Rozhovor: Největší talent v historii

Zdena Blašková – patnáctiletá stolní tenistka z Volar, o které se hovoří, jako o největším talentu v historii českého stolního tenisu.

 

Jak se k tomuto sportu dostala, jaké jsou její sny, cíle a co dělá ve volném čase, se dozvíte v následujícím rozhovoru.

 

 

 

 

V kolika letech jste začala hrát stolní tenis a kdo vás k němu přivedl?

 

Stolní tenis jsem začala hrát asi v 6 letech, přivedla mě k němu má rodina, hlavně táta a sestra Dáša. Když mi bylo asi těch 6 let, tak jsem si s taťkou pinkala na stole u nás v garáži, pamatuji si, že jsem musela stát na lavičce, abych vůbec na ten stůl viděla.

 

 

Je ve Volarech možnost trénovat stolní tenis? Vy jste myslím trénujete v Prachaticích.

 

Ano, ve Volarech jsou dokonce 2 místa, buď v ZŠ nebo na Rekon Instě. Ale dojíždím do Prachatic, tady nemám s kým trénovat a hala je lepší v PT. A tam už také trénuju asi 7 let.

 

 

Jaký byl Váš nejtěžší zápas?

 

Nejtěžší? To nevím. Každý zápas je něčím těžký, i když skóre je třeba 3:0. V každém zápasu musím přemýšlet o každém jednotlivém míčku, co a jak zahraji. Zrovna na úplně nejtěžší zápas si moc nepamatuji, ale myslím, že jich bylo víc.

 

 

A jaký úspěch byl pro Vás tím největším?

 

Zatím co se týče mezinárodní scény, tak asi 2. místo na MS ve čtyřhře v Egyptě. A také čtvrtfinále ve dvouhře a týmech na ME na Slovensku tento rok. Co se týče turnajů u nás, tak nejlepší je asi teď nově získaný titul z MČR juniorů do 21 let, a z loňského roku 3násobná mistryně juniorů (čtyřhra, smíšená čtyřhra a dvouhra).

 

 

 

Jaké jiné koníčky máte, pokud ještě nějaké stíháte?

 

Dříve asi před 4 lety, jsem ještě hrála na klavír, ale to mě moc nebavilo, tak jsem se přiklonila k pinčesu. Znám z něj totiž mnoho skvělých lidí, a hlavně mě to baví.

 

 

Kdo je ve sportu Vaším vzorem?

 

Upřímně? Vzor asi nemám. Nesleduji moc stolní tenis dospělých, takže ani moc nevnímám hráčky. Pro mě je super hráčka paní Hrachová, v životě toho dost dokázala!

 

 

Jak často trénujete?

 

Trénuji každý den, přibližně 1,5 hodiny, je to velice málo. Když srovnám svůj týdenní plán, a pak plán hráčů ve středisku, tak ti trénují 2x denně třeba dohromady 5 hodin. Takže oproti mě se to nedá srovnat. Ale příští rok se to zlepší, přestupuji do střediska El Niňo v Praze.

 

 

Studujete ještě na základní škole, nebo na gymnáziu? Kam povedou Vaše další studijní kroky?

 

Nyní jsem ve Volarech na základce. Jsem v posledním ročníku a v blížících se dnech mě čekají přijímačky. Hlásím se na gymnázium do Prahy. Jdu tam hlavně kvůli sportu. Budu mít individuální plán, takže budu hodně trénovat, ale samozřejmě i studovat. Bude to rozdíl, jelikož doteď jsem individuál neměla, takže dohánění úkolů, když jsem byla na soustředění nebo turnajích bylo těžké.

 

 

Co Vás čeká v letošním roce?

 

Vrchol sezóny mě teprve čeká. V dubnu mám MČR dorostu a kadetů. Pak mám 2 mezinárodní turnaje a uprostřed června mě čekají přípravná soustředění (3x týden) a následně v červenci ME kadetů v Chorvatsku.

 

 

Jste nervózní před zápasem a máte nějaký rituál?

 

Nervozita ke sportu patří. Ano jsem nervózní, ale snažím se, nedávat to najevo. Snažím se zachovat klid. A vyplácí se to. Hraje se mi pak líp. Ale myslim, že sportovců, kteří jsou nervózní je hodně. Rituál žádný nemám. Jdu prostě rovnou na zápas.

 

 

Jste pravák nebo levák?

 

Jsem pravák.

 

 

Jaké soupeřky Vám nevyhovují?

 

Nemám určitý typ co mi nevyhovuje. Každá soupeřka je jiná. Ale zatím jsem se nesetkala se soupeřkou, která by mi nějak extra vadila. Ale nejvíc to jsou asiatky.

 

 

Trenérka Marie Hrachová o Vás řekla, že jste větší talent než byla ona. Vzhledem k tomu, že ona sama je považována za jednu z nejúspěšnějších česko-slovenských stolních tenistek, je to pro Vás jistě pocta.

 

Pocta to určitě je, beru si to k srdci a cením si toho. Hlavně proto, že Maruška je jedním z mých trenérů.

 

 (foto: Marek Podhora, MAFRA)


Musíte kvůli tenisu dodržovat nějakou speciální životosprávu?

 

Speciální ani ne. Jím všechno. Nic neomezuji. Jen asi pitný režim, snažím se vyhýbat sladkým nápojům jako je cola nebo různé energy drinky. Ale jinak jím vše.

 

 

Jste ze Šumavy. Co se Vám na Šumavě nejvíc líbí a máte nějaké své oblíbené místo, na které se ráda vracíte?

 

Sice jsem ze Šumavy, ale do přírody nechodím. Mrzí mě to, ale nemám čas. Během týdne jsem ve škole, pak jdu na trénink a zbytek dne se učim. A o víkendech jsem většinou na turnajích nebo hraju extraligu, takže volného času moc nemám. Ale když už, tak si ráda zajdu ven na procházku se psem někam na louku kolem Volar.

 

  (foto: Marek Podhora, MAFRA)

 

 

Děkuji za Váš čas a odpovědi a přeji hodně dalších sportovních úspěchů.

 

Lenka Doubková 

 

 

  {jcomments off}