Je to doma!

img 3607

Titul Šumavského strongmana  je pro letošní rok zpátky doma! Jirka Vytiska v extrémně  náročných disciplínách a v silné konkurenci (i mezinárodní) vybojoval  zpět titul, který si loni  ze Sušice odvezl Honza Šleis. Tomu se  letos nedařilo podle jeho představ a zhruba v polovině ze soutěže odstoupil.

 

 

Letošní “Šumavský strongman”  měl  kromě jedničky v datu konání (1. 7.) hned několik dalších ‘prvenství’. Pro 4. kolo České profesionální strongman ligy, které pořádal úřadující nejsilnější Čech Jiří Vytiska pod Českou národní federací strongman, nastavil hranice disciplín na maxima; letos poprvé  přivítal mezi soutěžícími kromě české profi špičky i zahraniční účastníky – Slovensko, Litva – na sušickém náměstí mj. bojoval jeden z nejlepších litevských strongmanů Vidas Blekaitis;  v sobotu odpoledne se na soutěži sešlo za celou dobu jejího trvání  jednoznačně nejvíce diváků, více než polovina závodníků nedokázala rozhýbat kamion.

 

 

Odhodlání, síla, bojovnost, vztek a únava – i to je extrémní silový víceboj, kdy jdou soutěžící za hranice svých možností…

 

img 3040

img 3238

img 3256

 

 

Jak si vedli v jednotlivých disciplínách?

img 2981

 

 

LOG LIFT MAX – kládu o váze 170 kg dokázali dostat nad hlavu Jirka Vytiska a  Vidas Blekaitis, 160 kg Josef img 2998
Mazač a Čestmír Šíma, 150 kg pokus uznal (vždy férový) rozhodčí František Bauer  třem závodníkům – Honzovi Šleisovi, Jaroslavu Švejdovi,  a Lukáši Svobodovi. Ostatní skončili na 140 kg – Peter Rekenei,  Mari Zvrtek, Donaldas Andriulis, Jiří Marek, Peter Puha.

 

 

CAR DEADLIFT (mrtvý tah) – opakované zvedání působivého SUV Peugeot 3008, kterého i letos do soutěže zapůjčila firma Auto Kalný Čimice, celkem borce nijak nezaskočilo. Nejvíce opakovaných zdvihů za vydatné podpory publika a pochopitelně optimisticky výřečného moderátora Leoše Kubeše si zapsali:  Vidas Blekaitis (21), Jirka Vytiska (20) a Čestmír Šíma (19).

 

img 3097

 

 

TRUCK PULL – kamion byl tentokrát opravdovým oříškem. Sedmi silákům se  ním nepodařilo pohnout ani o píď. Někteří neúspěch nesli hodně těžce (a hodně nahlas). Nicméně pěti statečným se podařilo  kolos vlastní silou rozpohybovat a vzdálenost 20 metrů “ujeli” v neuvěřitelných časech první tři v této disciplíně: Lukáš Svoboda (čas 20,25 s) Donaldas Andriulis (20,66 s) a Jiří Marek (20,74 s).

img 3284

 

 

FINGAL’S FINGERS (přetlačování “obřího prstu” v časovém limitu 75 vteřin)  – hračka pro Jirku Vytisku – vynesla mu 12 bodů za 4 přetočení v čase 51,3 s. Ten samý počet přetočení železné klády v (nebo pod) časovém limitu zvládli ještě Vidas Blekaitis (11 b.),  následovaný Jirkou Markem (10 b.).

 

img 3304

 

 

TYRE (TIRE) FLIP – poslední, ale neméně atraktivní disciplínou, bylo převracení obřích pneumatik. 

Časovýimg 3464 limit 90 vteřin na 8 přetočení?  Na to mohl ‘šumavský grizzly’ odpovědět jediným způsobem:  zvládl to za 33,09 vteřin a vypadal, že ho to ani moc neunavilo, přestože  si tuhle sobotu sáhli na dno všichni strongmani. Obdobný výkon předvedl Lukáš Svoboda (37,62 s), výborně si s  pneumatikami poradil Josef Mazač  (40,2 s) a Peter Puha (41,06 s).



 

SEČTENO, ROZHODNUTO:

Podařilo se! Letošní titul zůstal v Sušici a Jirka Vytiska, v současné době úřadující nejsilnější Čech, 5. na Mistrovství světa v Litvě vLitvě (květen 2017) se při vyhlášení výsledků (45,5 bodu)  právem spokojeně usmíval. I ve chvíli, kdy dostál tradici soutěže a jako vítěz skončil v kašně… Dlužno dodat, že tam neskončil sám a  všichni ‘namočení’ si to nakonec docela užívali, stejně jako přihlížející.

 

Druhý nejvyšší počet bodů nasbíral Lukáš Svoboda (42,5) a svou zemi u nás výborně reprezentoval  a bronz si odvezl Vidas Blekaitis (41,5).

 

Laťka Šumavkého strongmana je nastavená hodně vysoko a svou úrovní úspěšně konkuruje leckterému z tuzemských i zahraničních závodů.

 

Přejeme vydařenou sezónu a za rok na sušickém náměstí, při exhibici síly, opět na viděnou! Čím překvapí Šumavský strongman 2018? No,  borci to určitě ‘lehké’ mít nebudou!

 

 

 

img 3607

 

img 3685

 

img 3647

 

-as-

 

{jcomments off}

{gallery}susice/2017/06_cerven/kopie_strongman_2017/{/gallery}