magie

Kde se vzal 29. únor?

Jednou za čtyři roky se v kalendáři objeví datum 29. 2.  Některé kultury tomuto dni připisují magickou moc, jiné jej berou jako každý jiný, obyčejný, den. Lidé narození v tento den většinou slaví své narozeniny buď o  jeden den dříve, nebo  o jeden den později, případně po celé tři dny –  od 28.února do 1. března. Rok, který má o jeden den ‘navíc’ jsme si zvykli označovat jako přechodný.

magie

Co znamená 29. únor pro ženy?

Historická tradice říká, že muž žádá o ruku svoji nastávající. Jen v jednom případě to může být naopak. A to je právě 29. února. V tento den se vdavekchtivé slečny mohou osmělit a své nerozhodné partnery přímo o ruku požádat. Tradice se drží především na britských ostrovech. Právě v Irsku byl na toto téma před několika lety natočen romantický, pravda ne příliš úspěšný film.

Nicméně, dámy, chce-li udělat razantní krok ve svém životě a máte k tomu po ruce toho pravého, tak neváhejte. Zvláště při vědomí, že další podobnou příležitost budete mít až za čtyři roky.

 

Historie přechodného roku

Nutnost prodloužit rok o 24 hodin – tedy o jeden den – přijali Římané na pokyn Julia Caesara (po poradě s hvězdářem Sosigenem) roku 46 př.n.l. Tento den byl vložen do tehdy posledního měsíce roku – února (proto tedy září – september, tj. sedmý měsíc, říjen – october byl osmý atd., prosinec – december byl desátý měsíc). Protože se chtěli vyhnout zmatkům s dalším dnem právě kvůli narozeninám, odvodům daní a splátkám dluhů, nepřidali den navíc, ale zdvojili 24. únor, který trval 48 hodin. Dluhy, daně se mohly odvádět v kterékoliv části tohoto „dvojdne“. Tato úprava byla přijata křesťanstvím bez výhrady do 16. století, kdy došlo k úpravě, která za 400 let vynechává 72 hodin. Toto stále není přesné, ale vede k rozdílu 1 dne zhruba za 3 700 let – do té doby snad naši potomci přijdou na vhodnější úpravu.

Každopádně nebyl změněn status dvojdne 24.2., naopak církevní právo 
a s ním západní civilizace jej převzala beze změn. Církev památku světců připadající na 26. – 28.2. v normálních letech posouvá na 27. – 29.2. v přestupných. Tvrzení, že někdo narozený 29.2. slaví narozeniny 1x za 4 roky, je špatné. Narození po 24.2. slaví v přestupném roce o den později, narození 24.2. mohou slavit dva dny. (pm)

—————————————

 

Protože ale zbývá do konce roku 306 dní, příležitost, jak kdy co a s kým oslavit, si určit najde každý z nás a tak těm, kteří slaví své narozeniny  ve ‘třídenním maratonu’ nemusíme závidět.

 

—————————————

 

Svátek má dnes Horymír, narozeniny v tento den slavil například Gioacchino Rossini

Horymír je historická postava ve slovanské mytologii. Podle starých českých pověstí to byl neumětelský vladyka, který byl knížetem Křesomyslem odsouzen k smrti za ničení dolů a dalšího zařízení kovkopů dolujících zlato a stříbro v tehdejších Čechách. Před smrtí ho zachránil jeho věrný kůň Šemík hrdinským skokem ze skály na Vyšehradě, kde bylo knížecí sídlo. Udivený kníže udělil Horymírovi milost. Kůň Šemík však skok nepřežil a je pochován v Neumětelích, sídle vladyky Horymíra, kde stojí dodnes jeho hrobka. Pověst se objevuje poprvé v Hájkově Kronice české. Literárně ji zpracoval především Alois Jirásek v knize Staré pověsti české. (wiki)


Zdroj: http://nymbursky.denik.cz/zpravy_region/nb_unor_magicky.html


Zdroj: http://nymbursky.denik.cz/zpravy_region/nb_unor_magicky.html
Gioacchino Rossini  (Giovacchino Antonio Rossini) byl slavný italský hudební skladatel (* 29. 2. 1792 Pesaro † 13. listopadu 1868 Paříž), který proslul především jako autor oper (zkomponoval jich téměř 40), nejznámější je Lazebník Sevillský. Ta byla uvedena v roce 1816 v Římě, libreto k ní vytvořil Pietro Sterbini podle hry autora  Beaumarchaise. Rossiniho verze brzy zastínila tu, kterou o více než čtvrtstoletí dříve uvedl Giovanni Paisiello. (wiki)

 

-red-

{jcomments off}

Vaše reakce, připomínky, komentáře, náměty a podněty k daným tématům můžete redakci zasílat na: info@sumava.eu