Zprávy z radnice

Dotační prostředky z Programu regenerace MPZ Vimperk pomohou obnově památek

 

 

Celkem devět žádostí o dotaci bylo v letošním roce podáno do Programu regenerace městské památkové zóny Vimperk. Celkový objem požadovaných finančních prostředků činí 1,23 milionu korun. Ministerstvo kultury ČR přispěje 750 tisíci. Dalších 200 tisíc je vyčleněno v rozpočtu města na pokrytí povinných příspěvků poskytovaných podpořeným akcím obnovy. Za dotační prostředky by měly být opraveny další tři části městského opevnění, provedeny dílčí revitalizační práce na několika památkových objektech v centru města a zdivo v kostele sv. Bartoloměje by mělo být opatřeno proti vlhkosti. Podle rozhodnutí vimperských radních město dodatečně požádá ministerstvo o navýšení poskytnuté dotace z Programu regenerace MPZ o dalších 307 tisíc korun. Pokud město se svou žádostí v plné míře uspěje, bude možné v roce 2016 ještě zrestaurovat ciferník věžních hodin na městské zvonici a obnovit kapli Čtrnácti svatých pomocníků na starém hřbitově. Program regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón je nástrojem k obnově kulturních památek nacházejících se v nejcennějších částech historických měst. „Finanční příspěvky z tohoto programu mohou být poskytovány pouze tehdy, pokud má příslušné město zpracovaný vlastní program regenerace a pokud se zároveň finančně podílí společně s vlastníkem na obnově kulturní památky,“ vysvětluje Alena Szabová z odboru investic a údržby MěÚ Vimperk. Rozdělení dotačních prostředků pro rok 2016 musí ještě schválit zastupitelstvo.  

 

 

 


 

 

 

Senioři získají prostory pro vzájemné setkávání

 

 

Ještě letos by pro vimperské seniory měla být připravena nová klubová místnost, která bude starším občanům sloužit především ke vzájemnému setkávání a získávání potřebných informací. Město pro tento účel nechá stavebně upravit prostory bývalé prodejny v bytovém domě čp. 399 ve Sklářské ulici. Vedle společenské místnosti zde vznikne také zázemí pro pečovatelskou službu. „Zřízení klubové místnosti pro seniory vychází z komunitního plánu sociálních služeb. Dosud ve městě nic podobného nemáme,“ říká starostka Jaroslava Martanová. Objekt ve Sklářské ulici byl pro tyto účely vybrán také proto, že v současnosti jsou malometrážní byty v domě nabízeny přednostně lidem důchodového věku. Ke společenské místnosti bude náležet malá kuchyňka a sociální zařízení. Uživatelé zde budou mít k dispozici i několik počítačů. O vybavení se prostřednictvím svých sponzorů postará Občanské sdružení Stanislavy Chumanové. Starostka předpokládá, že místnost by si mohly pronajímat i spolky a organizace působící ve Vimperku. Prostory bude pro město bezplatně provozovat oblastní charita. 

 

 

 


 

 

 

Město rozdá 100 kompostérů

 

 

Město Vimperk získalo dotaci na pořízení zahradních kompostérů a objednalo 100 ks těchto nádob o objemu 900 l. Předpokládaný termín vydávání je druhá polovina března 2016. Občané si kompostéry vyzvednou proti podpisu jednoduché smlouvy o nájmu. Předpokládaná spoluúčast občanů činí 270,- Kč. Po pěti letech kompostéry přejdou bezplatně do vlastnictví občanů. Kompostéry jsou určeny pro zájemce, kteří mají trvalé bydliště ve Vimperku nebo jeho osadách a další podmínkou je, že kompostér bude zároveň v těchto lokalitách využíván.

 

 

 


 

 

 

Pozvánka na přednášku Seniorem bez rizika

 

 

Město Vimperk a Městská policie Vimperk Vás srdečně zvou na dopravně bezpečnostní přednášku Seniorem bez rizika, která se koná ve čtvrtek 10. března od 14.00 hodin v sále MěKS. Účastníci získají nové informace o povinnosti chodců nosit reflexní prvky, naučí se základům první pomoci při fyzickém napadení a dozví se více o dostupných sociálních službách ve městě. Jako hosté vystoupí Václav Kovář, krajský koordinátor BESIP, Martina Joklová, Policie ČR, Zuzana Pelikánová a Martina Bártová, ČČK, Oblastní spolek Prachatice.

 

 

 

 

 

 

Město Vimperk (PR a propagace)