mestska

Lupičem byla kočka

Léto a s ním spojené radovánky přinášejí v mnoha případech i starosti, a to zejména strážcům veřejného pořádku. V případě činnosti městské policie Vimperk tomu tak bylo ve většině případů mimo rámec běžné pracovní činnosti. Ta je navíc „zpestřena“  dozorem nad komplikovanější dopravní situací ve městě, která je způsobena probíhajícími investičními akcemi, např. výstavbou okružní křižovatky.

 

„Jako každým rokem jsme se s nástupem letní turistické sezóny připravovali na  výraznější  zátěž v rámci venkovní činnosti, hlídkové i pořádkové, nicméně musím říci, že  v drtivé většině se jedná o přestupky řádově méně závažnějšího charakteru. Není to tedy tak, že by se Vimperk v létě proměnil v divoký západ, i když to podle některých telefonátů podle občanů tak vypadá,“ usmívá se vrchní strážník městské policie Peter Macorlík, ale zároveň dodává, že případy závažnější trestné činnosti se  nadále vyskytují a  strážníci jsou u nich nezřídka jako první. V součinnosti s kolegy  z Policie ČR jsou  nápomocni jejich zvádnutí a řešení.

 

 

Prozatím neeviduje vimperská městská policie ani razantní nárůst přestupků typiky „letních“ – jako je kapsářství, nedovolené či neohlášení venkovní produkce atd. Čeho je ale naopak stále dostatek, jsou přestupky v dopravě a následky nemírného požívání alkoholu.

 

 

Za první dva prázninové týdny přibylo vimperským strážníkům do evidence několik desítek případů, z nichž vybíráme:

 

 

Zastřelená zvěř v Pravětíně –  4. července v podvečer přijali strážníci MP od kolegů ze státní policie  oznámení o  7 kusech zastřelené zvěře v Pravětínské oboře, a žádost o pomoc při ohledání místa činu.  Po zhruba dvou a půl hodinách bylo ohledání místa a zajištění stop po střelbě ukončeno, věc dále šetří Policie ČR.

 

 

Rodinný konflikt v drama nevyvrcholil –  údajné napadání rodičů, kdy mělo dojít k tomu, že syn vyhrožoval matce a otci s nožem v ruce, prošetřovali  strážníci  8. července  krátce po poledni v  ul. Čelakovského. Jak se na místě ukázalo, v rodinné hádce žádná zbraň nefigurovala, došlo ke konfliktu mezi synem a otcem a jeho družkou. Záležitost byla na místě vyřešena.

 

 

Lupičem byla kočka –  před devátou večer, 10. července, obdrželi strážníci MP Vimperk oznámení o přepadení či loupeži v provozovně Antik-bazar v ul. Rožmberská.  Hlídka Mp se vydala okamžitě k případu, ale už cestou se ukázalo, že nepůjde o závažný trestný čin ani zločin – pachatelem byla totiž kočka, která vběhla do hlídaných prostor a spustila poplach.

 

 

Podezřelé „třídění“ surovin –  pondělní podvečer byl pro vimperskou městskou policii poměrně klidný, to se ale změnilo krátce po 17. hodině. Nejprve strážníci vyjeli  prošetřovat případ  možné krádeže železa ze suti na manipulační ploše v ul. Nad Stadionem. Skupinka Romů rozebírající zde suť ale prokázala, že s osobou, která je oprávněna s odpadem nakládat (stavební mistr stavby kruhové křižovatky) je na vybírání železa domluvená.

Krátce na to se hlídka vydala ke Skalce, odkud z benzinové pumpy obdržela hlášení o zmateném muži, který zde obcházel a nemínil (či nemohl?) odejít. Hlídka po příjezdu na místo prověřila  stanici i okolí, ale popsaného muže zde již nenašla.

 

 

Rvačka byla rychlá, policie nebylo třeba –  před jedenáctou večer v pátek 15. července se odehrávala rvačka v baru  Alfa v Kaplířově ulici. Strážníky  na ni upozornil anonymní telefonát. Po příjezdu na místo ale zjistili, že „ruční argumenty“  již nejsou  v permanenci a  dvě romské rodiny, které se  takto dohadovaly mezi sebou, zřejmě spor již vyřešily. Hlídka po  celkovém zklidnění situace a částečném vylidnění baru z místa odjela.

 

 

Napadení si vymyslela –  v sobotu 16. 7 ., v půl třetí ráno, se jednání obsluhy  baru v ul. Nádražní jednomu z přítomných hostů nelíbilo natolik, že si přivolala  posilu v podobě hlídky strážníků, jimž do telefonu řekla, že byla napadena. Strážníci po příjezdu na místo zjistili, že napadenou měla být žena, které obsluha baru už odmítla nalít, protože vykazovala známky podnapilosti. Zákaznice se rozčilovala a pravděpodobně z pomsty zavolala policii. Z dalších hostů baru nikdo žádné napadení neviděl, ani nepotvrdil, a v přítomnosti strážníků  ani sama oznamovatelka dále nechtěla nic řešit.

 

 

Ráno zahájili  strkanicí –  po sedmé hodině ráno  v sobotu 16. července  se strážníci vydali do ulice Kaplířova, kde  zjišťovali okolnosti nahlášeného napadení.  Napadený  Rom tvrdil, že byl v místě U lázní, společně se svou matkou, napaden romskou ženou.  Hlídka na místě sjednala pořádek, spor se obešel bez zranění a nikdo z aktérů nežádal ošetření ani další řešení případu.

 

-red, pm-