Věra Vávra: Čekání na koaliční smlouvu…

Čekání na koaliční smlouvu, nebo na zázrak?

 

     Dnešek je posledním pracovním dnem před dalším zasedáním našeho zastupitelstva. Zhruba před týdnem jsem napsala svůj názor na vavrova mlskutečnost, že se v pondělí bude schvalovat rekordní schodkový rozpočet a my vlastně nevíme, na co bude. Dosud totiž nemáme koaliční smlouvu a jasně stanovené priority, za co město více než 100 mil. Kč utratí. Od té doby se nic nezměnilo. Stanovené priority pořád nikde.

 

     Jediná odpověď, kterou jsme dostali, je, že krytý bazén zatím nebude, protože rozpočet na jeho výstavbu překročil plán řádově o desítky miliónů korun. Rada města tedy v pondělí zrušila výběrové řízení na celou akci. A také jsme se dozvěděli, že celý projekt bude „bude odborně zhodnocen po stránce investičních nákladů, ekonomiky provozu i marketingového plánu.“ To je velmi pozitivní zpráva, protože bude moci sloužit jako precedens pro všechny další velké projekty, které budou stavebně i provozně velmi drahé a nikdy se městu nevrátí.

 

     Tím ale dobré zprávy končí, protože argumentace, která za celým rozhodnutím stojí, jednoduše není přesvědčivá. Bazén je o desítky miliónů korun dražší, než se původně myslelo. Takže jsme zrušili výběrové řízení, které bylo už hotové, s dodavatelem smlouvu nepodepíšeme a od projektu odstoupíme.

 

     Májovka je také o více než desítku miliónů dražší, než se čekalo. Pamatujete? Bazén měl stát 120 mil. Kč a Májovka 60 mil. Proto si město vzalo úvěr na 180 000 000. Májovka od Fišerky ke Hvězdě je v rozpočtu za cenu 74 750 000 a to se bavíme jen o úseku ke Hvězdě. I tak jde o částku, která je o téměř 15 000 000 Kč vyšší než je ta, se kterou se při schvalování úvěru počítalo. Dostavba Májovky ke gymnáziu bude stát další desítky miliónů a celou jsme ji měli namyšlenou za 60 000 000. Není při logice, jaká provází bazén, očekávatelné, že se zruší i toto výběrové řízení a jeho výsledek?

 

     Doufám, že k tomu nedojde, ale taky doufám, že Rada města začne lépe vysvětlovat, co za jejími rozhodnutími stojí.

 

     Chtěla bych poprosit každého ze zastupitelů, kteří zvednou v pondělí ruku pro rozpočet, aby si uvědomili jednu věc. Když jakýkoli spolek nebo jednotlivec žádá Radu města nebo jakoukoli komisi o sebemenší částku – třeba 3 000 Kč, musí splnit celou řadu požadavků. Musí nahlásit přesné datum konání akce, na kterou žádá, musí předložit popis akce a její celkový rozpočet. U každé rozpočtové položky musí napsat, jestli bude hrazena z příspěvku města nebo ne. Rada mu často takový příspěvek schválí a dělá dobře. Žadatel dostane smlouvu a termín, do kterého musí předložit celé vyúčtování akce.

 

     A teď k tomu, co udělají zastupitelé. Schválí rozpočet, ve kterém budou mít 100 000 000 Kč v investiční rezervě na bazén a fotbalový stadion. O bazénu v pondělí rozhodli, že ho nebudou dělat. Co mají v plánu s fotbalovým stadionem (areálem letních sportů), nic nevíme. Dále schválí investice do Májovky za téměř 75 000 000 Kč – tedy o 15 000 000 víc, než byl původní plán a zatím nám ještě ani neřekli, kdy a z čeho ji dostaví až ke gymnáziu.

 

    Jinými slovy, v pondělí zastupitelé s největší pravděpodobností schválí bianko šek na investice, které mohou a nemusí začít v roce 2019 dělat. V rezervě bude 100 000 000 Kč na investice a když bazén padl, tak ani nevíme, čeho se týkají. Rozpočet bude schválen bez jasné strategie, co vlastně naši zastupitelé dělat chtějí a mohou. Nebo možná bude překvapení a my se o víkendu před pondělkem seznámíme s prioritami vedení města a v pondělí k nim bude rozpočet. Kdyby takhle plánoval kdokoli z nás, tak mu rada nebo zastupitelstvo neschválí ani 1 000 Kč.

 

     Vedení města odvádí ze svého pohledu dobrou práci. Jak to? Uvolňuje si cestu, aby mohlo dělat, co uzná za vhodné a případně zakrýt zásadní koncepční nedostatky své činnosti. A rozpočet je taková dobrá zástěrka. Když se bazén bude dělat, jsou na něj v rozpočtu peníze, když ne, přesunou se jinam, protože vlastně nejsou v rozpočtu na bazén, ale v rezervě na investice. Když se nebude dělat z různých důvodů příští rok nic, peníze se přesunou do roku 2020. Znovu opakuji, kdyby se ve vztahu k veřejným prostředkům takhle choval kdokoli z obyvatel města, nedostane ani korunu. Jako kdyby tu platila dvojí pravidla.

 

     A to není všechno. Téměř nikdy to není tak, že když peníze jsou, tak se nic neutratí. Všichni víme, jak je těžké udržet si rezervu, o které víme, že ji v peněžence jednoduše máme.Často to skončí tak, že zmizí a my vlastně nevíme, za co jsme ji utratili. To samé se děje na úrovni měst. Velké investiční balíky peněz mají smysl, protože jsou na velké projekty. Tím, že je zapojíme do rozpočtu, riskujeme, že už je nikdy nepoužijeme vcelku a podle původního plánu. Kdyby se vzhledem k nejisté situaci tyto peníze do rozpočtu nezapojovaly, nic by se nestalo. Rozpočtovým opatřením je možné je do rozpočtu kdykoli vsunout.

 

     Všechna komunitní setkání s občany ztrácejí váhu a představitelé města přestávají být důvěryhodní, když často opakují, co udělají a jen málo z jejich projektů a plánů se promění v realitu. Stejně tak lidé ztrácejí důvěru v instituce, když zůstávají opomíjeny základní věci, které určují kvalitu života, a místo toho tečou peníze do různých nadstavbových záležitostí, které jsou sporné a není u nich jasné, jak moc jsou třeba.

 

     Ale co, třeba dostaneme vánoční dárek – budeme se podílet na rozhodnutí, jestli ve Vimperku chceme bazén, Májovku, lékařské ordinace, byty nebo vysokorychlostní internet a společně uděláme kroky, které budou mít hlavu a patu. No, nebyl by to novoroční zázrak?

 

Věra Vávra  

 

{jcomments off}