Informace z radnice

Bioodpad ve Vimperku sváží nový vůz, připraveny budou také další kompostéry

 

 

Nový nákladní vůz sváží bioodpad ve Vimperku. Město uspělo s žádostí o dotaci z Operačního programu Životní prostředí a získalo 4,8 milionu korun na nákup vozu, deseti velkoobjemových kontejnerů na bioodpad a také stovku kompostérů.

 

Před čtyřmi lety byla ve Vimperku otevřena nová kompostárna, která umožňuje vytřídit a předat k dalšímu využití biologicky rozložitelné odpady. Vyrobený kompost je využíván pro městkou zeleň a na rekultivaci skládky. Na kompostárnu za 31 milionů korun (bez DPH) se podařilo získat dotaci v hodnotě 90 procent celkových nákladů.

 

„Občanům Vimperka, kteří projevili zájem o třídění bioodpadu, jsme dosud dodali 200 kompostérů a 60 nádob na bioodpad,“ říká vedoucí odboru životního prostředí Josef Kotál. Pro tento rok si vimperští vyžádali dalších 100 kompostérů a 100 nádob. Vydávání kompostérů se plánuje na druhou polovinu března a případní další zájemci se ještě mohou hlásit na odboru životního prostředí MěÚ u Ing. Hejlkové – tel.: 388 402 229, e-mail: marie.hejlkova@mesto.vimperk.cz.

 

 

 


 

 

Noví občánci dostanou 2000 korun a drobný věcný dar

 

 

Dva tisíce korun v hotovosti a další drobný věcný dar budou dostávat noví občánci města Vimperk, kteří se zúčastní slavnostního vítání na radnici. V letošním roce město přivítá prvních šestnáct nových občánků již 23. a 25. února.

 

Podmínkou pro předání daru je kromě účasti na vítání také trvalé bydliště dítěte a alespoň jednoho z rodičů ve Vimperku a také skutečnost, že dítě je v péči rodičů, či jednoho z nich. O navýšení finančního daru novým občánkům a jiné formě předání peněžní částky rozhodla v únoru rada města. Dosud vimperské děti dostávaly od města vkladní knížku s vloženou částkou 1000 Kč a fotorámeček. 

 

 

 


 

 

 

Úhradu poplatku za komunální odpad je možné provést i platební kartou

 

 

Poplatek za komunální odpad zůstává i pro rok 2016 ve výši 492 Kč na osobu. Úhradu lze provést převodem na účet, poštovní poukázkou, v hotovosti a nově též platební kartou na finančním odboru MěÚ Vimperk. Poplatek je splatný jednorázově, nejpozději do 31.03.2016.

 

„Poplatníkem je fyzická osoba, která má v obci trvalý pobyt, cizinci s trvalým či přechodným pobytem a také vlastníci staveb určené k individuální rekreaci, bytu nebo rodinného domu, ve kterých není k trvalému pobytu hlášena žádná osoba,“ vysvětluje Jitka Bošková z finančního odboru Městského úřadu Vimperk.

 

Při odvodu poplatku společným zástupcem za domácnost lze poplatek zaplatit ve dvou stejných splátkách v termínech do 31.03.2016 a  31.08.2016, pokud činí částka společně odváděného poplatku 2.460 Kč a více. Poplatek lze uhradit hotově na finančním odboru MěÚ Vimperk nebo platební kartou tamtéž, převodem na účet č. 19-722281/0100 nebo poštovní poukázkou, kterou na vyžádání zašleme. Při úhradě převodem na účet je nutno uvést variabilní symbol – desetimístné číslo sloužící k identifikaci poplatníka, které je neměnné a bez jeho uvedení je obtížné platbu správně identifikovat. Pokud jej neznáte z předchozích let, zavolejte na níže uvedené telefonní číslo nebo kontaktujte Jitku Boškovou na adrese jitka.boskova@mesto.vimperk.cz Veškeré další informace na tel. čísle 388 402 237.

 

 

 

 


 

 

 

Příspěvky na kulturu byly navýšeny o 50 tisíc.

 

 

Žádat lze na akce i činnost. Celkem 250 tisíc korun může být letos rozděleno mezi organizace, spolky i jednotlivce podílející se na kulturním životě ve Vimperku. Částka, jíž bude dotována v roce 2016 kulturní činnost, byla oproti loňsku navýšena o padesát tisíc korun. „O finanční podporu mohou žádat spolky, příspěvkové organizace, fyzické i právnické osoby. Příspěvky budou poskytovány na pořádání akcí i na podporu činnosti, například na obnovu vybavení a podobně,“ vysvětluje Zdeněk Kuncl z odboru školství, kultury a cestovního ruchu MěÚ Vimperk. Vyplněný formulář, který je ke stažení na webových stránkách města Vimperk žadatel doručí na podatelnu městského úřadu. Individuální žádosti posoudí kulturní komise, která doporučí i výši příspěvku. O udělení dotace rozhoduje Rada města Vimperk.

 

 

 


 

 

 

Činnost asistentů prevence kriminality město chválí, v projektu chce pokračovat

 

 

Již třetím rokem pomáhají hlídat pořádek v našem městě romští asistenti prevence kriminality.  Karel Ferenc a Josef Bledý, který vloni nahradil Jana Bílého, jsou v ulicích města ve svých černých uniformách nepřehlédnutelní.  Jejich činnost byla dosud finančně podporována z dotačních prostředků EU a z Ministerstva vnitra ČR.  

 

Také letos město bude o dotaci na projekt Asistent prevence kriminality žádat. Pokud by nevyšla, peníze jsou vyčleněny v rozpočtu městské policie. „Jejich práce se natolik osvědčila, že chceme, aby v ní v každém případě pokračovali,“ říká vimperská starostka Jaroslava Martanová. Činnost a výsledky asistentů chválí také jejich mentor František Bostl z Městské policie Vimperk. „Spolupracují nejen se strážníky, ale také například s pracovním úřadem, odborem sociálních věcí městského úřadu a s obvodním oddělením Policie ČR ve Vimperku. Všemi těmito institucemi je jejich spolupráce vyhledávána a chválena. Jsou pro město velkým přínosem.“

 

Smysluplnost zapojení romských asistentů prevence kriminality do života ve městě je zřejmá; podle vrchního strážníka MěP Vimperk Petera Macorlíka se snížil počet menších krádeží na polovinu, u dalších negativních jevů jako je záškoláctví, gamblerství nebo narušování veřejného pořádku byl pokles třicetiprocentní.

 

 

Irena Malotová Město Vimperk,

PR a propagace