Lide urozený i prostý, sedlej oře

„Lide urozený i prostý, tímto budiž Vám v patrnost dáno, že na panství Zdíkovském již po šesté velké klání rytířské k potěše Vaší konati se bude. I mnohé další taškařice pro spokojenost Vaši budou připraveny a s Boží pomocí nastrojeny. A proto 17. dne měsíce září L. P. 2016 pomněte, oře své osedlejte a do Zdíkova na Ostrov pospěšte.“ … neboť již po sedmé se Zdíkov přenese do středověku. 

 

 

17.9.zdikovske slavnosti 

 

Slavnosti tradičně začínají průvodem obcí, kterého se účastní všichni šermíři i ostatní účinkující. Více než dvanáctihodinový bohatý program zahájí starosta v centru obce předáním symbolického glejtu šermířům (schází se jich tu při příležitostoslavností více než stovka z ČR i Slovenska).

Návštěvníci mohou kromě šermířských vystoupení vidět i středověké hudebníky, sokolníky, orientální tanečnice, kejklíře, ohňovou šou, loutkové divadlo a velkou bitvu. Součástí je i dobové tržiště s ukázkami tradičních řemesel. Pro děti je pravidelně připraveno nejen divadlo, ale také několik výtvarných tvořivých dílen a po celý den probíhají i různé hry a soutěže.

 

17.9.zdikovske slavnosti foto

 

Letošní ročník bychom chtěli připomíná sedmisté výročí narození českého krále a římského císaře Karla IV., který výrazně ovlivnil i místní dějiny. Zasloužil se o rozvoj kraje osídlením neprostupných šumavských hvozdů, upevněním moci na jihozápadní hranici Českého království a zajištěním ochrany Zlaté stezky.

-red, fechtyri.wgz.cz-

{jcomments off}