Vimperk – Fotokronika Jana Tláskala – leden 2019

 

 

 

Vimperk a Šumava v proměnách, náladách, detailech a občas i překvapeních … tím vším je fotokronika Jana Tláskala  http://obec.sumava.eu/index.php/sumava/131-fotografove/3563-jan-tlaskal    

 

 

31. ledna:

Zima se tváří, jako by chtěla ubrat na síle, ale před námi je teprve únor …

 

30. ledna:

Nezmění-li něčeho zítřek, což se zatím nezdá, skončí leden skutečně přijatelnými mrazíky – samozřejmě dole na Vimpersku, neboť ve vyšších šumavských polohách mrzne vydatněji. 

 

29. ledna:

Po dopolední sněhové přeháňce se ujalo vlády sluníčko a naznačilo, že na tahu je opět mrazík. 

Ten si pak sotva mohl přát krásnější úvod, než jakým se mu stala nečekaná podvečerní irizace. 

 

28. ledna:

Jsou v našem krásném Pošumaví kouty, … 

… jejichž aktuální vzhled … 

… by patrně nikomu nepřipomínal konec ledna. Na základě letitých zkušeností není vyloučeno, že jej naopak budou připomínat třeba na konci dubna. 

Skutečně se však nacházíme a krom dneška ještě další tři dny nacházet budeme v lednu, …

… takže je potěšující, že celodenní šedivo doznalo s večerem i příjemné barevné změny včetně několika pochoutek pro mrakomily.

 

27. ledna:

Zdalipak by někdo podle dnešního počasí, založeného především na nepřetržité teplotě nad nulou (ani v průběhu noci nepoklesla pod +1,5°C), byl ochoten uvěřit, …

… že počátek tohoto týdne se nesl v duchu zatím nejsilnějších mrazů ?  Navíc bylo jistě potěšující, že neděle nenapodobila sobotu ve sféře sněhových nadílek, ale naopak dorozpustila z čerstvých přídělů takřka vše, co nestihla předešlá noc. Je však předpovídáno, že zítřek by měl pro změnu napodobit právě sobotní vývoj. Uvidíme tedy, čím vším nás ještě leden stihne ve svém závěrečném týdnu překvapit.

 

26. ledna:

Poslední lednová sobota byla okolo šesté ranní přivítána západním větrem o síle 7,22 m/s (26 km/h), ve svém průběhu přinesla v nemalé míře slíbený sníh, ale protože se současně výrazně oteplilo, většina jej do půlnoci zase zmizela.   

 

25. ledna:

Mrazivý týden má být uzavřen opět sněžením … leden se zkrátka činí. 

 

24. ledna:

Zimní čas nám jistě nemusí být překážkou v návštěvě vimperských památek. 

 

23. ledna:

Naše Volyňka si opět užívá přebohatého … 

… a v nejrozmanitějších variacích nevyčerpatelného … 

… ledového království. 

 

22. ledna:

Mrazivé období, jímž právě procházíme, … 

… má dle předpovědí potrvat zhruba snad až do poloviny února.

Na Vimpersku si však v porovnání s výše položenými oblastmi zatím určitě nemůžeme stěžovat na extrémní zimu – např. obec Horská Kvilda dnešního rána naměřila -24°C a meteorologická stanice Perla dokonce -28°C, …

… spíše se můžeme za relativně snesitelných mrazíků co chvíli potěšit … 

… křehkou krásou fantastických přírodních výtvorů. 

 

21. ledna:

Jak bylo očekáváno, zázrak v podobě protržení či úplného rozplynutí inverzního sevření Vimperka v čase pozorovatelného zatmění Měsíce se nekonal. Vše přišlo o něco později, ale na druhé straně byl jistě v každém případě velmi vítán slunečný den, který nám opět vzešel.  

Povolil i mrazík – okolo poledního zakotvil na hranici rovné nuly. Nakonec si tedy můžeme říci, že čerstvé zatmění se ve výsledku nemohlo v principu nijak zásadně opticky lišit od loňského červencového, které si pod daty 27.-28. můžeme připomenout zde: http://vimperk.eu/index.php/vimperk/14171

 

20. ledna:

Již včerejší boubínský soumrak napověděl, že předposlední lednová neděle neokopíruje co do krásného počasí v nižších polohách sobotu a přinutí všechny, kdož by zatoužili po sluníčku, vyrazit někam do výšin. Šedé inverzní zataženo sice Vimperku přineslo znatelně slabší mrazík – kolem poledního teploměr ukazoval všehovšudy -2°C, na druhé straně je však mrzuté, že  neprotrhá-li se v noci obloha, nebudeme moci nad ránem sledovat úplné zatmění Měsíce. 

 

19. ledna:

A je to tady! Mrazík se skutečně přes noc “rozjel”, vimperské ráno ozdobil dvanácti stupni pod nulou a kolem poledního z nich slevil sotva polovinu. V intenzitě pěti a půl stupně se pak prezentoval též na Kubovce, takže nemohla chybět – a hlavně zůstat nezodpovězenou – zásadní otázka, co na to Boubín. Ten především vykazuje nepřehlédnutelné následky nedávných vichřic, …  

… které už tu naštěstí rozsahem své působnosti nenapodobily loňského Herwarta, … 

… ale nemalé stopy rozhodně zanechaly, a to i na oficiální přístupové cestě, jež si v zájmu průchodnosti vyžádala nejeden zásah lidské ruky vyzbrojené motorovou pilou. 

