Zprávy z radnice

Obnova požární nádrže v Lipce

 

 

V srpnu započaly ve vimperské osadě Lipka práce na obnově požární nádrže. Hotovo by mělo být na podzim. Obnovu nádrže provede firma REKON INSTA za vysoutěženou cenu 336 tisíc korun včetně DPH. „Z nádrže budou odtěženy sedimenty, bude vybudováno nové železobetonové vypouštěcí zařízení a ocelová lávka. Návodní strana bude pohozena lomovým kamenem,“ říká Marcela Kobrová z odboru investic a údržby MěÚ Vimperk.

 

 

 


 

 

Městské stránky nabídnou vylepšený turistický portál

 

 

Město Vimperk v současnosti připravuje novou podobu turistické sekce oficiálních webových stránek www.vimperk.cz. Na její zpracování se podařilo získat dotaci 30.000 Kč z Jihočeského kraje. Atraktivnější grafická úprava turistického portálu zajistí přehledné informace o volnočasových a zážitkových aktivitách i všech zajímavostech a atraktivitách, včetně nezbytného zázemí, které město a jeho okolí nabízí. „Návštěvníkům Vimperku i místním bude toto vylepšení pro podporu cestovního ruchu k dispozici již na podzim,“ říká Lenka Švecová z odboru školství, kultury a cestovního ruchu MěÚ Vimperk. Podoba ostatních sekcí na webových stránkách města zůstane zatím nezměněna.

 

 

 


 

 

Bylo opraveno dalších 46 metrů městských hradeb

 

 

Ve Vimperku v létě pokračovaly opravy historického městského opevnění. Letos se to týkalo celkem 46 m dlouhého úseku hradeb nad Pivovarskou ulicí. Práce za 409 tisíc korun provedla firma TVInvest z Vlachova Březí. Městu se podařilo získat dotaci z Ministerstva kultury ČR z Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón ve výši 169 tisíc korun. Jen za poslední dva roky vložil Vimperk do záchrany a obnovy fortifikačního systému města přes milion korun. „Opravy historických památek patří vždy k nákladnějším projektům,“ potvrzuje Alena Szabová z odboru investic a údržby MěÚ Vimperk. Letošní prováděné práce na obnově hradeb obnášely likvidaci náletových dřevin, odstranění novodobější betonové krusty z koruny zdiva, doplnění pojiva a vypadaných kamenů, opravu rozpojených úseků zdiva a následné omítnutí. „Městské opevnění se po dobu jeho existence opravovalo průběžně a podle momentální potřeby,“ říká Alena Szabová. Poslední významnější opravy se dělaly v letech 2000 a 2001, kdy byla obnovena část hradeb na rozhraní ulice Kostelní a ulice Na Baště a opraven plášť bašty na Zlaté Stezce včetně ozelenění její koruny mechy a sukulenty. Další významnější opravy se uskutečnily v roce 2004 a 2005. „Vloni byl zpracován stavebně historický průzkum bašty nad Pivovarskou ulicí a dvou bašt na Zlaté Stezce a opravena část městských hradeb rovněž nad Pivovarskou. Stavebně historický průzkum bašt vytvořil základ nejen pro jejich případné opravy a údržbu, ale může být využit i pro odborné posouzení možného způsobu zpřístupnění bašt veřejnosti. Díky jejich poloze by se v budoucnu nabízelo využít je například jako turistické vyhlídky,“ doplňuje Alena Szabová. Vimperské městské opevnění bylo vystavěno na konci 15. století. Pozůstatky rozsáhlého obranného systému se zde dochovaly do dnešní doby. Jde o čtyři bašty a takřka 800 metrů hradeb. Právě pro rozsah a unikátní zachovalost patří vimperský fortifikační systém k nejcennějším v celé republice. V majetku města jsou tři bašty a zhruba 340 metrů hradebního zdiva, dvě třetiny z toho jsou již opraveny. Ze zbývajících částí městského opevnění, které patří soukromým vlastníkům, byla renovována asi 1/6 celkové délky. „Městské opevnění je jednou z důležitých atraktivit našeho města. Díky tomu, v jakém stavu a rozsahu se dochovalo, dotváří jedinečnost městského historického jádra. Proto považujeme za důležité se o tuto památku náležitě starat,“ říká starostka města Jaroslava Martanová.  

