Strakonice zdolány, v Písku vimperští neuspěli

V Písku vimperští neuspěli, Strakonice zdolány

 

     Před dvěma týdny vimperští sehráli dva zápasy na palubovce obou píseckých týmů, tento týden pak sehráli dvě utkání se strakonickými borci, v pátek na jejich palubovce, v sobotu v domácím prostředí.

 

 

Sokol Písek Sršni „B“ : BK Vimperk 71:53

 

Hosté přijeli k zápasu bez F. Douleho, který dal přednost rodinné oslavě, což byla značná komplikace. Písečtí ihned začali úspěšnou tříbodovou střelou, kterou si v další minutě zopakovali. To byla jasná výstraha pro vimperskou obranu. Přesto domácí v 5. minutě přidali další úspěšnou tříbodovou střelu a po dvou trestných hodech byl stav v polovině úvodní čtvrtiny 8:15 z pohledu vimperských. Poté se přeci jen z delší vzdálenosti chytili také hosté, zpevnili obranu, dali dvě trojky a na konci úvodní čtvrtiny svítil na ukazateli skóre stav 16:17 z pohledu hostů. Bohužel úvod druhé čtvrtiny byl katastrofální. Za tři minuty této čtvrtiny dali domácí 11 bodů. Následoval oddechový čas, který ale příliš nepomohl. V dalších dvou minutách domácí přidali dalších 7 bodů v řadě a stav v 15. minutě byl hrozivý – 19:35!!! Poté hosté přeci jen zabojovali a zastavili tento jednostranný vývoj. V posledních dvou minutách této čtvrtiny nedovolili domácím dát ani koš a sami vstřelili 6 bodů. Poločasový stav – 31:41 z pohledu hostů.

 

Úvod třetí čtvrtiny vyšel naopak lépe vimperským a po dvou minutách hry snížili na rozdíl pouhých 5 bodů – 38:43. Poté oba týmy dominovaly spíše obrannou hrou, než útočnou. Ve 25. minutě bylo sníženo dokonce na 2 body – 42:44. Bohužel blíže se vimperští nepřiblížili. Domácí si pomohli další trojkou, lépe zakončovali své útoky, zatímco hosté se zmohli již jen na jeden koš ze hry. Stav po třetí čtvrtině 44:53 z pohledu vimperských. Závěr zápasu se zdál být ještě otevřený, ale bohužel trápení hostů na útočné polovině pokračovalo. Ve 34. minutě byl navíc po dvou neexistujících faulech odeslán na lavičku s pěti fauly hostující M. Sitár, tím scházel další podkošový hráč. Písečtí už si poté vedení v klidu hlídali a náskok postupně navyšovali.

 

Utkání rozhodla mnohem lepší střelba píseckých z delší vzdálenosti. A další důležitý faktor byly trestné hody. Vimperk si jich dovolil zahodit 20!!! Bilance 31/11 je opravdu tristní.

 

Body BK Vimperk: Sitár 16 (1 trojka), Klímek 14 (1), Susol 10, Kautman 5, Vácha 4, Lukáš 3 (1), Heřta 1, dále nastoupili Gála (trestné hody 10/0!!!) a Žampach. Trestné hody 31/11.

 

 

Sokol Sršni Písek „C“ : BK Vimperk 79:47

 

K tomuto zápasu pro změnu nenastoupili P. Lukáš a R. Klímek. Domácí mají jasnou touhu vyhrát tuto soutěž. A vzhledem k výsledku minulého utkání na domácím hřišti, kdy se nám podařilo mladý písecký tým porazit, bylo jasné, že domácí nic nepodcení. Do poloviny úvodní čtvrtiny vimperští dokázali s domácími jakž takž držet krok – stav 10:16 z pohledu hostů. Ale poté začal pořádný „kolotoč“. Ve druhé polovině dali hosté pouze 2 body, písečtí zcela ovládali dění na palubovce. Čtvrtinu domácí zakončili třemi úspěšnými trojkami. Stav po první čtvrtině hrozivý 12:27!!! Druhá čtvrtina začala ve stejném duchu, jako končila předešlá. Za 3 minuty této čtvrtiny vimperští ani bod, domácí přidali dalších 7. Následuje oddechový čas, který tentokrát zabral. Hosté se přeci jen začali tlačit více pod koš, zlepšili svoji obrannou hru. Přesto byl poločasový výsledek hrozivý – 28:45.

