Vimperk „chytrá“ sídliště

Budeme mít ve Vimperku „chytrá“ sídliště?

 

Tu zprávu asi znáte. Za 2-3 roky se přejde na digitální vysílání televize a budeme muset mít nový septobox nebo novou televizi s T-2 modemem. Tak rozhodla vláda, která chce kmitočtové pásmo prodat mobilní síti. Není to kritika, v Evropě to tak je. A mobilní operátoři nám hodně ulehčují život. V tomto Evropě rozumím….

 

Proč to říkám?

Také máte doma internet? Asi ano. A také máte wifinu? Já mám, jsem spokojen, rychlost kolem 30 – 50 Mbit/sec za 250 Kč měsíčně, neomezená data. Jde to vzduchem, na střeše parabola, ale….

 

Také Vám stává, když sedne k počítači třeba navečer x krát více lidí, že to kolísá? Vzduch je přetížen signálem. Kolik je jenom provozovatelů, kolik přijímačů, kolik vysílačů na střechách nebo na stožárech. A bude hůř. Do toho mobilní operátoři, digitální signály všeho možného a to nemluvím o složkách záchranného systému, obrany… Moderní technologie potřebují prostor, to nezastavíme. A také se zhoršuje bezpečí informací.

 

Nabízí se šance, stejně jako ve vyspělejších zemích, dát signál do optických sítí pod zem. Co z toho? Daleko rychlejší a bezpečnější signál a fůra dalších napojení v klidu domácnosti, netboooku, chytrých mobilů. Schválilo se revitalizovat sídliště Sojčák. Udělá se parkování, jízdní jednosměrky, nové schody, zeleň a já nevím co ještě. Nevyužijeme toho i v oblasti informačních technologií?

 

Na město přišla žádost jedné firmy, že za své peníze (asi 8-12 mil Kč) zasíťuje sídliště optikou. Rada města, nikoli zastupitelstvo, to zamítla. Pro mne smutná zpráva. Firemní peníze investora by všechno zhodnotily, i byty města. Nebylo by to dobře?

 

Co myšlence znovu dát šanci? To by znamenalo:

 

 

– Udělat změnu územního plánu (bude-li to potřeba, nevím)

– Vyhlásit soutěž na rozvedení optického kabelu po sídlišti až do paneláku s napojením na byty

– Napojit smluvně zájemce za garantovanou cenu vyjednanou městem jako ručitelem tendru

– Připojit „chytré měřáky“ města (ano, městský byťák má už dnes programy, kde byste si z klidu počítače mohli kontrolovat spotřeby vody, teplo bytu, sledovat všechny opravy, vaše žádosti na město, platby městu atd.), kamery pro bezpečnost v digitální kvalitě, varovný systém, městská policie atd.

 

To všechno lze zahrnout do tendru. Je jasné, že rozhodne ekonomika. Uvidíme, zda ano nebo ne. A těch nápadů co dál k tomu připojit je nekonečně. Má to jeden háček, vyhrát „optiku“ může jenom jeden…. Totéž může být na starém sídlišti, v Čelakovského ulici, čtvrti Karla Weise. Všude tam, kde je demografická koncentrace a to včetně škol. Nemělo by to město zkusit? Přece se rozjede revitalizace…. Ale chce to odvahu.

 

Hezký den a klidnou mysl všem.

Pavel Dvořák 

 

{jcomments off}