Oslava čtvrtstoletí znovuobjeveného kostelíka

Ke „čtvrtstoletí“ Mouřenci zazpívá i Svatobor

25 let mourence

Kostel svatého Mořice na Mouřenci nad Annínem o nadcházejícím víkendu 22. a 23. září oslaví 25 let od záchrany a svého znovuvysvěcení. Součástí oslav budou kromě česko-německé mše i koncerty nebo prohlídky.

 

„Před 25 lety se díky sbírce německých rodáků ze zdevastovaného Mouřence opět stala duchovní perla Šumavy. 26. září 1993 kostelu požehnal spolu s českými a německými kněžími tehdejší českobudějovický biskup Antonín Liška. Od té doby byl Mouřenec zachráněný a čekalo se na jeho oživení,“ připomíná Lukáš Milota ze spolku Přátelé Mouřence, který o kostel už několik let pečuje.

 

Oslavy začnou v sobotu 22. září. Od 10 hodin budou přístupné kostel, kostnice i muzeum. K vidění budou historické fotografie, snímky, které dokumentují posledních 25 let tohoto kostela a záběry z posledních let, kdy je Mouřenec dějištěm řady duchovních a kulturních akcí. Návštěvníci se můžou také dozvědět řadu informací o vývoji česko-německých vztahů v šumavském pohraničí. V 11 hodin začne komentovaná prohlídka areálu.

 

Vrcholem oslav bude od 14 hodin česko-německá mše, kterou bude sloužit místní duchovní P. Jan Kulhánek. Při mši bude také odhalena původní barokní mouřenecká křitelnice, jejíž opravu financoval německý podpůrný spolek Förderkreis zur Erhaltung von St. Maurenzen. Po mši (přibližně od 15 hodin) bude program v kostele pokračovat koncertem Železnorudského smíšeného sboru.

zeleznorudsky smiseny sbor na mourenci

 

 

V neděli dopoledne se mohou zájemci vydat „Po stopách mouřeneckých farníků“. Při procházce s průvodcem navštíví sklářskou hrobku rodiny Schmid v Anníně, dále kostel na Mouřenci, Švédské hroby u Palvínova a novou kapli ve Vatěticích. Sraz účastníků vycházky je v 10 hodin na parkovišti u sklárny v Anníně. Procházka trvá 3,5 hodiny.

 

svatobor na mourenci

Tečkou za mouřeneckými oslavami bude v neděli od 15 hodin v kostele na Mouřenci koncert Pěveckého sboru Svatobor.