 

Za 1. minutu třetí čtvrtiny dokázal F. Doule dát 6 bodů, ovšem poté se začali dít věci. Ve třetí čtvrtině byl po dvou technických chybách k nepřesným výrokům rozhodčího vyloučen M. Sitár, takže rotace hráčů se ještě zúžila. Hosté jen těžko odolávali nájezdům domácích, přesto se jim dařilo zastavit hrozivě narůstající skóre. Stav po 3. čtvrtině – 41:63 z pohledu hostů. Bohužel o lepší rozdíl ve skóre vimperští přišli strašným nástupem do poslední čtvrtiny. Těžko pochopitelné ztráty, neschopnost vyjet z obranné poloviny a za tři minuty obdržených 10 bodů v řadě. Pak se vimperští přeci jen vzchopili alespoň na obranné straně hřiště a do konce čtvrtiny dovolili domácím jen 6 bodů. Sami ale bohužel vstřelili za tuto čtvrtinu pouhých 6 bodů.

 

Kvalita byla jednoznačně na straně domácích. Písečtí si šli jednoznačně za svým cílem, skvěle najížděli do koše, pomohli si střelbou z dálky. U vimperských ovšem zůstala hořkost po utkání především kvůli některým výrokům rozhodčích, které byly naprosto zbytečné a s odstupem času můžeme napsat, že snad i komické. Jako příklad lze uvést, kdy J. Heřta sepsul svého vlastního hráče za zbytečný faul a byla mu za to udělena od rozhodčího technická chyba. Nicméně je třeba zopakovat, písečtí vyhráli zaslouženě a utkání měli celý zápas zcela pod kontrolou.

 

Body BK Vimperk: Doule 22 (1 trojka), Sitár 9, Susol 9, Vácha 5, Heřta 2, dále nastoupil Kautman a Gála. Trestné hody 14/8.

 

 

SKB Strakonice : BK Vimperk 52:61 Tentokrát již v pátek večer zajížděli vimperští na palubovku tradičního rivala ze Strakonic. Strakoničtí po špatném úvodu sezony hrají nyní v mnohem silnější sestavě s podporou několika borců, kteří ještě loni hrávali druhou ligu. Vimperským chyběl druhý rozehrávač P. Lukáš. Úvod utkání byl pro hosty strašidelný. Po třech minutách byl stav 9:0 pro domácí. Nicméně poté se vimperští přeci jen vzchopili, začali se lépe prosazovat proti důsledné obraně domácích a po první čtvrtině byl stav 18:11 pro domácí. Druhá čtvrtina byla ve znamení tvrdých obran z obou stran. Navíc oba celky neproměňovali ani vyložené pozice. Vimperští byly v této čtvrtině o něco málo úspěšnější a v poločase svítil na ukazateli skóre stav 24:21 pro domácí.

 

Ve třetí čvrtině se stala z pohledu hostů věc nevídaná. Strakoničtí si zpočátku stále udržovali mírný náskok, ovšem vimperským se začala dařit střelba z dlouhé vzdálenosti. Mezi 32. a 34. minutou vstřelili 3 trojky a donutili domácí k oddechovému času. Vimperští ale cítili šanci jít do vedení, což se jim ve 28. minutě poprvé v zápase povedlo. Navíc v poslední vteřině této části hry dal F. Doule důležitou trojku, která znamenala vedení vimperských 42:37. Zápas ale zdaleka nebyl rozhodnutý. Domácí bojovali a ve 34. minutě po šestibodové šňůře srovnali na 46:46. Hostům ale opět pomohla úspěšná tříbodová střela, jejíž autorem byl V. Kautman. Mezi 36. a 37. minutou pak vimperští dali 7 bodů v řadě a přestože strakoničtí 4 body korigovali, tak závěr si již hosté pohlídali a dovedli zápas do vítězného konce.

 

Utkání se zpočátku nevyvíjelo pro vimperské dobře, nicméně se nevzdali a zlepšeným výkonem v další části hry dosáhli důležitého vítězství. Velkou pomoc znamenalo 7 proměněných tříbodových košů. Také domácí doskok fungoval docela dobře, přestože domácí borci měli jasnou výškovou převahu. Je třeba také uznat, že strakoničtí neproměnili opravdu jasné pozice zpod koše.

