Oslava 25. výročí partnerství

Partnerství gymnázií ve Vimperku a Waldkirchenu trvá již 25 let

 

 

Ve středu 22. června 2016 se v prostorách Gymnázia a Střední odborné školy ekonomické ve Vimperku sešlo na 70 středoškolských učitelů. Kolegyně a kolegové dvou partnerských škol – Gymnázia a Střední odborné školy ekonomické ve Vimperku a Gymnázia Johanna Gutenberga ve Waldkirchenu – společně oslavili výročí partnerství, které trvá již 25 let. Nad slavnostním setkáním převzal osobní záštitu Mgr. Jiří Zimola, hejtman Jihočeského kraje, a Jihočeský kraj tuto oslavu také finančně podpořil.

 

Přítomné učitele a žáky hosty pozdravili svými projevy Ing. Jaroslava Martanová, starostka města Vimperk, OstDin Josefa Stamm, ředitelka waldkirchenského gymnázia, a Mgr. Jan Heřta, ředitel vimperského gymnázia. Všichni vyjádřili radost z dobře fungující spolupráce, vyzdvihli především její prospěšnost u studentů, kteří tak mají možnost poznat nejen své vrstevníky na druhé straně hranice, ale i životní styl obou zemí.

 

Hosté si mohli v úvodu prohlédnout učebny vimperského gymnázia a zavzpomínat u výstavy, která připomněla řadu společných aktivit v uplynulých letech, poté následovaly pozdravné projevy. Další bodem programu bylo představení prezentací vytvořených právě u příležitosti tohoto setkání. Studenti 2. a 3. ročníku vimperského gymnázia představili bavorským hostům obrazem i zvukem město Vimperk a krátký film o škole, který sami vytvořili. Ředitelka Gymnázia ve Waldkirchenu, paní Josefa Stamm, představila společně se svou zástupkyní, paní Ingrid Amann, waldkirchenské gymnázium.

 

Na přání bavorských učitelů došlo i na společný zpěv, všichni přítomní si zazpívali české lidové písně „Kdyby byl Bavorov“ a „Žádnyj neví, co jsou Domažlice“. Oficiální část programu byla zakončena další prezentací, která se ohlédla za uplynulými lety vzájemné spolupráce obou škol a byla doprovázena doprovodným komentářem vimperských studentů.

 

 

„Učitelé z partnerských škol se mohou při všech návštěvách cítit jako doma, nezávisle na tom, jestli se setkávají ve Waldkirchenu nebo ve Vimperku, protože už nepřijíždějí nejen jako hosté, ale i jako dlouholetí přátelé,“ zaznělo mimo jiné v úvodních projevech při slavnostním, ale přesto neformálním setkání, a jeho průběh tuto skutečnost jednoznačně potvrdil.

 

O budoucnost spolupráce tedy nemusejí mít obě školy vůbec žádné obavy, protože již nyní se připravují další společné aktivity a projekty. Těší se na ně studenti a učitelé obou škol.

 

Za podporu akce děkujeme Jihočeskému kraji, městu Vimperk a hotelu Zlatá Hvězda Vimperk.

 

 

 

Mgr. Roman Hajník

Foto 1-3: Kolegové z obou škol si se zájmem prohlédli výstavu k výročí spolupráce. Foto: Ing. Milan Vančura

Foto 4: Společná fotografie účastníků setkání na vimperském gymnáziu. Foto: Jan Janda

Foto 5: V úvodu setkání pozdravili přítomné hosty ředitelé obou škol. Foto: Pavla Heřtová

Foto 6: Prezentace vimperských studentů se ohlédla za uplynulými 25 lety spolupráce. Foto: Mgr. Pavla Heřtová  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rádi byste přidali svůj názor? Zašlete jej na info@sumava.eu

 

{jcomments off}