Policejní zásah ve školce

V rámci prevence a  výchovy navštívili sušičtí policisté spolu s klatovským kolegou – kynologem děti v dlouhoveské škole

 

 skolka policie 2016 14

 

Dvojice policistů z OOP Sušice společně s policejním kynologem z Klatov vyrazili na ukázky práce policie do Dlouhé Vsi. “Obvoďáci” ze Sušice, které již z fotek a článků zveřejněných prostřednictvím našich stránek znáte, nejdříve vyrazili do mateřské školky, kde na muže zákona čekala zhruba patnáctičlenná skupina předškoláků.

 

Policisté jim postupně představili svou práci, vysvětlili, co vše dělají. Povídali si s dětmi o tom, jak by se k sobě měly a neměly chovat, ukázali služební pouta, obušek, pistoli a výstroj. Zkrátka to, co používají k výkonu služby.

 

Děti policisty překvapily – tím, že velice dobře znaly linky tísňového volání, a podruhé tím, že jim namalovaly krásné obrázky (policisté si obrázky odvezli a vystavili je na Obvodním oddělení Policie ČR v Sušici).

 

skolka policie 2016 25

 

Pak už společně i s klatovským kolegou – kynologem předvedli ukázku zadržení pachatelů ujíždějících ve voze. Pravda, auto po celou dobu stálo, ale i tak “zásah” vypadal velmi reálně. Za asistence služebního psa byli oba dva “zlí” pánové zadrženi.

 

skolka policie 2016 33

 

Ještě před touto ukázkou se ale předvedli přítomní služební hafani. Psovod společně s “chlupatými funkcemi”, jak se čtyřnohým pomocníkům přezdívá, předvedli ukázku poslušnosti (poslušnost předváděli psi 😀 ) a šikovnosti psích pomocníků, bez nichž se už v mnoha případech strážci zákona neobejdou.

 

Společně strávený čas s dětmi, ať už se jedná o školky nebo základní školy, hodnotí policisté jako tu nejlepší prevenci – osobní kontakt s možností hned ukázat, vysvětlit, je podle nich významně účinnější, než například distribuce tištěných materiálů. Pokud si dítě „vezme“ alespoň část z toho, co se dozví při podobných akcích a ukázkách, kde si může i vyzkoušet, jak se „doopravdy“ zachovat, je to pro něj a pro jeho okolí daleko přínosnější v současnosti i do budoucnosti.

 

Za podobné aktivity, které reálně pomáhají v prevenci kriminality dětí a mládeže, patří policistům a jehich kolegům kynologům velké poděkování.

 

-mk, red-

foto: Martin KRAMER

 

{gallery}susice/2016/05_kveten/policie_skolka/{/gallery}

{jcomments off}