14 svateb ve Vimperku

O prázdninách se ve Vimperku chystá 14 svateb

 

 

Letní měsíce jsou oblíbenou dobou, kdy si zamilované páry vybírají termín pro svou svatbu. Ve Vimperku je zatím do konce prázdnin plánováno 14 svatebních obřadů. V místním matričním obvodu, kam spadají i okolní obce, které matriku nemají, bývá ročně uzavřeno kolem 50 sňatků. Letos si zde své ano řekla již necelá dvacítka manželských párů.

 

Kromě tradičního obřadu na radnici nebo v kostele se svatby odehrávají i na zcela netypických místech či v originálním duchu. „Nejčastěji se obřady konají v naší nově zrekonstruované obřadní síni,“ říká matrikářka Helena Váchová. „V minulosti byla častou variantou také zámecká kaple, ale od doby, co jsou tam svatby ze strany zámku zpoplatněny, zájem velmi opadl.“ Oblíbeným místem pro svatbu je podle matrikářky Výletní restaurace Vodník, kde se kromě krásného přírodního prostředí nabízí i zázemí restaurace. Výjimkou nejsou ani svatby na Bučině či Kvildě, včetně pramenů Vltavy.

 

 

 

„Za 20 let praxe jsem opravdu netypických míst a netradičních svateb zažila několik. Třeba svatbu Elfů v maskách v přírodě, nebo Indiánskou svatbu u Žďárského jezírka, kdy ženich měl „pravou indiánskou“ čelenku až na zem. Docela nedávno si novomanželé vybrali pro obřad den letního slunovratu na keltských kamenech nad zaniklou osadou Světlé Hory u Strážného,“ vzpomíná Helena Váchová. A zapomenout nemůže ani na obřad uskutečněný v zimě na sjezdovce při -20°C nebo tamtéž v létě, kdy teplota byla o padesát stupňů vyšší, a k podepsání protokolu musel posloužit obyčejný kámen.

 

Na Městském úřadu Vimperk jsou oddávacími dny pátek a sobota. Tehdy je uzavření sňatku v obřadní síni bezplatné. Jiná místa a jiné dny jsou zpoplatněny podle zákona 1000 korunami. 

 

 

(mestovimperk,foto. V.Šťastná)