Veronika Bucifalová: štěstí v neštěstí

Jen se štěstím unikla plamenům, teď začíná znovu

 veronika bucifalova

Veronika Bucifalová  ze Sušice vedla jako kapitánka nejmladší českou reprezentaci, s národním týmem do 18 let se zúčastnila dvou MS a třetí může přidat v lednu na domácí půdě v Přerově a Zlíně. Už loni v 15 letech si poprvé zahrála i na seniorském šampionátu, letos v kanadském Kamloops chyběla kvůli studijním povinnostem. | Autor: Karel Švec, cslh.cz

 

 

bucifalova-pozar

foto:cbc.ca

 

AKTUALIZOVÁNO – Prosadit se a hrát hokej za mořem? Takový sen si plní i sedmnáctiletá česká reprezentantka Veronika Bucifalová. Jenže na konci května se ocitla uprostřed mnohem horšího snu. Spíš černé můry, která bohužel byla realitou. Dva dny před návratem domů za rodinou ji z koleje soukromé hokejové školy v kanadském Cornwallu vyhnal požár. Stejně jako všichni ostatní studenti a zaměstnanci naštěstí i Bucifalová utekla včas, ale přišla téměř o všechny osobní věci i hokejovou výstroj. Proto se rozhodla uspořádat online sbírku, která měla bleskový ohlas. Přečtěte si osobní zpověď nadané hokejistky.

veronika bucifalova (2)

 

Byl to můj poslední týden v letošní sezoně v Ontario Hockey Academy. Ve středu jsem udělala poslední závěrečné zkoušky a už jsem se těšila domů. Na čtvrtek jsem si naplánovala balení, pátek odpočinek a v sobotu hurá po půlroce odlet domů.

 

Bohužel osud si to vymyslel jinak. Až do večera to vlastně probíhalo dle mých plánů. Vše jsem si sbalila a připravila na zem doprostřed pokoje. Mohla jsem si to dovolit, jelikož už jsem v pokoji byla poslední, kdo neodletěl. Takže vše sbalené, jenom otevřený notebook na stole, sluchátka, peněženka, doklady a takové ty maličkosti, které bych sbalila až v sobotu ráno. Venku bylo strašné horko a byla jsem unavená, tak jsem si šla zdřímnout. Najednou mě vzbudil alarm – HOŘÍ. Bylo kolem sedmé večer.

 

Já jsem celkem v klidu, jelikož cvičný poplach zkoušíme dvakrát měsíčně. Říkám si, ve škole nikdo není, už nás nebudou počítat, kašlu na to a ležím dál. Za chvíli ho vypnou jako vždy. Alarm řve ale stále dál. To už je divné, tak přece jenom vstanu, vezmu mobil a jdu na chodbu kouknout, co se děje. A tam už všichni zmateně pobíhali a řvali, že opravdu hoří, ať rychle utíkám ven z baráku. Tak jsem vzala nohy na ramena – já v kraťasech, tričku, pantoflích bez ponožek vylítnu ven, jenom s tím mobilem v ruce.

 

Ze začátku to vypadalo nevinně, jenom jsme viděli kouř nad mým pokojem a jinak nic. Během pár minutek ale celá střecha vzplála a my jsme věděli, že je velký průser. Naštěstí jsme stihli všichni utéct ven. Museli jsme už jenom přihlížet, jak nám hoří ubytovna. No byla jsem z toho úplně v šoku. Ten pocit, že tam máte úplně všechno – hokejovou výstroj, všechny osobní věci… Vlastně jsem tam měla skoro vše z domova, jelikož tam jsem celý rok. No a nakonec nevětší průser: Co pas??? V sobotu mám letět, bez něj mě nepustí a já už se domů tak těším. Nevíte, jestli máte brečet, smát se, nebo co vlastně dělat? Volám domů – mamině zrovna nefunguje internet. Zkouším tátu – toho naštěstí seženu. Povídám, co se děje – je to všechno v háji tati, škola hoří. Ale žiju, nic mi není. Nemůžeme tomu uvěřit.

 

 

 

 

Všichni jsme na louce před školou a musíme příhlížet, jak se hasiči snaží oheň uhasit. Bohužel to asi nejde podle plánů. Bože, jaká blbá náhoda – můj táta je hasič, a já tady teď stojím a koukám, jak nám hoří škola. Honí se mi hlavou různé myšlenky. Příchází lidi z okolí a nosí nám vodu a jídlo, červený kříž hygienu a deky. Všichni jsou fajn a drží nám palce. Dostáváme info, že jedeme na hotel – sem už se nevrátíme. Chce se mi brečet, a co moje věci a dárky domů pro všechny moje blízké? No nic už nenaděláme. Teď musíme řešit pas, abych mohla odletět. Voláme ambasádu a žádáme o pomoc. Naštěstí jsem měla pas v trezoru a ten se zachránil – hurá, poletím domů dle plánu. To je fajn. Některé děti přišly o pas a musely zrušit lety. Takže si říkám, že jsem měla aspoň nějaké to štěstíčko.

 

Dozvídám se, že oheň vznikl v pokoji nade mnou. Klukům asi vybuchla nabíječka na posteli – oficiální verze zatím od hasičů není. Bohužel do objektu nikdo nesmí. Vím, že můj pokoj sice neshořel, ale jelikož to vzniklo nade mnou, je plný vody. Já měla všechny věci na zemi uprostřed pokoje, tak chvíli doufám, že vše dopadne dobře. Přichází ale info, že do objektu nás nepustí, vše musí zůstat tak, jak je. Takže naděje je mizivá.

 

POKRAČOVÁNÍ ČLÁNKU ZDE


 academy

Ontario Hockey Academy bude pokračovat, vrátí se silnější než dřív. Rychle a jasně přišel vzkaz od vlastníka privátní hokejové školy v kanadském Cornwallu. Požár zničil jihovýchodní křídlo koleje, nezasáhl vedlejší budovu s učebnami a jídelnou. V areálu školy bylo tou dobou asi 95 studentů. Co je hlavní – všichni vyvázli v pořádku. | Autor: Cornwall Fire Service Photo

 

zdroj: http://www.hokej.cz

 

{jcomments off}