Extrémně vysoká průměrná denní teplota

23. únor byl co se týče průměrné denní teploty extrémní. Nikoliv však extrémně chladný, jak by se na únor slušelo, ale extrémně teplý.

 

Ve Volarech dosáhla průměrná denní teplota na 10,4°C. Hodnota je to opravdu mimořádně vysoká, kolem 10°C může být denní průměrná teplota ve Volarech i v letních měsících. I na dalších šumavských stanicích byly průměry až extrémně vysoké, v Prachaticích to bylo 23. února 13,3°C a ve Čkyni 13,0°C. V hřebenových partiích bylo o poznání chladněji, na Plechém dosáhla průměrná denní teplota 4,5°C, v letních měsících zde bývá při chladném proudění denní průměr kolem 5,5°C.

 

A co bylo příčinou? Výrazné proudění “tlačilo” před sebou teplý vzduch a díky tomu byly večer a v první část noci teploty i nad 10°C, ojediněle i nad 15°C. 

 

Velmi vysoká byla také 23. února denní maxima, v Husinci bylo 17,3°C, ve Vyšším Brodě 16,6°C v Prachaticích a ve Čkyni 16,4°C, v Klatovech a Vlkonicích 15,9°C, v Českém Krumlově 15,3°C. Vůbec nejtepleji bylo v Českých Budějovicích a to 17,6°C (zdroj: Infomet.cz).

 

(ir)