mestska

Sebral jí kabelku, ona ho udala

Naboural do služebny a utekl

Ani druhá polovina února se (bohužel) nijak výrazně nevymykala statistikám přestupků a řešených případů v rámci činnosti městské policie Vimperk. Ve větší míře se opět objevují ve městě i okolí podomní a pouliční prodejci, kteří nabízejí za „výhodné“ ceny téměř všechno – od kosmetiky po elektřinu. Městská policie je připravena v takových případech zasáhnout, důležitá je ale aktivita občanů:

„Je lépe prověřit poctivé prodejce nebo zástupce firem, kteří mají pověření od skutečně existujících společností a prokáží se jím, než později řešit podvody, na které doplácejí většinou důvěřiví senioři. Podomní obchodníci (ačkoliv je tato činnost vyhláškou zakázána) vymýšlejí stále lepší a dokonalejší lsti, jak se dostat do domů a bytů. Bohužel často takové případy končí když ne podvodem, tak nevýhodnou koupí, nebo uzavřenou smlouvou, kdy lidé přicházejí o nemalé peníze. Určitě je dobře, pokud takovou činnosti někdo spatří, kontaktovat nás, nebo kolegy ze státní policie, abychom mohli situaci včas prověřit,“ upozorňuje vrchní strážník vimperské městské policie Peter Macorlík.

 

Voňaví prodejci – těsně před polednem 17. února se s podomními obchodníky setkali obyvatelé domů v ul. K rokli. Skupinku čtyř osob nabízejících parfémy, na uvedeném místě, strážníci spolu s asistenty prevence kriminality skutečně našli – jeden z nich přiznal přestupek, ostatní uvedli, že pracují pro kosmetickou firmu. Přestupek bude dále řešit příslušný správní orgán – odnor vnitřních věcí městského úřadu.

 

Kupte výhodnou elektriku! – V ten samý den, zhruba o hodinu později, byl strážníků oznámen další případ – tentokrát podomní prodejce nabízel energie v ul. Mírová. I když se strážníci na místo vydali hned po oznámení, prodejce už nenašli. Pro jistotu ještě prošli okolí a informovali o pohybu podezřelé osoby kolegy.

 

Zdraví nekupujte „z ulice“ – a do třetice se podobným případem zabývala MP o den později. Tentokrát bylo v hlavní roli zdraví a prodejcům výhodných produktů zdravotní pojišťovny, zcela jistě neleželo na srdci nic jiného, než právě zdraví spoluobčanů. Na náměstí Svobody je při nepovoleném prodeji zastihli i strážníci, krátce před druhou hodinou odpoledne. Přestupek za porušení městské vyhlášky zaznamenal i městský kamerový dohlížecí systém.

 

Z další činnosti MP ve druhé polovině února

 

 

Jarní úklid skončil v řece – v polovině února, zřejmě pod vlivem pěkných teplých dní, usoudil kdosi, že je čas na jarní úklid a z bytu vyházel různé věci. Na tom by nebylo nic neobvyklého, kdyby je „neuložil“ do řeky v místě U lázní. Na oznámení APK se na místo vydali strážníci, aby situaci zdokumentovali. Po dosud neznámém pachateli se pátrá.

 

Naboural do služebny a utekl – ve tři hodiny ráno 19. února strážníci jeli zkontrolovat služebnu U sloupů. Čekalo je tam překvapení v podobě auta ‘zapasovaného’ přímo do objektu. Havarovaný Seat Cordoba byl prázdný, stejně jako okolí. Řidič patrně stihl dojít do bezpečí, nicméně trest za jeho čin ho nemine. Jen s tím rozdílem, že mu jej uloží policisté z obvodního oddělení, kterým strážníci záležitost předali k šetření.

 

Neustál promile – obavy o zdraví muže, který spadl ze schodů v jednom z domů v ul. Mírová, dohnaly oznamovatele události k nahlášení situace na služebnu MP. Na místě strážníci skutečně našli potácejícího se muže, jemuž zjevně dělal problémy i ‘úzký’ chodník a kopec. Na dotaz strážníků, zda není zraněný a nepotřebuje ošetření muž odvětil, že mu nic není a potřebuje se jen vyspat. Hlídka jej doprovodila do místa bydliště a ujistila se že dorazil v pořádku do bytu.

 

Pohádali se, on jí sebral kabelku, ona ho udala – ul. Nádražní byla dějištěm partnerské hádky 19. února ve večerních hodinách. Roztržka patnerů měla ale asi jiný konec, než oba čekali – žena zavolala strážníky na svého přítele, který jí sebral kabelku a odešel. Poškozená žena ale prošetřování oznámené události odmítla, byla proto strážníky poučena o dalším možném postupu, pokud by přece jen krádež chtěla nahlásit.

 

Poprali se, pak se mu prošel po autě – případ napadení prřed Disko Calypso řešili strážníci 20. února kolem čtvrté ráno. Napadený muž neubrzdil své emoce a pomstil se útočníkovi tím, že se mu „prošel“ po autě. Hlídka aktéry rvačky uklidnila a poučila o možných následcích i dalším jednání. Incident byl zaznamenán na kamerový systém.

 

Alkohol byl třetím ve hře – ani ne o 24 hodin později strážníci vyjížděli do baru v ul. Nádražní, kde se měla odehrávat prudká hádka mezi dvěma hosty. Když strážníci viděli, že oba jsou evidentně pod vlivem alkoholu, situaci nejprve zklidnili a pak oba výtečníky poučili o slušném chování.

 

Do třetice bar – a neuplynulo ani dalších 24 hodin a MP zasahovala v baru znovu. Tentokrát v baru Westlife v ul. Pivovarská, kam jeli na žádost svých státních kolegů, kteří požádali o pomoc při zklidnění agresivního hosta. Tomu, když zaznamenal příjezd obou hlídek, horká hlava rychle zchladla a ve výtržnostech nepokračoval.

 

Mohlo jít o život – ve večerních hodinách 22. února byli strážníci přivoláni k případu „zamčených dveří“, za nimiž potřebovala zraněná žena pomoc. Telefonicky o pomoc žádali záchranáři z českobudějovické stanice – strážníci se proto ihned vydali na míst, kam o něco později dorazila i dcera zamčené ženy. Po otevření bytu se záchranáři věnovali zraněné ženě, kterou převezli na šití ruky do prachatické nemocnice.

 

Prostě si lehl na ulici – a ani mu na tom nepřipadalo nic divného, takže když k muži, který si ve čtvrt na čtyři ráno ustlal v ul. Pivovarská před barem Westlife přijeli strážníci, v klidu se sebral a odešel.

Ve druhé polovině února řešili strážníci městské policie i další desítky případů své agendy v rámci běžné hlídkové činnosti, přestupků proti občanskému soužití, řešení neoprávněného ukládání odpadů, dopravní přestupky ad. Jen za překročení rychlosti měřené radarem (v 19 případech) uložili na pokutách 13 300 Kč.

 

 

-red, mp-