mestska

Holý zadek strážníkům neukázal

Se začátkem září jsme mohli vidět strážníky MP  s dětmi na  ulicích  a přechodech, kde  vysvětlovali a prakticky nacvičovali bezpečné přecházení nejen u škol. Jejich ‘běžná’ činnost ale nepolevila a  i když už jsou prázdniny definitivně za námi,  ohlédnutí za druhou polovinou srpna pohledem městské policie  je jasným potvrzením toho, že do statistik se černým písmem zapsalo pěkných pár desítek dalších případů přestupků i trestných činů. Jaký byl tedy závěr prázdnin?

 

 

Bezdomovcům se na lavičkách spí dobře – o tom se snažil strážníky přesvědčit i muž,  který si ustlal na lavičce  v parku. Strážníci ale pro jeho časně odpolední spánek na veřejnosti pochopení nenašli.

 

 

Počkali si na řidiče, který před jízdou popíjel alkohol – 8. srpna  v nočních hodinách požádali kolegové ze státní policie strážníky MP o pomoc při prověřování osobního auta  Š Octavie –  důvodné podezření na řidiče pod vlivem alkoholu se mělo brzy potvrdit.

Hlášené vozidlo hlídka našla u čerpací stanice Robin Oil, zaparkované vzadu za objektem. U auta se nacházely dvě osoby, které měli v ruce láhev s pivem. Po domluvě s hlídkou P ČR Vimperk si strážníci městské policie stoupli se služebním vozem o kousek dál, na dohled uvedeného vozidla a hlídka PČR Vimperk jela do ulice Klostermannova k novinovému stánku. Hlídce MP se s pomocí policistů povedlo zastavit sledované auto předjetím když před tím řidič nerespektoval rozsvícení červeného nápisu STOP a výstražného modrého znamení. Navíc se začal na silnici chovat agresivně a do auta strážníků začal najíždět. Nezbylo než ho zablokovat a zadržet. Strážníci museli použit pouta, protože řidič sledovaného auta se pokoušel utéct. Případem se dále zabývají policisté.

 

 

Konzumace alkoholu na veřejnosti není výjimkou –  ve druhé polovině srpna řešili strážníci MP také dost případů konzumace alkoholických nápojů na veřejnosti a následky s tím spojené – osoby spící na ulici, v parcích, narušování veřejného pořádku ad. Případy se obešly bez výtržností, násilí, škod na majetku nebo zranění. Většinou šlo o „znavené“ účastníky oslav,  zábavních akcí, několikrát se jednalo o bezdomovce či osoby  které nemají ve Vimperku trvalý pobyt.

 

 

Želvu honit nemuseli – trochu odlehčení přinesou strážníkům  do služby občas zvířátka. Jak například želva, která se na výlet vydala  možná dlouho před 20. srpnem, kdy byla jako tulačka odhalena u starých tiskáren. Strážníci ji převezli k veterinářce.

 

 

Holý zadek strážníkům neukázal – další kuriozitou byl  ohlášený případ „naháče“  u silnice.  před půl druhou ráno 21. srpna  hlásil na Mp jeho výskyt anonymní telefonát. Uvedený muž se měl,  částečně zahalený pouze v dece, pohybovat v ul. Pražská a projíždějící řidiče ‘zdravit’ holou zadnicí. Hlídka MP se vydala na místo, ale podezřelého muž nikde nezastihla.

 

 

Služba i ve volnu – i když nebyl v práci, ani v uniformě, přece  řešil jeden ze strážníků MP Vimperk případ. 23. srpna v odpoledních hodinách  uklidňoval situaci před Lidlem, kde došlo je střetu muže s bezpečnostním pracovníkem supermarketu. Ostraha obchodu zjevně muže zadržela pro podezření z krádeže. Strážník na místě setrval do příjezdu státní policie.

 

 

Několikanásobně „přeplatila“ – jen svou vinou přišla o tisíc korun a ještě si udělala ostudu. 24. srpna v odpoledních hodinách zasahovala hlídka v Penny marketu, kde zadrželi zloděje. Vlastně zlodějku, která  odcizila zboží za 180 Kč. Hlídka  strážníků vyřešila věc na místě blokovou pokutou za 1000 Kč a zboží putovalo zpět do regálu.

 

 

„Závěr prázdnin byl co do počtu  řešených případů opravdu bohatý, kromě uvedených řešila městská policie desítky dopravních přestupků, volně pobíhající zvířata, přestupky proti  místním vyhláškám, rodinné i sousedské spory. Velkou část případů tvořilo už zmíněné popíjení alkoholu na veřejnosti, často přes den, nejen večer v rámci provozní doby  místních restauračních zařízení a  podniků.

 

Začátek září je pro nás vždy ve znamení nadcházející zvýšené ostrahy na silnicích,  absolvujeme s prvňáčky tradiční procházku městem, kdy je učíme správné a bezpečné přecházení, snažíme se, aby si  co nejlépe a nejdříve osvojili  správné návyky.  Zároveň ale opakovaně apelujeme na řidiče, aby v průběhu celého školního roku byli více ostražití a věnovali se plně řízení  při jízdě městem, zejména kolem škol. Nikdy nevíte, co všechno může dítě ve chvíli, kdy se rozhodne vydat přes silnici, rozptýlit a případů, kdy vkročí bez ‘varování’ do vozovky, je stále dost. S nadcházejícím podzimem pochopitelně pokračuje v nezmenšení intenzitě naše běžná hlídková činnost, kontrola města, jeho  vnitřních i okrajových částí, dohled nad dopravou, dodržováním  městských vyhlášek,“ doplňuje vrchní strážník Peter Macorlík.

 

-red, pm-

{jcomments off}