Opravy stále pokračují

Zachráněná kaplička má nové omítky

 

 

Kaplička ve Steinbrenerově ulici ve Vimperku dostává v těchto dnech novou fasádu. Oprava drobné sakrální památky započala v loňském roce a byla vyvolána neustále se zvětšujícím náklonem kapličky do ulice. „Provedený statický průzkum potvrdil, že příčinou zaznamenané nestability objektu je vyhnívající a usychající kořenový systém poraženého kaštanu, který rostl v těsné blízkosti kapličky a jehož kořeny prorostly jejími základy,“ vysvětluje Alena Szabová z odboru investic a údržby MÚ Vimperk. Jediným možným způsobem záchrany naklánějící se kapličky bylo vybudování jejího nového základu. Poněkud netypické řešení pak spočívalo v tom, že kaplička nebyla rozebrána a následně zpětně vystavěna, ale že její nadzemní část byla obepnuta, oddělena od původního základu a za pomoci jeřábu dočasně odstavena ze svého stanoviště. V návaznosti na to pak mohl být pro kapličku vybudován nový základ bez potřeby její demolice a následně byla kaplička bez jakékoliv větší újmy usazena zpět na své původní místo. Vzhledem ke klimatickým podmínkám byla potom související oprava omítky kapličky odložena na letošní rok. Na opravu omítky ještě naváže její nátěr a kaplička se opět stane jednou z ozdob Městské památkové zóny ve Vimperku.  

 

 

 

 

 

 


 

 

 

Před bytovkou v Boubínské ulici jsou opraveny komunikace

 

 

Příjemnější přístup a příjezd ke svému domu mají obyvatelé bytovky čp. 17 v Boubínské ulici ve Vimperku. Nový povrch příjezdové komunikace a chodníku včetně obrubníků zajistila firma VKB stavby, která za realizaci nabídla nejnižší cenu. Město zaplatilo 573 tisíc korun.

 

 

 

 

 

 


 

 

 

V Aleji absolventů přibudou další tři stromy

 

 

Alej absolventů ve Vimperku se i letos rozroste o další tři stromy. Na začátku června je zde vysadí deváťaci z obou vimperských škol. Dubová alej, která už napořád bude absolventům připomínat jejich školní docházku, se nachází v severovýchodní části města u řeky Volyňky při cestě k někdejší továrně Jitona. Ve spolupráci s místními školami krásnou tradici pro žáky devátých tříd vymysleli pracovníci odboru životního prostředí MÚ Vimperk. „Chtěli jsme tak podpořit vztah vimperské mládeže k městu a zdejší přírodě. Věříme, že pokud si mladí lidé něco udělají sami, mají pak větší snahu to ochraňovat,“ říká Josef Kotál, vedoucí odboru životního prostředí. A tak od roku 2011 postupně přibývají v dubové aleji nové stromy. Další dva se tu zazelenají již 1. června dopoledne, kdy se potřebného nářadí pro výsadbu stromů chopí žáci obou devátých tříd ZŠ T. G. Masaryka a jeden dub letní přibude o týden později 8. června zásluhou deváťáků ZŠ Smetanova. Účast veřejnosti je vítána.  

 

 

 

(pr,propagace)

 

 

 

Rádi byste přidali svůj názor? Zašlete jej na info@sumava.eu

 

 

 {jcomments off}