Poštovní známky v knihovně

Jejich nejhorším nepřítelem je průvan – traduje se, pravděpodobně i na základě filmů, v nichž filatelisté často bývají  zpodobňováni jako  typicky tiší podivíni s hlavou skloněnou nad  maličkými obrázky a s lupou v ruce. Občas scéna s nimi bývá doprovázena srdcervoucím výkřikem: “Zavírej, táhne!”…

 

znamky1

 

FILATELISTA je člověk, který se zabývá sbíráním poštovních známek a zpravidla bývá odborníkem v dané oblasti. Ve filatelii se mohou točit velké peníze, sběratelé bývají ochotni utratit značné částky za raritní kousky, velmi ceněné bývají např. staré známky z nějaké chybně vytištěné série, kterých se dochovalo jen několik kusů, což z nich činí unikáty.

 

FILATELIE má ovšem poněkud širší význam, než vyjadřuje obvyklé “sbírání známek”. Jak opět vysvětlují slovníky a encyklopedie, jde o je obor zabývající se poštovními známkami a kolky, jejich vzhledem, výrobou a použitím po jejich vydání poštovními úřady. Ačkoli mnoho lidí ztotožňuje filatelii se sbíráním známek, samotná filatelie je poněkud širší pojem. Například filatelista může studovat velmi vzácné známky a ani nepředpokládá, že je bude vlastnit. Některých známek totiž například zbylo jen několik málo exemplářů a ty jsou obvykle v muzeích a soukromých sbírkách. První výskyt slova filatelie, ve francouzské podobě philatélie, je spolehlivě doložen. Poprvé jej použil Georges Herpin v časopise Le Collectioneur de timbres-poste 15. listopadu 1864. Slovo filatelie je tvořeno z řeckého philos (přítel) a ateleia (zaplacení poplatku). Byly navrženy i alternativy, ale ty se nikdy nevžily jako timbrofilie nebo timbrologie.

 

Díky filatelii můžeme ze zdánlivě stejně vypadajících známek podrobnějším zkoumáním rozpoznat jejich různé odchylky, jako jsou odlišné druhy papíru, různé průsvitky (vodoznaky), variace v odstínu barvy, různé druhy zoubkování a další. Porovnáním se záznamy vydávajících poštovních úřadů můžeme zjistit, zda tyto odchylky byly úmyslné či nikoliv. Dalším bádáním se zjišťuje, jak a proč k jednotlivým změnám došlo. Nejen díky tomu, že známka je cenina, bylo v průběhu let vytvořeno mnoho padělků. Právě znalost filatelie je pomáhá odhalit.

(wikipedie.org)

 

Ale mnoho z filatelistů vám  klidně jedném dechem řekne, že známky prostě sbírá, protože se mu  líbí a od dětství  se na ty, často exotické, obrázky rád díval a až mnohem později zjistil, že je to vlastně jeho koníček a že se mu  třeba podařilo “ulovit” velikou vzácnost.

 

Svými úlovky se chlubí, vystavují je, směňují a rádi o nich povídají. K jednomu takovému setkání, během něhož se můžete dozvědět, co vlastně je mezi známkami rarita,  jaký byl vývoj poštovních známek od historie, přes protektorát až po současnost, zvou srdečně i veřejnost do příjemného prostředí sušické knihovny:

 

27.1. filatelisti

 

-red-