Premiéra mouřeneckého chorálu

Šumavský Mouřenec zve v sobotu na mši s novým knězem.

Při následném benefičním koncertu zazní poprvé nový Mouřenecký chorál.

mourenec 3 - leto 2016 - foto jitka marková

Dvě premiéry má před sebou šumavský kostel sv. Mořice na Mouřenci u Annína. V sobotu 17. září zazní poprvé v kostele zbrusu nový Mouřenecký chorál od hudebního skladatele Luboše Malého. Píseň bude součástí benefičního koncertu sborů z Radnic a Rokycan. Jejich vystoupení bude navazovat na Truvérskou mši Petra Ebena. Sloužit ji bude nový šumavský kněz P. Jan Kulhánek. Ten v létě nahradil P. Tomase van Zavrela a bude to jeho první mše na Mouřenci.

 

Program začíná v 19 hodin. „Jsme moc rádi, že Truvérskou mši bude sloužit náš nový farář. Bude to důstojný začátek jeho působení na Mouřenci. Moc se na něj těšíme a věříme, že nějakým způsobem naváže na činnosti, které v šumavských farnostech nastartoval páter Tomas van Zavrel,“ říká předseda spolku Přátelé Mouřence Lukáš Milota. Právě tento spolek pořádá v kostele na Mouřenci během roku desítky různých akcí.

 

Po bohoslužbě začne benefiční koncert sborů z Radnic a Rokycan. „Připravili jsme program plný krásných písní. Doprovodí nás profesionální muzikanti. Posluchači se mají na co těšit. Bude to jedna velká benefice. Vystupujeme bez nároku na honorář a veškeré vstupné věnujeme na další rozvoj Mouřence. Věříme, že je na Šumavě hodně lidí, kteří stejně jako my chtějí, a v sobotu i mohou, tomuto úžasnému místu pomoci,“ svěřila se hlavní organizátorka sobotního večera Lenka Němečková.

 

beneficni koncert s novym knezem

 

Jedním z hudebních hostů večera bude skladatel Luboš Malý, který speciálně pro Mouřenec složil novou píseň – Mouřenecký chorál. Autorkou textu je Lenka Němečková. Část skladby je věnovaná svatému Mořici, patronu kostela a druhá část svatému Vintíři, dávnému šumavskému poustevníkovi, který se údajně o vznik mouřeneckého kostela zasloužil.

 

Píseň jsme zatím neslyšeli a jsme tedy hodně zvědaví. Je úžasné, že Mouřenec bude mít svou vlastní píseň, svou vlastní hymnu,“ dodává Lukáš Milota ze spolku Přátelé Mouřence.

{jcomments off}