 

 

 


 

 

Kapličku v Brantlově ulici čekají lepší časy

 

 

Lepší časy zřejmě čekají zdevastovanou kapličku v Brantlově ulici ve Vimperku. Sakrální památka byla dosud v soukromých rukou, vimperští zastupitelé souhlasili s přijetím daru v podobě kapličky a pozemku pod ní do majetku města. „Po cestě, která kolem kapličky vede, chodí turisté i místní, nedaleko jsou dva památné stromy a výhled na město. Stav kapličky je ostudný. Bude třeba ji opravit,“ vyjádřil stanovisko vimperských zastupitelů radní Bohumil Petrášek. Podle odhadu by oprava objektu mohla stát zhruba 800 tisíc korun. Část financí by zřejmě bylo možné zajistit z fondů přeshraniční spolupráce a z dotace z Jihočeského kraje. Vedení města uvažuje také o další spolupráci se střední školou Nerudova, jejíž žáci se významnou měrou podíleli na opravě kapličky v ulici Karoliny Světlé. Pracovali zde v rámci hodin praktického výcviku a ruku k dílu přiložili i studenti partnerské školy z bavorského Bambergu.

 

 

 


 

 

O parcely Pod Hrabicemi je zájem

 

 

Městu se podařilo prodat všech sedm zainventovaných stavebních parcel, které nabízelo v lokalitě Pod Hrabicemi. V současnosti se připravují k podpisu poslední kupní smlouvy. O pozemky se zvýšil zájem od nového roku, kdy zastupitelé odsouhlasili jejich zlevnění z původních 900 Kč za metr2 na 592 Kč bez DPH. „Nová cena byla stanovena tak, aby městu pokryla náklady na vybudování inženýrských sítí, komunikací a veřejného osvětlení,“ říká Martin Kalous, vedoucí odboru hospodářského a bytového. Obyvatelům se v lokalitě nabízí především klidné bydlení v přírodním prostředí. Po dobu výstavby je zřízeno předkupní právo pro město, aby se zabránilo spekulativním prodejům a parcely si kupovali pouze lidé, kteří chtějí ve Vimperku skutečně stavět a bydlet. Podle Martina Kalouse se potenciální kupci zajímají také o další stavební pozemky, které město v lokalitě Pod Hrabicemi vlastní. Jde o 16 parcel. Ty ovšem nejsou zcela zasíťované.  Chybí napojení na vodovod, kanalizaci i plyn. „Předpokládáme, že šest z těchto pozemků bychom mohli bez větších technických problémů na inženýrské sítě napojit,“ říká Martin Kalous. O tom, zda a za jakých podmínek se Pod Hrabicemi budou připravovat pro stavebníky další parcely, rozhodnou vimperští zastupitelé. „Zájem o pozemky po úpravě ceny nás příjemně překvapil. I když na jejich prodeji město nevydělá, příznivé z hlediska ekonomického i sociálního je, že tu potom zůstávají, anebo se sem stěhují za bydlením mladé rodiny,“ říká starostka Jaroslava Martanová s odkazem na skutečnost, že poslední z nabízených pozemků zakoupila pětičlenná rodina z Benešova. Vedení města by proto další rozvoj lokality podpořilo.

 

 

 


 

 

Oprava kaple Čtrnácti svatých pomocníků

 

 

Nový kabát dostala kaple Čtrnácti svatých pomocníků na starém vimperském hřbitově. Opraveny byly vnitřní i vnější sanační omítky a proveden nový nátěr fasády. Práce za zhruba 290 tisíc korun zajistila firma Antico, s. r. o. z Českých Budějovic. Celkem 150 tisíc pokryje dotace z Jihočeského kraje, kterou se městu podařilo na obnovu památky získat. Objekt kaple byl postaven v letech 1708 – 1714 rodinou šumavského skláře Michala Müllera, které měl původně sloužit jako rodinná hrobka. Opravy by se měl brzy dočkat i vedle stojící kostel sv. Bartoloměje. „Zatímco v případě kaple Čtrnácti sv. pomocníků se jednalo víceméně o práce udržovací, v kostele sv. Bartoloměje budou aplikovány chemické clony a v soklových partiích interiéru též zcela nově i sanační omítky,“ říká Alena Szabová z odboru investic a údržby MěÚ Vimperk. Práce na kostele se týkají pouze interiéru, jejich hlavním smyslem bude ochránit vzácné nástěnné gotické malby před destruktivním vlivem vzlínající vlhkosti. Nejvýhodnější cenu 385 tisíc korun včetně DPH za opravu kostela nabídla firma Sabbia, s.r.o. Městu se podařilo získat dotaci z Ministerstva kultury ČR ve výši 159 tisíc korun.

