vozidla včetně reflexní vesty pro řidiče.

Dopravní akce byla v tomto případě zacílena na viditelnost spolujezdců ve vozidlech při vzniklých mimořádných událostech (dopravní nehoda nebo porucha na vozidle).

 

 Výstražnou reflexní vestu musí mít od 1. ledna 2011 každý řidič ve vozidle a je součástí povinné výbavy. Vesty jsou vyrobeny z látky v oranžové nebo žlutozelené barvě a vždy s pruhy z retroreflexního materiálu. Jsou určeny k užívání ke zvýšení viditelnosti osoby, která se pohybuje okolo místa dopravní nehody nebo při poruchách vozidel na silnicích a dálnicích. Doporučujeme vestu uložit na dobře přístupném místě, například v bočních odkládacích kapsách ve dveřích, ale ne do zavazadlového prostoru.

 

Pokud se budete pohybovat na komunikaci bez této vesty, řidič přijíždějícího vozidla vás nemusí vidět  z dostatečné vzdálenosti a může dojít ke střetu. A pokud cestujete do jiných států, tak si nejdříve zjistěte, jaké vesty jsou na daném území povinné.

 

Podle zákona o provozu na pozemních komunikacích jsou stanoveny povinnosti řidiče: “mít na soběvesta oděvní doplňky s označením z retroreflexního materiálu stanovené prováděcím právním předpisem a nachází-li se mimo vozidlo na pozemní komunikaci mimo obec v souvislosti s nouzovým stáním; to neplatí pro řidiče motocyklu, mopedu a nemotorového vozidla”.

 

Nezapomínejte ani na pravidelnou kontrolu další povinné výbavy ve vozidle.

 

Při dopravně bezpečnostní akci řidiči převzali od policistů reflexní vestu, určenou pro spolujezdce.

-dl, p cr-