K nemocnici po chodníku

Zchátralý objekt uvolnil prostor pro vybudování chodníku

 

 

Jen kamení a suť zůstaly v Pivovarské ulici na místě, kde stával domek čp. 77. Odkup a demolice zchátralého objektu předcházely chystanému vybudování nového chodníku a úpravám komunikace vedoucí k nemocnici. Zhruba 450 metrů chodníku povede od areálu bývalého pivovaru až k autobusové točně. Hotovo by mělo být již letos na podzim. Město ze svého rozpočtu zaplatí 6,5 milionu korun.

 

Chodník přispěje k vyšší bezpečnosti chodců na dopravně vytížené cestě. Stavební projekt byl navíc v tomto smyslu ještě upravován. „Díky rozhodnutí zastupitelstva města o odkupu nemovitosti čp. 77 a přilehlých pozemků povede chodník v zeleném pásu mimo vozovku,“ říká Michal Janče, vedoucí odboru investic a údržby MÚ Vimperk. Původně se totiž počítalo se zúžením chodníku i vozovky v nepřehledném místě kolem dnes již zbořeného domu. „Nové řešení bude podstatně bezpečnější i pohodlnější,“ dodává Michal Janče.

 

Stavební práce provádí společnost Kvint Vlachovo Březí, která v zadávacím řízení nabídla nejvýhodnější cenu.

 

 ____________________________________________________________________________________________________________________

 

Zajímalo by mně a možná i ostatní, jak bude chodník pokračovat okolo stavení 73 v Pivovarské ul. Jinak je stavba chodníku  vynikající počin v dopravě a bezpečnosti ve Vimperku. Palec nahoru.

 

 

 

Zdravím Slunce v duši

 

Ing. Libor Bezděk 

 

 

 

 


 

 

 

Jihočeský kraj městu přispěje na jeho projekty

 

 

V rámci navrženého rozdělení první části krajských dotací přispěje Jihočeský kraj městu Vimperk a jeho organizacím ze svých dotačních programů částkou 402 tisíc korun. V dubnu o tom rozhodlo krajské zastupitelstvo. Z dotačních prostředků bude například 150 tisíci korunami podpořena oprava kaple Čtrnácti svatých pomocníků na starém hřbitově a s podporou ve výši 40 tisíc korun se podaří opravit střechu na kapličce v ulici Karolíny Světlé. S pomocí 60 tisíc korun z Jihočeského kraje bude dále moci být v letošním roce zřízena i rozptylová loučka na vimperském hřbitově a 55 tisíci korun budou například dotovány revize a doplnění územního systému ekologické stability v rámci ORP Vimperk.

 

„Výše dosud získaných finančních prostředků z dotačních programů Jihočeského kraje pro rok 2016 však zdaleka nemusí být konečná. Už v květnu bude Zastupitelstvo Jihočeského kraje schvalovat rozdělení další části krajských dotací, o jejichž získání se město Vimperk několika svými projekty taktéž ucházelo,“ říká Alena Szabová z odboru investic a údržby MÚ Vimperk.

 

 

 


 

 

 

„Vybydlené“ domy by měly přestat hyzdit příjezd do města

 

 

Vimperští zastupitelé rozhodli o demolici dvou objektů, které hyzdí příjezd do města při hlavním tahu od Strážného, resp. Strakonic. Domy čp. 150 v Pasovské ulici a čp. 17 ve Výškovicích jsou ve špatném technickém stavu a nikdo je neobývá. Objekty by mohly být zbourány již v příštím roce.

 

„Nabízelo se několik možností, jak s domy naložit. Demolice se i z mého pohledu jeví jako nejrozumnější,“ říká Martin Kalous, vedoucí odboru hospodářského a bytového MÚ Vimperk. „V nejbližší době bude zadáno vypracování projektové dokumentace na provedení těchto demolic, dále bude zpracován i položkový rozpočet. Následně může být vypsáno výběrové řízení.“

 

Oba domy zůstávají již delší dobu bez nájemníků a jsou zajištěny proti zlodějům a vandalům. Odstranění obou staveb přispěje k pohledově příjemnějšímu příjezdu do města. V domě v Pasovské ulici bývalo 12 bytových jednotek. Předpokládané výdaje na jeho zbourání činí dva miliony korun. Kompletní rekonstrukce by stála skoro deset milionů. Pokud by město chtělo objekt prodat, cena v místě obvyklá se pohybuje kolem 600 tisíc korun. Ve zchátralém domě ve Výškovicích přímo u silnice do Strakonic je šest bytových jednotek. Jeho demolice vyjde na bezmála 900 tisíc korun, oprava by stála přes tři miliony. Pokud by byl prodejný, pak nejvýše za 400 tisíc korun. Prodej domů však vedení města považuje za nejproblematičtější řešení. „Vzhledem k vysokým nákladům na rekonstrukci hrozí, že by nový vlastník domy opravil jen částečně a využil je třeba jako ubytovnu pro sociálně slabé nebo nepřizpůsobivé obyvatele. Mohla by nám tu vzniknout vyloučená lokalita, nad kterou bychom neměli prakticky žádný dohled,“ říká Jaroslava Martanová.

 

Zejména v Pasovské ulici jsou i další objekty, které pro svůj velmi zanedbaný stav nedělají Vimperku pěknou vizitku. Z majetku města se jedná zejména o budovy čp. 45 a dále čp. 561. Podle informací Martina Kalouse měly být i tyto objekty již v minulosti odstraněny v souvislosti s uvažovaným rozšířením silnice I/4, která je hlavním tahem k bavorským hranicím.

 

„V současnosti však ředitelství silnic a dálnic s touto úpravou nepočítá, protože intenzita dopravy dle daných koeficientů není prý dostatečně vysoká,“ vysvětluje starostka. Z výsledků posledního jednání s ŘSD je zřejmé, že se o odstranění zmíněných domů bude muset město postarat samo. Pokusí se k tomu účelu získat dotační prostředky z ministerstva pro místní rozvoj.

 

 

Irena Malotová Město Vimperk

(PR a propagace) 

 

 

 {jcomments off}  

 

Pokud chcete připojit svůj názor, pohled či  komentář – pošlete jej na info@sumava.eu

______________________________________________________________________________________