MHD si Vimperáci pochvalují

MHD si ve Vimperku cestující pochvalují

 

 

Městská hromadná doprava funguje ve Vimperku od září 2014. Denně ji využívá více než stovka cestujících. Nejvytíženější jsou tři ranní a dva odpolední spoje. Počet přepravovaných autobusy MHD má vzrůstající tendenci. Zatímco v září 2014 cestovalo ranním spojem č. 1 celkem 388 osob, o rok později se počet cestujících více než zdvojnásobil . Senioři nad 65 let mohou díky loňskému rozhodnutí zastupitelů ve Vimperku jezdit zdarma.

 

Městská hromadná doprava vznikla navýšením počtu spojů a změnou jízdního řádu na stávající autobusové lince, která zajišťovala dopravu k vimperské nemocnici. Autobusy MHD v současné době zajíždějí na Sídliště Míru a rovněž také k závodu společnosti Rohde Schwarz, kam desítky Vimperáků míří do práce. „Věková struktura obyvatel Sídliště Míru se časem změnila, lidé tu přirozeně zestárli a jejich potřeby tomu odpovídají. Město proto reagovalo na požadavek místních po zavedení hromadné dopravy ze sídliště do centra,“ vysvětluje starostka Jaroslava Martanová, proč radnice MHD zřídila. Podle přepravní statistiky nejvíce lidí, celkem 2 843, nastoupilo do autobusů městské hromadné dopravy v březnu loňského roku.

 

„Jsem šťastná, že autobusy MHD takhle jezdí. Ráno se svezu do práce a odpoledne můžu ve městě nakoupit a pohodlně se dostanu zase domů, je to obrovská úspora času i energie“ libuje si Jiřina Vondrášková z Vimperka, která bydlí na sídlišti. „Dřív jsme museli chodit pěšky, a když jsme se táhli nahoru s nákupem, to byla docela dřina.“ Podobně chválí MHD i další cestující. „Moje manželka jezdí na směny do práce, zvlášť oceňujeme noční spoj, kterým se dostane včas a bezpečně domů,“ říká další Vimperák Petr Květoň.

 

Město Vimperk v současnosti dotuje hromadnou dopravu, částkou 24 759 Kč měsíčně. Vloni za ni zaplatilo zhruba 242 tisíc korun. Provozuje ji společností ČSAD Autobusy České Budějovice. „MHD ve Vimperku zajišťuje linka číslo 375001 s devíti spoji,“ informuje Karel Coufal, obchodní ředitel společnosti. „Pro obsluhu všech spojů nasazujeme malokapacitní autobus pro 22 sedících a až 17 stojících cestujících, který je zároveň částečně nízkopodlažní, vybavený plošinou pro přepravu invalidního vozíku nebo dětského kočárku. Toto vozidlo splňuje výborně parametry pro efektivní a ekonomickou přepravu ve městě Vimperk. Současný výkon autobusu je přibližně 14 000 kilometrů ročně.“

 

Cestující mohou hradit jízdné bezhotovostně čipovými kartami. Podle starostky města Jaroslavy Martanové se do budoucna uvažuje o rozšíření dopravy do dalších vimperských lokalit. „Předpokládáme, že by autobus mohl časem jezdit směrem k Vodníku k novému závodu SAK, kde se pracuje ve třísměnném provozu a navíc je v tomto prostoru plánována další průmyslová výstavba.“

 

 

Město Vimperk (PR a propagace) 

 

 

 

{jcomments off}

 

Vaše reakce, připomínky, komentáře, náměty a podněty k daným tématům můžete redakci zasílat na: info@sumava.eu