 

 

 


 

 

Přechod v Mírové ulici je bezpečnější

 

 

Přechod na Sídlišti Míru nad základní školou Smetanova je nově osvětlen. Díky tomu se zvýší bezpečnost chodců, tedy zejména dětí, na tomto frekventovaném místě. „Z obou stran byly instalovány stožáry s osvětlením,“ říká Michal Janče, vedoucí odboru investic a údržby MěÚ Vimperk. Nejvýhodnější cenu, necelých 200 tisíc korun, za realizaci díla nabídla společnost KVINT Vlachovo Březí. Většinu nákladů by měla pokrýt dotace z Jihočeského kraje ve výši 166 tisíc korun. Mírovou ulici zřejmě čekají zásadní úpravy již v příštím roce. Město má hotovu studii regenerace panelového sídliště a právě doprava a parkování na Sídlišti Míru by se měly řešit prioritně.

 

 

 


 

 

Úprava interiéru školní budovy je již téměř hotova

 

 

Po devíti letech postupně prováděné obnovy je letos téměř dokončena úprava interiéru v památkově chráněném objektu základní školy T. G. Masaryka v parku. Díky rozhodnutí zastupitelstva škola na realizaci zbývajících oprav získala 3,5 milionu korun z rozpočtu města. „O prázdninách se podařilo dokončit výměnu oken a vstupních dveří i rekonstrukci elektroinstalace na chodbách. Zároveň proběhly drobné udržovací práce v prostorách bývalého školního bytu a v suterénu včetně prací na obnově výmalby podélných chodeb,“ říká Alena Szabová z odboru investic a údržby MěÚ Vimperk. Závěrečná etapa výměny oken a vstupních dveří byla v roce 2016 podpořena dotací Ministerstva kultury ve výši 240.000 Kč. Výmalba všech společných prostor v budově však vzhledem k časové náročnosti zakázky bude provedena po etapách s tím, že složitá a technologicky i řemeslně náročnější obnova výmalby v prostoru centrálního schodiště byla odložena na příští rok. Ve škole v uplynulých letech prošly rekonstrukcí veškeré vnitřní rozvody vody a kanalizace, byla zmodernizována hygienická zařízení, ve třídách byla vyměněna okna a opraveny či vyměněny dveře, položeny nové podlahy a zrekonstruována elektroinstalace. V roce 2014 prošla opravou i tělocvična. Nová dřevěná okna v budově jsou vyrobena jako repliky oken původních, v chodbách a na schodišti, kde byla v minulosti původní okna nahrazena okny novodobějšího typu, byl vzhled nových oken opět co nejvíce přiblížen svému původnímu vzoru. „Vzhledem k tomu, že škola je památkově chráněným objektem, každý zásah bývá komplikovanější a nákladnější. Právě s ohledem na památkové hodnoty objektu je naším záměrem v rámci obnovy výmalby schodiště a vstupní haly odkrýt a nechat ve vybraných částech trvale odhalené ukázky zcela původní zdobné výmalby, která byla objevena pod mnohočetnými vrstvami novodobějších nátěrů stěn a stropů,“ vysvětluje Alena Szabová. Zbývající práce v interiéru by měly být dokončeny v příštím roce. Dlouholetá postupná obnova celého objektu by měla být završena opravou střechy a vnějšího pláště budovy. Škola svému účelu slouží od roku 1898. Dnes jsou zde třídy prvního až čtvrtého ročníku a školní družina.

 

 

Irena Malotová

Město Vimperk (PR a propagace)