Babí léto v alkoholovém oparu

Babí léto v alkoholovém oparu

 

mestska
Krásné počasí v září mělo patrně vliv i na některé občany, kteří se rozhodli jej slavit alkoholem – ovšem přes míru a s nepěknými následky.

Strážníci městské policie v září zaznamenali nárůst případů popíjení alkoholu na veřejnosti, spících opilců na veřejných prostranstvích, rvačky i hádky, a jen se štěstím nedošlo u žádného z případů k fatálním následkům, i když k nim občas měli opilci pěkně blízko.

 

Kromě obvyklé hlídkové činnosti, která je v září vždy spojena s výrazným zintenzivněním kolem škol, přechodů pro chodce, parků a veřejných prostranství kde se sdružují školáci, jsme řešili desítky případů nahlášených občany či návštěvníky města. V mnoha z nich hrál hlavní roli opravdu alkohol,“ potvrdil vrchní strážník Peter Macorlík.

 

Ze zářijových případů městské policie vybíráme:

 

Zdrtily ho daně? 9. září kolem půl sedmé večer v ulici Sušická u Finančního úřadu našla posádka záchranky ležícího opilého muže a uvědomila o tom vimperské strážníky. Muž není hlídce MP neznámý a bylo zjevné, že daňová povinnost ho nezasáhla, zato alkohol ano a výrazně. Po probuzení mu hlídka domluvila, muž se sebral a odešel směrem k domovu. Neměl žádné zranění.

Ustláno na lavičce – na matku čekal a přitom usnul další muž o den později v ulici Luční. Hlídka ho po probuzení z místa vykázala.

 

Asistence u nehod (výběr z první dekády měsíce):

5. září před osmou hodinou ranní byla strážníkům oznámena dopravní nehoda v ul. Boubínská. Na místo srážky dvou osobních aut se strážníci vypravili neprodleně, po zajištění situace přivolali kolegy z DS PČR Prachatice, a po dobu vyšetřování nehody zajišťovali bezpečnost a plynulost dopravy. Nehoda se obešla bez zranění.

O dva dny později v odpoledních hodinách poskytovali strážníci MP Vimperk tu samou službu, tentokrát v ulici Sklářská. Nehoda již byla oznámena OO PČR a strážníci do doby příjezdu kolegů a převzetí případu usměrňovali v místě nehody provoz.

8. září se situace opakovala v ulici Sušická, kde se stala dopravní nehoda v dopoledních hodinách.

9. září dostali strážníci oznámení o nehodě v místě Na Skalce, kde kolem půl jedenácté skočilo auto v příkopu. Na místě se vyskytovali tři mladíci, kteří hlídce sdělili, že řidič strhl řízení auta kvůli přebíhajícímu zajíci. Nestalo se nikomu nic ani auto a po vytažení z příkopu mladíci odjeli.

 

Ukradl čokoládu za 172 korun – 11. září odpoledne zadrželi v Penny Marketu zloděje, který se pokusil odnést z prodejny zboží za 172 korun. Nezletilý zloděj dostal chuť na čokoládové tyčinky, na placení už chuť neměl. Hlídkou vimperských strážníků byl předán s důrazným upozorněním prarodičům.

 

Penny market se stal 13. září cílem dalšího zloděje – tentokrát ženy, která si chtěla odnést zboží za 546 korun. To se jí ale nepovedlo a navrch vyfasovala pokutu 1 000 korun.

 

Nejdřív si lehla u vagonu, pak se motala po ulici – v noci ze 14. na 15. září pátrali strážníci po silně podnapilé ženě, která měla nejdříve ležet u před vagonem v ulici Špidrova – tam ji ale nenašli. Hlídka projela, společně s přivolanou RZS, několikrát okolí, až motající se ženu našla pod průchodem poblíž stavby kruhového objezdu. Žena není vimperským strážníkům neznámá, již v minulosti s nimi měla co dočinění kvůli svému chování. Kvůli opilosti nebyla téměř schopna samostatného pohybu, ovšem jakékoliv vyšetření a ošetření odmítala a tak ji po domluvě se záchranáři hlídka raději odvezla do místa bydliště.

 

Poprali se, když kradli – v odpoledních hodinách 14. září řešili strážníci zajímavý případ, kdy jim bylo z prodejny Lidl oznámeno, že v obchodě ukradl pár (muž a žena) zboží a když měli být v prostoru u pokladen podrobeni kontrole, došlo k potyčce. Hlídka, společně s asistentem prevence kriminality, si nechala osoby popsat. Na místě potyčky po nich zůstala jen bílá kabelka s ukradeným zbožím. Na základě popisu osob a místní znalosti je strážníci vypátrali v ulici Pražská, kde se žena přiznala ke kabelce a ke krádeži.

