Zkažený závěr zápasu znamenal prohru

Zkažený závěr zápasu znamenal prohru

BK Vimperk : Spartak Kaplice 61:65

 

Po dvou domácích výhrách přivítali vimperští basketbalisté opět na domácím hřišti tradičního soupeře z Kaplice. Domácí nastoupili bez zraněného druhého rozehrávače P. Lukáše.

 

Úvod utkání vimperským vůbec nevyšel. Především na útočné polovině se velmi trápili a po 4 minutách vypadalo skóre hrozivě 0:11!!! Poté přišel oddechový čas domácích, který hráče vzpamatoval a upozornil, že zápas již začal. Poté domácí přidali především v útoku, kde se začali výrazněji prosazovat. V poslední minutě první čtvrtiny vimperští využili příležitost a tuto závěrečnou minutu vyhráli 6:0, což znamenalo otočení ve vývoji skóre a vedení 20:17.

 

Ve druhé čtvrtině každý z týmů předvedl krátkou bodovou šňůru. Nejprve hosté mezi 12. a 14. minutou dali 7 bodů v řadě, aby vimperští mezi 17. a 20. minutou reagovali dokonce 10 body, z toho 2 tříbodové koše. Poločasový stav 34:29. Zápas byl ve znamení mnoha nevyužitých příležitostí, především domácí mohli, a také měli vést o více bodů, protože hosty přehrávali a nutili ke střelám z nepřipravených pozic a také několika ztrátám.

 

Ve třetí čtvrtině domácí přitvrdili obranu. Dostávali kaplické hráče do těžkých střeleckých pozic, několikrát se jim dokonce podařilo ubránit hosty v limitu na střelbu. Vimperští byli viditelně lepším týmem, dovolili hostům za celou čtvrtinu jen 7 bodů (!!!), ale nevyužité střelecké příležitosti a jen 13 vstřelených bodů stále dávaly kaplickým možnost na zvrat v utkání. Stav po třetí čtvrtině 47:36. Toto jedenáctibodové vedení bylo také největším v zápase. Přesto až do páté 34. minuty měli domácí hru pod kontrolou – stav v 34. minutě 52:41 pro BK Vimperk. Hosté si vzali time out a poté začala noční můra domácích. Po tříbodovém koši kaplických se v jejich dalším útoku vyfauloval domácí M. Sitár. Tím vimperští přišli o prvního hráče základní sestavy, který v obraně výrazně eliminoval kaplické útočné choutky. Ve 38. minutě navíc dostal technickou chybu domácí trenér V. Kautman. Výsledkem této situace byl stav 52:51 pro domácí. Poté vimperští zabojovali, ubránili hosty a v útoku byli faulováni. Bohužel se domácím přestalo dařit také na čáře trestných hodů, ze čtyř možných využil F. Doule jen 2 – stav 54:51. To bylo poslední vedení domácích v zápase. Hosté poté trojkou a košem z pole otočili a hosté již jen dotahovali. Tomu nahrála také situace z 39. minuty, kdy po vzájemném konfliktu hostující Ševčík nafilmoval pád a domácí F. Doule byl vyloučen. Tím byl ze hry vyřazen další hráč základní sestavy, který mohl pomoct utkání ještě zlomit ve prospěch vimperských. Vimperští utkání nezabalili, několik vteřin před koncem ještě trojkou snížil R. Klímek na 61:63, ale po taktickém faulu domácích hosté proměnili oba trestné hody a o výsledku zápasu bylo definitivně rozhodnuto.

Je nepochopitelné, když domácí po prvních čtyřech minutách hry předvádí dalších 31 minut až na výjimky vynikající výkon v obraně a v závěru se jejich hra zcela zhroutí. Soupeře do zápasu dostali sami špatnými obrannými rozhodnutími. Kaňkou na zápase je také filmování hostujícího hráče, které rozhodčí „sežral“ a které závěr výrazně ovlivnilo. A samozřejmě přidejme trestné hody v poslední čtvrtině – 19/9!!!

Body za BK Vimperk: Klímek 20 (3 trojky), Doule 14, Sitár 12 (1), Susol 12, Janda 2, Heřta 1, dále nastoupili Matyk, Gála a Vácha. Trestné hody 28/16.