kudlac

Slušnost vždy a všude

{jcomments on} 

kudlac Vážení obyvatelé Vimperku a přilehlých osad,

 

jelikož vím, že sliby se mají plnit nejen o vánocích, tak se s novým rokem na Vás obracíme s tím, že skládáme plnění a sliby, které jsme Vám při volební kampani v roce 2014 složili. Osobně jsem stál za tím, že Vám každý rok předložíme inventuru toho, jak probíhá plnění předvolebních slibů. Víte dobře, že jsme jako první zveřejnili náklady na naši volební kampaň, a na naši výzvu se přidaly téměř všechna hnutí a strany. Kdo tak neučinil jistě ví, proč není k občanům našeho města úplně upřímný, ale je to jejich právo, neboť žádný zákon to nepřikazuje.

 

Nyní k pozitivním věcem našeho programu. Jistě jste zaregistrovali, že v našem městě vznikla široká koalice na podporu a rozvoj města, která má snahu, že vývoj a plánování města nebude jen záležitostí jednoho volební období, ale cílem snažení a snah většiny občanů a uskupení tak, aby naše město opravdu mělo pozitivní fungování do dalších let. Je pozitivní, že této práce se účastní nejen naši koaliční partneři, ale i, a to je opravdu přínosné, i některé opoziční strany a hnutí, které pochopily, že rozvoj města nelze udělat bez vzájemné spolupráce.

 

A nyní k plnění našich předvolebních slibů:

 

    • – byl otevřen nový areál vodních sportů, tak jak jsme slíbily s tím, že prozatím je provozován jako venkovní bazén. Za první rok provozu jej navštívilo cca 12 tis. návštěvníků, což svědčí o tom, že je o tuto službu ve městě zájem. Po poradě s našimi koaličními partnery jsme rozhodli, že zadáme studii, jak současný projekt novelizovat s tím, že hledáme všechny možnosti dotačních titulů, které by se daly pro tento areál využít. Jen pro informaci uvádím, že náklady na tento areál stály 29,5 mil. Kč, ale město stály z jeho peněz cca 4,5 mil. Kč.

       

    • – slíbili jsme, že se budeme intenzivně věnovat systému školství. V loňském roce jsme se zaměřili na opravu a celkovou rekonstrukci II. ZŠ Smetanova, kde investice na tuto rekonstrukci po 40 letech dosáhli přes 36 mil. Kč s tím, že na dotačních titulech jsme dostali zpět přes 16,5 mil. Kč. Vzhled a celková úroveň této školy se na první pohled zlepšila a je např. z hlediska opravené tělocvičny hodnocena vysoce i ze strany oddílů a rozhodčích, kteří zde hrají.

       

    • – slíbili jsme opravu a rekonstrukci úpravny vody v Brlohu. Tato byla téměř dokončena v loňském roce / započata již v roce 2014/ s celkovým nákladem téměř 30 mil. Kč. Zde musím zmínit, že bohužel jsme museli přistoupit od roku 2016 k navýšení vodného a stočného o 5,- Kč bez DPH, neboť odhadované investice do vodovodní a kanalizační sítě v následujících letech dosáhnou 60 – 70 mil. Kč. Ani já nejsem rád, že musíme platit více, ale upřímně si musíme říci, že v loňském roce, kdy spousta měst a vesnic přistupovala k omezení používání vody, byl Vimperk i přes rekonstrukci jedním z mála měst, který díky dobré politice a údržbě vodovodní sítě nemusel přistoupit k omezování spotřeby např. na zahrádkách apod. Chci ujistit všechny občany, že vybrané peníze za vodu jsou výhradně používány na rozvoj a modernizaci vodovodní a kanalizační sítě a nejsou přesouvány do dalších rozpočtových kapitol.

       

    • – slíbili jsme opravu chodníků a komunikací v našem městě, tak musíme konstatovat, že téměř po 80-ti letech se realizuje výstavba chodníku v ulici Pivovarská i s následnou opravou a rekonstrukcí vozovky s tím, že tato oprava byla pozdržena z důvodu odkupu a následné demolici jedné budovy v tomto úseku, která vedla k lepšímu architektonickému řešení

       

    • – slíbili jsme opravu a rekonstrukci ulice 1. Máje, tato rekonstrukce již byla naplánována na tento rok, ale po doporučení mnohých občanů i architektů byl zadán projektový náhled, který by měl tuto páteřní komunikaci ve Vimperku řešit jako celek a nejen jako cestu.

       

    • – slíbili jsme pomoc a tlak na kraj, aby byly realizovány okružní křižovatky ve Vimperku u Lidlu a na Fišerce. V letošním roce by měla začít výstavba kruhové křižovatky u Lidlu, kde město bude muset vynaložit za rok 2016-2017 cca 18 mil. Kč na podíl, který se skládá s napojení, kanalizace a chodníků. které bude mít ve správě město. Na jaře letošního roku chceme veřejnosti představit projekt na kruhovou křižovatku Fišerka tak, aby veřejnost mohla k řešení této klíčové dopravní křižovatky vznést své připomínky

       

      – slíbili jsme vybudování chodníku v Družstevní ulici. Tato akce byla mírně pozdržena z důvodu nejasností ve vlastnických vztazích, ale v roce 2016 by měla být realizována a dokončena

       

    • – slíbili jsme podporu podnikatelů ve Vimperku. Tato podpora byla realizována snížením nájmů ve středu města a zakonzervováním stávajících nájmů v rámci celého města. Město nemůže finančně podporovat jednotlivé podnikatele, ale snaží se vytvářet podmínky pro jejich podnikání a to i tím, že podpořilo některé projekty, které dříve nikdo z politických důvodů nechtěl podpořit

       

    • – slíbily jsme podporu a zvýšení úrovně našich osad. V některých osadách vznikly osadní výbory, které léta nefungovaly, a musím konstatovat, že jejich účinkování a podněty jsou jen přínosné pro rozhodování zástupců města. V obci Vyškovice byla dobudována nová hasičská zbrojnice za téměř 1,5 mil. Kč, v obci Lipka byla zadána projektová dokumentace na vybudování nového sportovního hřiště, a byla provedena oprava požární nádrže. Byly opraveny a zušlechtěny kapličky v obcích Boubská, Bořanovice a Korkusova Huť.

