sms

SMS zprávy které vyděsily seniory, byly prý omyl

sms

Klamavé SMS prý byly starším lidem odeslány kvůli chybě systému

 

Stovky spotřebitelů vyššího věku byly 23. srpna vystrašeny klamavou SMS zprávou s informací, že si mají připravit stovky až tisíce korun pro doručovatele na zaplacení objednaného zboží. Oni si ale žádné zboží neobjednali. Ničeho se už zřejmě obávat nemusí, protože již obdrželi omluvu s tím, že SMS zprávy byly odeslány z důvodu chyby v systému, že je mohou ignorovat a že žádná objednávka odeslána nebude.

 

„Uvedená omluva přišla spotřebitelům SMS zprávou povětšinou pozdě večer či začátkem noci a opět nebyla podepsaná, ani nebylo známé číslo odesílatele. Ovšem podle toho, že mělo jít o objednávky stejných nebo podobných výrobků, které si v minulosti tito lidé již zakoupili, zjistili jsme, že původ zpráv byl u polské distribuční společnosti Reverse Logistics,“ uvedl Ondřej Tichota z Evropského spotřebitelského centra (ESC) při České obchodní inspekci, na které se obrátily desítky spotřebitelů.

 

Pro mnoho dotčených bylo důležité, že se potvrdilo, že si skutečně neobjednali avizované výrobky a přípravky na zlepšení zdraví, např. kapky do uší, prášky na hubnutí či náplasti, většinou v hodnotě mezi jedním a třemi tisíci korun.

 

„Považovali jsme za nutné o problému informovat média a veřejnost, protože uvedené zboží si objednávají především spotřebitelé ve vyšším věku. Ti mohou být v podobných případech velmi zranitelní a mohli by neobjednané zboží ve slabé chvilce převzít a zaplatit,“ vysvětlil Ondřej Tichota. „Následně nám přišla i poděkování, že se díky mediálním výstupům lidé uklidnili a dověděli se, že neobjednané zboží nemají přebírat ani platit. To nás těší, ale především jsme rádi, že se jim společnost omluvila a uvedla věc na pravou míru.“

 

Centrum eviduje desítky případů, kdy tato polská logistická společnost od spotřebitelů při skutečných nákupech na dálku nepřijala odstoupení od smlouvy bez udání důvodu a nevrátila jim peníze. Při mimosoudním řešení těchto sporů má ESC 100% úspěšnost díky spolupráci s kolegy z Evropského spotřebitelského centra Polsko.

zdroj: www.coi.cz

_______________________________________________________________________________________

ESC ČR je jedním z 30 členů sítě Evropských spotřebitelských center, jejíž činnost financují Evropská komise a země, které se na tomto projektu od roku 2005 podílejí. Vedle členských států EU jsou to Norsko a Island. Centra spolupracují na mimosoudním řešení přeshraničních sporů tak, že spotřebitel komunikuje s centrem ve své domovské zemi, které případ posoudí a předá kolegům v zemi podnikatele. Ti pak s podnikatelem vyjednávají smírné řešení konkrétního problému. Služby center jsou bezplatné. ESC ČR působí při České obchodní inspekci. Více informací o činnosti ESC na www.evropskyspotrebitel.cz.

 

{jcomments off}