 

Nechtěla odejít bez peněz – 15. září v odpoledních hodinách jeli strážníci do jednoho z finančních ústavů ve Vimperku, odkud jim bylo oznámeno problematické chování zákaznice. Paní se prostě rozhodla, že bez peněz odtud neodejde i přesto, že na výplatu jí požadované částky neměla nárok. Po domluvě strážníků budovu opustila.

 

Opilec u dětského hřiště – přemíru alkoholu, který patrně konzumoval i v práci, nezvládl muž, který skončil na zemi v parku u dětského hřiště 16. září kolem třetí hodiny odpolední. Na místě s ním byla i jeho družka, která společně s ním podala strážníkům vysvětlení a po domluvě společně s podnapilým mužem pak místo opustila.

 

Spal za květináčem – ten samý den, o pár hodin později, probouzela hlídka MP spícího muže, který usnul za květináčem v křižovatce ulic Sadová a 1. Máje. Po zjištění, zda muž není zraněný a nepotřebuje pomoc, v rámci komunikace muž sdělil, že je v pořádku a chtěl si jen odpočinout. Zjevná přítomnost alkoholu mu v „odpočívání“ výrazně pomohla. Po domluvě hlídky z místa odešel.

 

Do třetice alkohol v jeden den – 16. září ve večerních hodinách u domu v ul. K. Weisse se kdosi dobýval do domu a rozhodně se přitom nechoval tiše. Vypadalo to, jako když se s někým pere a jeho chování bylo oznámeno na MP. Hlídka na místě zjistila, že v zámku je zlomený klíč a podnapilá manželská dvojice se proto do domu nemohla dostat a své emoce dávala hlasitě najevo. Strážníci pomohli s otevřením domu a protože jde o dům v majetku města Vimperk byl muž poučen o tom, aby informoval správce domu o vzniklé události.

 

Ukradl rybičky za 79 korun – a kabát z ostudy má zadarmo… Personál Tesca oznámil, že ostraha provozu zadržela zloděje. Na místě bylo zjištěno, že ukradeným zbožím měly být dvoje rybičky za 79 korun. Bloková pokuta ovšem dosáhla částky mnohem vyšší…

 

Exhibicionista a feťák v arboretu – 20. září v podvečerních hodinách se před dětmi v arboretu v ul. Hřbitovní „předváděl“ exhibicionista, který masturboval a čichal toluen. Na služebnu městské policie to oznámila žena kolem půl šesté večer. Na místě byl zajištěn muž, který dobrovolně následoval hlídku k podání vysvětlení na služebnu P ČR Vimperk, která si případ převzala.

 

Stopovala na Pasovské – proč asi? Společně s asistentem prevence kriminality si hlídka MP povšimla, v rámci provádění kontroly v ul. Pasovská, stopující ženy, která stopovala auta a posádkám nabízela sexuální služby. Přestupek byl zdokumentován, sepsán a předán na úřad, odboru vnitřních věcí, k dořešení.

 

Dvě injekční stříkačky odvezli ve speciálním boxu – v křoví před domem v Mírové ulici byly nalezeny a strážníkům nahlášeny k likvidaci dvě injekční stříkačky. Hlídka MP tyto zajistila a přepravila k likvidaci ve speciálním boxu.

 

Opilců neubývá – spíš naopak. 23. září řešili opilce strážníci hned několikrát. Nejprve večer před 19. hodinou v ul. Luční, kde před domovními dveřmi oznamovatele spal muž, který si zapomněl klíče od bytu a musel čekat na otce, než se vrátí domů. Byl pod vlivem alkoholu a usnul u nesprávných dveří. Jen o několik hodin později, krátce před půlnocí, měl problémy s alkoholem muž v ulici 1. Máje. Lihovinou se opojil natolik, že mu dělalo problém vstát. Zraněn nebyl, hlídka mu pomohla na nohy a zorientovat se a muž se pak s obtížemi vydal neznámo kam.

Rvačka na Hamajdě se bez zranění neobešla po třetí hodině ráno, 24. září, se strážníci s kolegy z P ČR sešli u restaurace Hamajda, kde došlo k fyzickému napadení a zranění jednoho z aktérů. Po zajištění odborného ošetření zraněného muži zákona situaci rychle uklidnili.

 

Další zloděj v Tescu – 25. září v odpoledních hodinách si chtěl asi udělat radost „za pět prstů“ zloděj, kterého ale při krádeži přistihla ostraha prodejny. Na místo přivolaná hlídka vimperské městské policie zjistila totožnost muže a hodnotu zboží, které chtěl ukrást – za celkem 177 Kč. Protože se jednalo o opakovaný přestupek tohoto výtečníka, byl případ předán k řešení správnímu orgánu.

 

Líbilo se mu na záchodě polikliniky – a to až tak, že se muž odmítal ze záchoda pohnout (26. 9.) a zamkl se na něm. Pomohla až přivolaná hlídka strážníků, která mu domluvila a po opuštění záchoda jej vykázala z budovy.

– pm, red-

{jcomments off}