Nejstarší žákyni je 80 let

seniori kresleni

 Umění přilákalo sedmdesát dříve narozených „žáků“

Celkem 70 účastníků ve věkové kategorii 55plus z Vimperku a okolí začalo v těchto dnech navštěvovat Základní uměleckou školu ve Vimperku v rámci Akademie umění a kultury, vzdělávání III. věku. Na projektu škola spolupracuje s Jihočeským krajem.  Příští dva roky tak mají dříve narození „žáci“ příležitost vzdělávat se v několika uměleckých oborech.

 

Největší zájem byl o výtvarný obor, přijali jsme 28 uchazečů a dalších 14 navštěvuje v rámci tohoto oboru základy fotografování,“ říká ředitel ZUŠ Vimperk Pavel Vališ. Ke hře na hudební nástroj či na hodiny zpěvu se přihlásilo 34 lidí. Žádaná je kytara a také klavír, ale vyučují se i klávesy, akordeon, bicí, housle, banjo a flétna, či lesní roh. Poslední jmenovaný nástroj si například vybrali dva myslivci, kteří při honech dosud troubili na polnice. Nové žáky zralého věku má ZUŠ Vimperk i v tanečním oboru a v oboru literárně-dramatickém. Mnozí si úzký kontakt s uměním dopřávají poprvé v životě, jiní chtějí „oprášit“ zapomenuté dovednosti. 

 

Do projektu je v celém Jihočeském kraji zapojeno pět základních uměleckých škol a všude slaví mimořádný úspěch. Ve Vimperku se věk účastníků nejčastěji pohybuje mezi 60 a 70 lety. Nejstarší „žačka“ již oslavila osmdesátiny. Výuku lektorsky zajišťuje 13 pedagogů místní ZUŠ.

 

– tz vpk-

{jcomments off}