Po bouřkách místy až metr vody

K letnímu počasí bouřky patří a i když je mnozí z nás mají rádi, dovedou pěkně  prověřit připravenost celého integrovaného zásahového systému. Nedávné, ač krátké,   bouřky v Plzeňském kraji zaměstnaly hasiče na řadu hodin, ať už se potýkali s následky přívalových dešťů,  polámanými stromy, dopravními nehodami.

 

bourka2

 

 

Více k “bouřkovému zpravodajství” hasičů mluvčí HZS Plzeňského kraje por. Mgr. Pavla Jakoubková:

 

“Ve středu 1. června odpoledne se přehnaly Plzeňským krajem silné bouřky. Během čtyř hodin nepříznivého počasí hasiči vyjeli k více než třem desítkám událostí.

 Přírodní živly začaly řádit úderem druhé hodiny odpoledne na Klatovsku a postupně se přesunuly na Domažlicko a Tachovsko, kde napáchaly největší škody.

 Na Klatovsku nejvíce bouřky zasáhly Luby. Po přívalovém dešti voda přitékající z polí a louk zanesla trávou kanálovou mříž, do které ústila stoka. Místy hladina dosáhla výšky až 1 metr.

 Necelých čtyřicet procent událostí připadlo na hasiče ÚO Domažlice. V osmi případech hasiči odčerpávali vodu z ulic či sklepů budov nebo pročišťovali zanesenou kanalizaci. Čtyři jednotky dobrovolných hasičů na svém území odklízely popadané stromy.

 Celá polovina zásahů v souvislosti s bouřkami zaměstnala jednotky Tachovsku. Zde se nejvíce hasiči potýkali s popadanými stromy (celkem 9 událostí), v Ostrově u Stříbra došlo k poškození elektrického vedení a u Pavlíkova telefonního kabelu. Na sedmi místech bojovali hasiči s vodou – odčerpávali sklepy budov a lagun v ulicích, odklízeli bahno ze silnic a čistili zanesené strouhy, aby se v místě nehromadila voda.    

 Na jihu a severu Plzeňska zaznamenali hasiči po jedné události, na Rokycansku hasiči v souvislosti s bouřkami nezasahovali.”

 

  bourka

 

-tz hzs, red-

{jcomments off}