vl524

Za vlky a jeleny na Šumavu

Počasí pravděpodobně  o víkendu nebude silně zimní a sněhové, nicméně ani tak na Šumavu nemusíte zanevřít. Pokud plánujete výlet, zajeďte se třeba podívat do některého z návštěvnických center NP Šumava – buď za jeleny na Kvildu, nebo za vlky na Srní.

 

Na rozlehlých plochách je kromě  samotných budov návštěvnických center připraven vycházkový okruh s pozorovacími přístřešky, ale pozor! – pokud chcete spatřit jeleny nebo  vlky,  našlapujte pěkně potichu.

 

Upozornění – v zájmu zajištění klidu a pořádku, není  na vlčí a na jelení stezku dovoleno vstupovat se psy – pro ně jsou u návštěvnických center k dispozici kotce, kde na své majitele mohou počkat.

 

Návštěvníci s pohybovým omezením mohou život ve výbězích sledovat prostřednictvím pohybových kamer v expozici návštěvnického centra (Kvilda), v Srní je pak pro ně připravena upravená trasa pro přesun až na vyvýšenou lávku (doporučena asistence).

 

img 9548

Návštěvnické centrum Kvilda – věnované jelení zvěři

 

 ***

 

srni 1

Návštěvnické centrum Srní – věnováno šelmám

vl524

srni 2

Tříhektarovým výběhem vede ve výšce 3-4 metry nad terénem lávka s přístřešky pro pozorovatele

 

Obě centra jsou otevřena o víkendech od 8,30 do 15,30 hodin, výchozími body jsou parkoviště:

Kvilda: Výchozí bod – parkoviště návštěvnického centra – 49.0301050N, 13.5784636E

Srní: Výchozí bod – parkoviště návštěvnického centra – 49.0757719N, 13.4865536E.

 

 

 Informace  o provozu, dostupnosti a možnostech parkování najdete také > ZDE<

 

***

 

KRÁL ŠUMAVY  zimuje v obůrce BERANKY u Srní

 

 jelen

pozorovací srub beranky

Pozorovací srub Beranky

 

Přezimovací obůrka Beranky u Srní je návštěvníky oblíbená hlavně proto, že  jelení zvěř tu mohou vidět se stoprocentní jistotou a v pohodlí temperovaného srubu – během jejich přirozeného pastevního cyklu (při krmení). Dominantním kusem je bezesporu šestnácterák KRÁL ŠUMAVY,  největší jelen Šumavy. Ještě v loňském roce mělo jeho paroží čtyřiadvacet výsad.

 

Jen  do obůrky BERANKY  chodí na zimní krmení více než stovka jelenů, ostatní jsou v dalších čtyřech, také v okolí Srní.

 

Pozorovací dny v BERANKÁCH jsou v úterý, čtvrtek a sobotu, od 12 do 15,30 hod. Pozorovatelé vycházejí  s průvodcem (pracovník NP a CHKOŠ Sumava) vždy  ve 12 hodin z parkoviště u hotelu Vydra.

 

 

***

AKTUÁLNÍ UPOZORNĚNÍ:

Z důvodu popadaných stromů je Areál lesních her s platností od dnešního dne 27.1.2016 z bezpečnostních důvodů uzavřen.

Informační středisko ve Stožci bude z technických důvodů (výměna sloupů el. vedení) ve dnech 2.2., 4.2., 9.2., 11.2., 16.2. a 18.2. uzavřeno.

-red-

 

{jcomments off}

Vaše reakce, připomínky, komentáře, náměty a podněty k daným tématům můžete redakci zasílat na: info@sumava.eu