       

    • – v loňském roce naše město opět bylo nejlepší ve sběru a třídění komunálního odpadu v Jihočeském kraji. Systém zabezpečení sběru komunálního odpadu i jiného odpadu je podpořen nejen vlastní skládkou, ale i kompostárnou, třídičkou odpadů apod. V tomto směru jsme opravdu na špičce v Jihočeském kraji. Doufáme, že v letošním roce vyjde náš dotační titul na podzemní kontejnery na tříděný odpad, který by tento systém posunul na ještě vyšší úroveň. Myslím, že údržba a úklid našeho města je na velmi vysoké úrovni, a to i zásluhou naší romské menšiny, která zabezpečuje v tomto směru spoustu služeb, které prospívají hezkému vzhledu Vimperku.

       

    • – slíbili jsme určitou změnu ve vydávání a prezentaci Vimperských novin. Jistě jste si všimli, že jejich podoba doznala změn např. v barevných stranách, ale i v některých změnách v informování veřejnosti.

       

    • – na stránkách Města Vimperk jsou zveřejňovány zápisy ze schůzí jednotlivých výborů a komisí, pokud to umožňuje zákon o ochraně osobní údajů-i tuto službu jsme slibovali a doufám i plníme.

       

    • – musím konstatovat, že jsme rádi, že ve městě se zvedla velká vlna iniciativy občanů, kteří zabezpečovali kulturní dění ve městě. Jedná se o hnutí „Šumava na nohou“, „Kavárnička Pod skálou“, vystoupení dechového orchestru i mažoretek na různých akcích, Stifterův pošumavský železniční spolek, který již léta zabezpečuje silvestrovské jízdy, divadelní spolek Bouček, skupina Artego a Berit, které opět výborně připravili dobývání hradu Winterberg. Je vidět, že to v našem městě opět žije, a to mne a doufám i většinu vimperských těší.

       

    • – podporu sportu jsme prezentovali jako jednu ze základních věcí, které naše město chce a bude našim dětem poskytovat. Funguje zde spousta oddílů, které pro naše děti vytvářejí odpovídající podmínky. Ze strany města je snaha, aby pokud možno, by la poskytována přiměřená podpora všem sportům. V loňském roce byla např. pořízena tolik diskutovaná rolba pro úpravu běžeckých tratí na Vodníku. Tato investice je na minimálně 20 let s tím, že zdejší areál byl např. jako jediný schopný poskytnout zázemí pro pořádání krajských závodů, Stašské 15 nebo např. kvalifikačních závodů pro biatlon. Jestli chceme, aby se tento areál rozvíjel, tak musíme do jeho údržby i investovat. Jak krásně pak zní, že např. Bára Havlíčková bude naše město reprezentovat na zimních olympijských hrách mládeže v Norsku, kam se kvalifikovala jako jediná dorostenka z celé České republiky. A možná je to i malou zásluhou tréninkovým podmínkám, které zde jsou.

       

    • – slíbili jsme, že toto město bude opět bezpečnější a přívětivější k návštěvníkům i občanům tohoto města. Myslím, že mnohé rasové a občanské třenice se podařilo zmírnit, což je i zásluhou práce městské policie a zejména práce preventistů, kteří, jak prokázalo i minulý týden setkání se starostkou, mají možná i přísnější názor na řešení některý otázek souvisejících s drogami apod., než většinová populace. Díky za jejich práci.

       

    • – slíbili jsme, že prosadíme a zabezpečíme územní plán města, který ve své podstatě umožňuje další rozvoj města. V této chvíli si však neodpustím konstatování, že snad všichni zastupitelé slíbili podporu jeho přijetí, ale v okamžiku, kdy přišlo na „lámání chleba“, a měli vyjádřit podporu dokumentu, který byl pro další rozvoj Vimperku nezbytný, ukázali občanům i zastupitelstvu záda, a nebyli schopni tento dokument podpořit z důvodu pochybných a malých politických zájmů.

 

 

Vážení spoluobčané, snažil jsem se nezávisle a objektivně shrnout minulý rok a plány na tento rok, který nás čeká. Doufám, že jsem analýzu našich realizovaných i připravovaných akcí provedl nezúčastněně a s ohledem na objektivnost podávaných informací. Musím prohlásit, že všechny tyto akce by nemohly být provedeny bez podpory našich koaličních partnerů, kteří jsou nejlepší kritici a soudci našich činů. Musím Vám prohlásit, že současná koalice není uskupením lidí, kteří by se chválili, ale je společenstvím lidí, kteří se spolu dohadují, mnohdy i hádají tak, aby se město skutečně posunulo dopředu.

 

 

Dovolte mi, abych Vám do nového roku popřál vše nejlepší, mnoho zdraví a osobní pohody a jak říkám, aspoň trochu štěstíčka, které každý z nás potřebuje.

 

S pozdravem a přáním všeho nejlepšího

 

Libor Kudláč / za sdružení SNK-ED/

 

 

 Vaše reakce, připomínky, komentáře, náměty a podněty můžete redakci zasílat na:  info@sumava.eu