Tomase van Zavrela vystřídal Jan Kulhánek

Kostelík sv. Mořice a jeho  okolí je v posledních letech jedním z nejvyhledávanějších míst  na Šumavě. Míří sem ve všední dny lidé hledající klid a energii spojenou s magickými zdroji, o víkendech pak především ti, kteří se nechávají zvát na zajímavé kuturní pořady, které na Mouřenci probíhají.  Oživení a  vnesení tohoto  magického místa do povědomí široké veřejnosti si vzali za své Přátelé Mouřence,  v čele s annínským rodákem a patriotem Lukášem Milotou, který pro své nadšení získal i duchovního správce Tomase van Zavrela. A  oživit  Mouřenec se jim podařilo opravdu velkolepě. 

 

tomase van zavrela vystridal jan kulhanek

Od minulé neděle převzal duchovní správu místa  nový páter  Jan Kulhánek. Otec Tomas van Zavrel je nově farářem v Hluboké nad Vltavou a okolních farnostech. “Věříme, že Jan naváže nějakým svým způsobem na velké dílo, které Tomas na Mouřenci a v jiných šumavských farnostech vytvořil. Přejeme Janovi i Tomasovi hodně sil a úspěchů,” přejí společně všichni, kteří s P. Tomasem spolupracovali a kteří jej znají  nejen z Mouřence.

 

A protože  lét stále ještě neskončilo, byť prázdniny se  značně kvapně blíží ke svému konci, neskončil ani program na Mouřenci, který má i o tomto víkendu opravdu co nabídnout.

o sumave s emilem kintzlem 200816

V sobotu od 19 hodin vás zveme na setkání s šumavskou legendou Emilem Kintzlem. Povídat si budeme o jeho vztahu k Mouřenci, o natáčení Zmizelé Šumavy, Policie Modrava, o srdcích původních mouřeneckých zvonů, které se letos vrátily na Mouřenec, o mouřenecké škole a dalších a dalších tématech. Dalšími hosty budou členové spolku Šumavské cesty, kteří pohovoří o svých projektech v Dobré Vodě a jinde. Po skončení bude noční prohlídka kostela a kostnice.

 

mourenecke fresky - prednaska 210816

V neděli vás srdečně zveme na tradiční přednášku historika umění prof. Jana Royta o vzácných mouřeneckých freskách ze 14. století. Přednáška začíná ve 14 hodin.

 

Kromě toho zve Mouřenec také na komentované prohlídky kostela a kostnice, které  probíhají denně  od 16 hodin.

 

Konec srpna se, jak jinak, ponese rovněž v aktivním duchu a tak již dnes přijměte pozvání na  zde plánované pořady:

“V pátek 26. srpna v 19 hodin pozve Mouřenec na koncert vážné hudby Beautiful strings a hosté. Více na stránkách www.sumavsketriduum.cz/koncerty/2015-01

V sobotu 27. 8. pořádáme Mouřeneckou noc. Začne v 18 hodin u nově postavené kaple ve Vatěticích odkud vykonáme pouť na Mouřenec. Tam v 19 hodin vystoupí skupiny Druhý pokus a Pokus. Hosty budou spisovatelka Marie Malá, stavitel kaple ve Vatěticích Jakub Vinčálek a předseda Spolku pro obnovu kostela sv. Prokopa v Prášilech Ivan Adam. Po setmění začne noční prohlídka kostela a kostnice. V neděli 28. 8. od 13 hodin vás pozveme na setkání bývalých žáků mouřenecké školy, od 14 hodin na koncert plzeňského gospelového sboru TOUCH OF GOSPEL a od 15 hodin na dětský den,” vyjmenovává pozvání za spolek Přátelé Mouřence předseda Lukáš Milota.

 

mourenecke leto aktualizovane

 

 

{jcomments off}