Přečteme nahlas jména obětí

JOM HA-ŠOA DEN VZPOMÍNÁNÍ NA OBĚTI HOLOCAUSTU v Sušici

Mezinárodní Den holocaustu a hrdinství, hebrejsky Jom ha-šoa, který letos připadá na čtvrtek 5. května, proběhne v Sušici již počtvrté. Téhož dne budete moci uctít památku zavražděných Židů, Romů a mnoha dalších obětí fašismu i v dalších 10 městech České republiky. Záštitu nad akcí převzal ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jiří Dienstbier a zástupci místních samospráv.

5.5 jomhasoa

 

Akce bude zahájena v 16 hodin na sušickém náměstí Svobody, odkud se po veřejném čtení seznamu obětí společně přesuneme na starý židovský hřbitov, kde proběhne modlitba a zapálení svíček za umučené spoluobčany.

 

Od 17.30 bude program pokračovat v kino kavárně sušického kulturního centra SIRKUS, kde bude připravena beseda na téma soudobé projevy xenofobie a náboženské nesnášenlivosti. Hlavním hostem letošního ročníku bude L ukáš Houdek, koordinátor vládní kampaně HateFree Culture. Lukáš vystudoval romistiku na FF UK a vede nakladatelství romské literatury, zároveň se aktivně věnuje fotografii, je jímž prostřednictvím reflektuje témata identity, násilí a nenávisti nebo bezpráví.

 

O tom, s jakými projevy nenávisti se setkáváme dnes a jak těžké je pomáhat druhým, budeme debatovat také s ředitelkou Oblastní charity Sušice Marií Hrečínovou Prodanovou a Václavem Divišem. Do historického kontextu vše zasadí vedoucí národopisného oddělení Západočeského muzea v Plzni Michal Chmelenský.

 

Na závěr dne, věnovaného památce mužů, žen a dětí, kteří byli pro svůj původ diskriminováni a zavražděni nacistickým režimem, je připraven koncert plzeňského kosmopolitního klezmer bandu Mi Martef , který zahraje moudré i rozverné písně Židů v Tradičním Kloubu po 19. hodině.

 

Pořádá: Rašelina kulturní spolek raselina

 

Tématem letošního ročníku akce je Pomoc lidem v nouzi a mottem je věta, kterou pronesl sir Nicholas Winton: “ Je rozdíl mezi pasivním dobrem a aktivním dobrem. To druhé, dle mého názoru, znamená věnovat čas a energii tomu, aby člověk zmírnil bolest a utrpení. Vyžaduje to, aby člověk šel, vyhledal ty, jenž trpí a jsou v ohrožení; nikoliv pouze žít vzorně pasivním způsobem a nekonat zlo. ”

 

PROGRAM:

16:00 | NÁMĚSTÍ SVOBODY | Úvodní slovo, veřejné čtení seznamu obětí, modlitba, zapálení svíček, sbor Svatobor

 

17:30 | KAFE SIRKUS | Beseda na téma soudobé projevy xenofobie a náboženské nesnášenlivosti

 

19:00 | TRADIČNÍ KLOUB! | Taneční koncert prvního plzeňského klezmer bandu Mi Martef 

{jcomments off}

 

DL pozvánka obe strany