mestska

Poprali se nad ránem, mačetou vyděsili obyvatele


Informační servis z činnosti městské policie Vimperk v dubnu.

 

Poprali se nad ránem, mačetou vyděsili obyvatele. To jsou jen střípky z dění ve Vimperku.

 

 

S nadcházející letní sezónou přibývá i strážníkům případů, kdy je hlášeno rušení nočního klidu venkovními zábavami.

„Je pravidlem, že v letním období, kdy se mnoho ze soukromých či veřejných akcí odehrává na venkovním prostranství, často v obydlených částech města, dostáváme oznámení na rušení nočního klidu. Většinou se daří pořadatele účinně upozornit, aby např. hudební produkce ztlumili na únosnou míru, ale rádi bychom požádali občany o větší míru tolerance. Ne vždy jde v pravém slova smyslu o porušování městské vyhlášky a veřejné akce zpravidla dodržují oznámení prodloužení doby nočního klidu. I tak samozřejmě akce a oznámení prověřujeme v rámci pravidelné hlídkové činnosti a zajištění bezpečnosti a klidu ve městě,“ uvádí vrchní strážník vimperské městské policie Peter Macorlík.

 

Pro strážníky znamená letní období, pořádání venkovních akcí a produkcí, zvýšenou intenzitu práce. Spojena je s tím i běžná činnost, která zahrnuje kromě hlídkové činnosti ve městě a okolí řešení zvýšeného množství dopravních přestupků, monitoring pohybu většího množství osob, návštěvníků města a regionu, řešení sousedských či domácích sporů a další.

 

 

Kontrolují prodejce – pravidla dodrželi všichni prodejci, kteří nabízeli zboží v ulici Rožmberská. Strážníci městské policie provedli kontrolu, při které zjišťovali, zda stánkaři mají povolení od městského úřadu.

 

Domácí neshody vyvrcholily až oznámením na policii – 12. dubna se strážníci jako asistence státní policie dostavili do ulice Mírová, na oznámení o napadení ženy. Policie ČR už případ na místě šetřila a dále prověřuje skutečnosti uvedené v oznámení.

 

Odpolední rvačku řešila policie – neshody dvou mužů, které skončily vzájemným fyzickým napadením, řešili policisté za asistence strážníků 13. dubna v městském parku. Přítomnost mužů zákona rváče zklidnila.

 

Krádeže v Penny marketu se dopustil muž romské národnosti ve středu 13. dubna odpoledne. Hlídce MP to nahlásila obsluha obchodu, kterou na zloděje upozornila ostraha. Po příjezdu strážníků se muž nesnažil ani zapírat a hlídku dobrovolně následoval na oddělení státní policie k prověření totožnosti a dalšímu šetření.

 

Snažil se dostat do domu, majitelka ho viděla – ve čtvrtek 14. dubna se v dopoledních hodinách pokoušel do domu v ul. 1. Máje dostat neznámý muž poté, co přelezl plot. Když se mu nepodařilo dostat se dovnitř přes dveře, odešel stejnou cestou a ubíral se směrem k prodejně Lidl. Hlídka zastihla podezřelého muže na kolejích u vlakového nádraží. Z důvodu zjištění totožnosti byl muž vyzván, aby hlídku následoval na OO PČR Vimperk. Protiprávní jednání ale hlídka u muže rumunské národnosti potvrdit nemohla. Muž požádal hlídku o pomoc s tím, že by se chtěl vrátit do Rumunska. Hlídka MP vyrozuměla Rumunské velvyslanectví, které sdělilo, že svým občanům neposkytuje finanční pomoc na cestu domů. Poté byl muž propuštěn.

 

Údajně napadený muž nadýchal 2,49 promile – v podvečerních hodinách ve čtvrtek 14. dubna zasahovala hlídka strážníků MP v ul. Čelakovského, kdy bylo oznámeno napadení a zranění muže. Po příjezdu na místo skutečně strážníci nalezli zraněného v péči ZZS. Po provedení dechové zkoušky, kdy alkoholtester u dotyčného naměřil 2,49 promile alkoholu v dechu, předali strážníci případ kolegům ze státní policie.

 

Mačetou vyděsili obyvatele – na žádost dozorčí služby se strážníci jeli podívat na událost, která byla oznámena jako přítomnost muže s mačetou v prostoru pod estakádou. Naštěstí se nejednalo o agresivního útočníka, který měl v úmyslu někomu ublížit – jak hlídka zjistila, jednalo se o skupinku chlapců, kteří zde natáčeli spot pro majálesový průvod. Informaci o akci předali strážníci kolegům ze státní policie a aktéry upozornili na zásady bezpečného chování na veřejnosti.

 

Poprali se nad ránem – v neděli 17. dubna se v půl páté ráno odehrála rvačka před barem West Life. Skončila zraněním muže, kterého si do péče převzala ZZS. Na místě u konfliktu zasahovali policisté z OO P ČR Vimperk, hlídka strážníků poskytovala asistenci.

 

Ne a ne se trefit – trochu úsměvně působí případ, kdy hlídka MP prověřovala obtěžování obyvatel v ul. Mírová, v neděli 17. dubna k páté hodině ranní. Na zvonky domu postupně zvonil (a obyvatele tím pochopitelně pěkně naštval) podnapilý muž. Strážníkům vysvětloval, že se snaží dozvonit na svou přítelkyni, která zde bydlí, leč zjevně se mu nezdařilo trefit správný zvonek. Strážníci mu doporučili vystřízlivět a rozhodně nepokračovat v náhodném prozvánění jednotlivých bytů.

 

Vloupání do prodejny COOP šetří policie – vypáčené dveře do provozovny drogerie v prodejně COOP naznačily, že nebude něco v pořádku. Vedoucí prodejny o násilném vniknutí do objektu informovala státní i městskou policii v neděli 17. 4. dopoledne. Strážníci, kteří se na místo dostavili jako první, zajistili prodejnu proti vniknutí neoprávněných osob a záležitost předali Policii ČR.

 

Opilý nevlastní otec obtěžoval dceru v jejím bytě – ve večerních hodinách v neděli 17. dubna se do jednoho z bytů v ul. K. Weise snažil dostat podnapilý muž. Přivolaná hlídka MP na místě zjistila, že se jedná o nevlastního otce obyvatelky domu, který se násilím snažil dostat do bytu. Hlídka muže upozornila na možné následky protiprávního jednání a pro jistotu ho osobně vyprovodila z domu.

 

Za prvních čtrnáct dubnových dní bylo při měření rychlosti radarem zjištěno v jednadvaceti případech překročení povolené rychlosti v obci – 13 ve Vimperku a 8 v Horní Vltavici. Řidiči z „blokové odměny“ určitě radost neměli, ale pravidla se dodržovat musí.

 

 

-mp, red- 

 

 

    {jcomments off}