 

Body BK Vimperk: Doule 16 (2 trojky), Klímek 15 (3), Sitár 12 (1), Susol 9, Kautman 7 (1), Janda 2, dále nastoupili Vácha a Sládek. Trestné hody 15/12.

 

 

BK Vimperk : SKB Strakonice 66:64 V sobotní odvetě nastoupili vimperští téměř kompletní. Nicméně po mnohých zkušenostech z minulosti bylo jasné, že domácí nečeká odevzdaný soupeř. V úvodu utkání se oba soupeři prosazovali se střídavými úspěchy, nikdo se nevybudoval výraznější náskok. Až v 5. minutě dali domácí šest bodů v řadě, kterými se dostali do vedení 10:7. Poté nastal čtyřminutový střelecký výpadek na obou stranách hřiště. Až v desáté minutě se oba týmy opět střelecky probudily a po první čtvrtině byl stav 15:12 pro domácí. Druhou čtvrtinu začali strakoničtí proměněným košem s faulem a vyrovnali. Ve 12. minutě se po úspěšné trojce dostali dokonce do mírného vedení 20:19. Domácí ale přeci jen zlepšili útočnou fázi a deseti body v řadě otočili na 29:20. Ještě na začátku 19. minutě po úspěšné trojce M. Sitára domácí vedli 34:23 a zdálo se, že se podařil rozhodující náskok. Opak byl ovšem pravdou. Domácí najednou začali hrát příliš bezstarostně, absolutně přestali bránit a strakoničtí během závěrečné minuty a půl nastříleli 9 bodů – poločasový stav 36:33.

 

Také úvod třetí čtvrtiny vyšel lépe hostům a na začátku 24. minuty se po úspěšné trojce P. Bůžka, který dělal vimperským velké problémy, dostali do vedení 40:39. Domácí nesložili zbraně a opět si pomohli dvěma tříbodovými koši, které přispěly k opětovnému získání vedení. Stav po třech čtvrtinách 51:48. Závěr zápasu byl jako na houpačce. První koš zaznamenali domácí, ovšem během jedné minuty hosté stáhli na rozdíl jediného bodu – 32. minuta 53:52 pro domácí. Následovalo 6 bodů domácích, na které ovšem opět reagoval strakonický P. Bůžek úspěšnou trojkou. Když ve 37. minutě domácí R. Klímek dal trojku na 64:58, tak se zdálo, že odpor strakonických je snad definitivně zlomen. Nestalo se. Hosté koš po koši stahovali náskok vimperských, ti jako by se báli vítězství, začali dělat neskutečné chyby, hloupé ztráty a nedostali se ani k pořádnému zakončení. Na začátku poslední minuty zápasu tak byl stav 64:64 a následoval oddechový čas domácích, aby si připravili závěrečnou akci. 8 vteřin před koncem se stal hrdinou M. Susol, který individuálně proměnil svou šanci. Následoval oddechový čas hostů, aby se pokusili alespoň vyrovnat. Domácí faulovali 2 vteřiny před koncem řádné hrací doby. Naštěstí hosté první trestný hod neproměnili a druhý, který nahazovali na koš, netrefil zařízení, takže o vítězi bylo rozhodnuto.

 

Přestože se po větší část utkání zdálo, že vimperští mají více ze hry, tak přesto hosté sahali po vítězství. Opět pomohlo 6 vstřelených tříbodových košů. Co tentokrát vůbec nefungovalo, byl domácí doskok. Hosté především v závěru utkání měli mnoho pokusů z druhých i dalších šancí, díky kterým se jim podařilo utkání takto zdramatizovat. Za zmínku stojí pouze 5 střílených trestných hodů, nicméně bylo to dáno obranou strakonických, kdy se vimperští nepouštěli do přímých soubojů s jejich vysokými podkošovými hráči.

 

Body BK Vimperk: Doule 17 (1 trojka), Sitár 16 (3), Susol 16, Klímek 10 (2), Vácha 6, Gála 1, dále nastoupili Janda, Sládek a Lukáš. Trestné hody 5/4. 

 

text: Marián Sitár