9 divadel, 3 koncerty a poetický podvečer

Vimperský zámek ožije divadlem a hudbou

 

 

O následujícím víkendu proběhne na arkádách zámku ve Vimperku již čtvrtý ročník multižánrového festivalu Vimperský Frňák. V pátek a sobotu je pro diváky připraveno devět divadel, tři koncerty a poetický podvečer. Neděle pak bude patřit umělcům, kteří se budou vzdělávat na tematických workshopech. Nad letošním ročníkem převzala záštitu Valérie Zawadská. Akci finančně podpořili Jihočeský kraj a město Vimperk.

 

 

Vimperský Frňák je multižánrový festival, který už počtvrté pořádá skupina historického šermu Berit z Vimperka. Mladí nadšenci projekt nejprve spojili s městskými historickými slavnostmi, takže probíhal pouze v neděli. Až letos se mu dostalo zaslouženého prostoru a poprvé probíhá celý víkend. Cílem festivalu je propojit umělce všech různých druhů umění a žánrů a vyzdvihnout město Vimperk jako kulturní centrum Šumavy.

 

 

„Frňák je naše srdcová záležitost. Rok co rok se nám daří na festival zvát stále více a více divadel, a proto jsme letos připravili program na tři dny. Nejenže se nám tak dostalo podpory od města Vimperk a Jihočeského kraje, ale výraznou pomocí je nám také záštita paní Valérie Zawadské, která nám dala i mnoho cenných rad,“ říká Jan Švehla, předseda skupiny Berit, která akci organizuje.

 

Letošní program je velmi bohatý. V pátek je od 17 hodin připraveno hned trio divadel. Celý program odstartuje divadelní uskupení We are C! studentů VOŠ herecké z Prahy, kteří zahrají svoje představení Na dotek. Následovat je bude divadelní společnost Půlnoc z Příbrami s moderním ztvárněním Lakomce. Třetím divadlem je pak monodrama Frida K. v podání souboru 3D Company, který má domovskou scénu v Žižkovském divadle Járy Cimrmana. Po sérii divadel pak program zakončí koncert pop-rockové skupiny M2E z Bruntálu, která je známá svým účinkováním v pořadu G2 Band Academy v hudební televizi Óčko.

 

 

 

Sobotní program Vimperského Frňáku odstartuje dříve, než páteční program, a to v 15 hodin představením Divadla Spektákl – Fraška o Dušanově duši. Následovat bude představení divadelního souboru Piki Volyně, koncert kapely Logos Worship Team z Plzně a také druhé představení souboru Půlnoc z Příbrami Smrt mi sluší. Od půl osmé večer se divákům podruhé ukáže i uskupení We are C! z VOŠ herecké v Praze, nyní se svým Průstřelem českou klasikou. Po nich bude pódium patřit vimperskému folkovému duu Michal Hrdý a Josef Šísl. Ale tím sobotní program nekončí. Diváky pak ještě čekají dva bloky Poetického podvečera a dvě představení od divadelního souboru Saláti z Plzně.

 

 

 

Poslední den festivalu bude patřit zejména samotným účastníkům, pro které si šermíři Berit připravili několik workshopů, kde si budou moct zlepšit svoje divadelní znalosti. V průběhu celého Vimperského Frňáku bude pro návštěvníky připraven také fotokoutek, malování na obličej či relaxační zóna. Bude to stát určitě za to. Tak neváhejte a přijďte o víkendu na Frňák.

 

 

 

 

 

 

 

 

 Jan Švehla

 

 

 

Rádi byste přidali svůj názor? Zašlete jej na info@sumava.eu

 

{jcomments off}