Ženy chtěly spáchat sebevraždu

Možná jarní deprese, nezvládnutá životní situace nebo momentální zkrat, byly příčinou sebevražedných úmyslů. Na začátku března se strážníci městské policie setkali hned se dvěma oznámenými úmysly sebevraždy.

 

Březen byl jinak z pohledu strážníků „průměrným“ měsícem, ale v souvislosti se zvyšujícím se počtem a pohybem obyvatel i návštěvníků prudce narostly statistiky dopravních přestupků. Nejen těch na komunikacích, ale i mimo ně – oznámeno a zjištěno bylo více případů nesprávného parkování, zejména na zeleni a místech k tomu neurčených. Strážníci během pravidelné hlídkové činnosti kontrolovali standardně bezpečnost a pořádek nejen ve městě, ale i v přilehlých oblastech.

„V souvislosti s nadcházející aktivní turistickou sezónou, teplejším počasím a množstvím pořádaných akcí, jsme kontrolní činnost výrazně zintenzivnili,“ říká vrchní strážník Peter Macorlík.

V několika případech spolupracovali strážníci s policisty, většina řešených událostí spadala ale do jejich pravomoci. O několik případů více než v předchozích měsících evidovala MP Vimperk také v oznámeních  opilství a agresivního chování vůči dalším osobám.

 

Vybráno z březnových záznamů MP:

Chtěla spáchat sebevraždu – v pondělí 7. března kolem půl jedenácté večer oznámil řidič taxislužby strážníkům, že u čerpací stanice hovořil se ženou, která mluvila o sebevraždě a zdála se mu ve špatném psychickém stavu. Uvedená žena odjela autem směrem ke Sloupům. Strážníci neváhali a na místo se vydali. Skutečně popsané auto i se ženou sedící uvnitř našli, u horní brány do areálu Vodník, a po krátké rozmluvě ji požádali, aby si vzala věci, zajistila auto a odvezli ji domů, kde si ji do péče převzal manžel. Co bylo příčinou jejího úmyslu skončit se životem, není přesně známo.

 

Seděla na okně a chtěla skočit – problémy se rozhodla dobrovolným odchodem ze života řešit i další místní žena o den později. Krátce před pátou odpoledne, v úterý 8. března, byli strážníci požádáni o asistenci kolegy ze státní policie, kteří zasahovali společně s hasiči a záchrankou v ulici Mírová, kde na okenním parapetu seděla žena… Asistence a součinnost všech složek integrovaného záchranného systému proběhla hladce a žena byla bezpečně převezena do zdravotnického zařízení.

 

Ležela na vozovce – v ten samý den (8. 3.) po deváté hodině večer byla v ul. 1. Máje nalezena na vozovce ležící žena. Kolem ní se shromáždilo několik lidí, kteří jí ale v tu chvíli nedokázali zklidnit ani pomoci. Strážníci po příjezdu na místo zjistili, že paní je velmi rozrušená, prodělala epileptický záchvat a je mírně dezorientovaná. Odmítala jakoukoliv pomoc i přivolání lékaře. Po chvíli vstala, přelezla svodidla u komunikace a stihl ji další záchvat, kdy pomoc už poskytovala hlídka MP.

Přivolaní záchranáři vystřídali strážníky po desáté večer, ženu převzali do péče a transportovali ji do strakonické nemocnice.

 

Ruční vyřizování účtů – zklidnit rozvášněné účastníky hádky a následné rvačky vyjeli strážníci v sobotu 12. března k baru Calypso před čtvrtou ranní. Pokročilá doba i hladina alkoholu udělaly své… Hlídka účastníky incidentu zklidnila a k dalším potyčkám nedocházelo.

 

Na policii se mu nechtělo, navíc hlasitě urážel – svou přítelkyni vytrvale hrubě slovně napadal a urážel místní občan v bytě v ul. Mírová. V pátek 18. března bylo oznámeno toto jednání policii a ta si na pomoc ke zklidnění vzteklého agresora přivolala i strážníky. Aktivní odpor muže se změnil ve chvíli, kdy proti sobě měl naráz strážníky i policisty, poté co jej uklidnili si celou záležitost k dalšímu šetření převzala Policie ČR.

 

3,47 promile mu „přiblížilo“ chodník a záchytku – ve čtvrt na dvanáct dopoledne 19. března přijali strážníci MP Vimperk hlášení o muži ležícím na chodníku v ul. Sadová. Oznamovatel nevěděl, zda je muž opilý a spí, nebo nemocný a potřebuje kromě policejní i lékařskou pomoc. Hlídka na místě zjistila, že muž je v první řadě silně podnapilý. Na výzvu k prokázání totožnosti řekl, že žádné doklady nemá.

Muž byl hlídkou předveden ke zjištění totožnosti. Cestou na služebnu se začal opilec chovat agresivně, pak odmítal opustit služební vůz. K jeho zklidnění a usměrnění museli strážníci použít donucovací prostředky – hmaty a chvaty. Ve spolupráci s hlídkou OO PČR Vimperk byla zjištěna totožnost opilého muže a provedena dechová zkouška. Ta ukázala 3,47 promile alkoholu v dechu a zajistila tak muži jízdenku do protialkoholní záchytné stanice v Českých Budějovicích. Po vystřízlivění mu byl vystaven dvojí účet, ze kterého se jistě neradoval…

 

-red, mp-  

{jcomments off}