Krom vichřic v uplynulém týdnu samozřejmě vydatně sněžilo, … 

… což rovněž nelze, obzvláště pak tady, pominout, neboť Boubín rozhodně nepatří k lokalitám, v nichž je bezprostředně znát každé případné oteplení, jaké třeba Vimperku dokáže zásadně ulevit od bílé nadílky. 

Letošní situace v daném ohledu přímo svádí k porovnání s loňskou, zachycenou kalendářně jen o pouhý den později, ale taktéž v sobotu – 20. ledna – http://vimperk.eu/index.php/vimperk/13376 . Také tehdy se sníh výškově přiblížil úrovni zábradlí podél cesty, ba na mnoha místech je přímo ukryl. Letos se jeho působnost jeví ještě poctivější, …

… což potvrzuje i sněhoměrná tyč. Průměrnou hloubku tu lze skutečně vyčíslit na 130 – 140 cm, přičemž nescházejí místa, na nichž by nebylo problémem naměřit více. 

I tady se vpravo dole díváme na téměř ukryté zábradlí … 

… a udělat krok mimo chůzí zpevněný pruh může znamenat, …

… že člověk i za aktuálního mrazíku zmizí ve sněhu leckde až po pás. 

Návštěvníky rozhledny dnes vítal měsíční kotouč, jemuž scházejí pouhé dva dny do fáze úplňku (jíž navíc tentokrát dosáhne za současného úplného zatmění – stane se v pondělním ránu 21. ledna v 6:15), … 

… zatímco zapadající sluníčko vykouzlilo na protější straně krásné levé parhelium, … 

… připomínající něco mezi zářivou raketou a kometou. 

Logickým důsledkem veškerého dění byl narůstající Venušin pás. 

S přibývajícícm soumrakem teplota poklesla ještě o právě chybějící polovinu stupně – na rovných -11°C. Po celou dobu vál východní vítr o rychlosti 6,1 m/s (22 km/h), která sice nepatří k velkým, … 

… ale za mrazivého počasí bohatě postačuje. 

Těžko vyčítat oku, že navzdory obzorovému oparu hledalo jaksi podvědomě Alpy, … 

… jichž se nakonec přece jen dočkalo, jen o něco západněji. 

Úžasným bonbónkem na rozloučenou se pak stala nepředpokládaná Zugspitze, jejíž vrchol jistě každý věrný čtenář fotokroniky najde na snímku i bez návodu sám.

 

18. ledna:

Překvapivě husté sněhové přeháňky proti téměř azurovým okamžikům – právě tento kontrastní koktejl servírovalo od rána dnešní počasí, v každém případě s jasným nakročením k slíbeným mrazíkům. Ty se ovšem teprve rozehrávají, plný výkon patrně podají až zítra. 

 

17. ledna:

Třetímu novoročnímu čtvrtku je souzena role přelomového dne – samozřejmě z hlediska počasí. A od samého rána nám to neváhá dát najevo opticky i teplotním průběhem.  

K naměření se totiž nabízejí čtyři stupně nad nulou, zprvu zlověstnými mračny se úspěšně probíjí sluníčko a případné srážky budou v našich končinách zjevně dešťové. Jenomže to vše má být jen předehrou k silnějším mrazíkům, předpovídaným hned od zítřka.  

 

16. ledna:

Něco podobného jsme poslední dobou nad večerním Vimperkem poměrně dlouho neviděli – tím působivějším kontrastem k šedi posledních dnů se tenhle ohnivý západ stal.

 

15. ledna:

Nejvyšší šumavská místa aktuálně hlásí sněhový stav dávno nemalou měrou překračující hranici jednoho metru (tak např. předevčírem vykazoval Plechý 160 cm, Blatný vrch dokonce 182 cm, atd …). Ovšem ani u nás – relativně dole – netrpíme v daném ohledu zrovna nouzí. Nedávný vytrvalý vichr třeba názorně potvrdil pravdivost dodatkové tabulky, sdělující nám na konci obce Šumavské Hoštice, že silnice – zde konkrétně směřující jen do Machova mlýna – se v zimě neudržuje. Kdyby neměl z čeho brát, těžko by tu vznikla bezmála třičtvrtěmetrová mohutná závěj, dokonale znemožňující na poměrně dlouhém úseku průjezd, ba i průchod.

A tak se namísto obvyklého místa tentokrát podíváme směrem k Boubínu z vyšší lokality, konkrétně ze Včelné. Přímo pod naším majestátním vrcholem se nám odtud navíc nabízí pohled na rodný dům neprávem zapomenutého spisovatele, který, ač jej život zavál velmi daleko a jeho literární náměty nebyly téhož druhu jako třeba Klostermannovy, na Šumavu nikdy nezapomněl. Vbrzku mu bude na našich stránkách věnována obsáhlejší vzpomínka v sekci Kulturně historický drobnohled.

 

14. ledna:

Ač zatím jednoznačně celkově převládá oteplení, aspoň v nočních hodinách se snaží vstupovat do děje i mrazík. Nu a když je spolu s ním při chuti též náležitě silný vichr, zasněžené pláně nabízejí po ránu zajímavou podívanou. 

 

13. ledna:

Kolik a hlavně jakých zim už viděly tyto oči za staletí, po která hledí na vimperské náměstí?

 

12. ledna:

Mrazík nám umožňuje podívat se čerstvým sněhovým vločkám tak říkaje “na zoubek” , avšak zdá se, že tato příležitost nepotrvá dlouho – blíží se oteplení.

 

11. ledna:

Dostat šanci k probuzení pod konečně zase protrženou oblohou, z níž už o druhé hodině noční místy zajiskřily hvězdy, se rovná po posledním sněžení přímo balzámu na duši, … 

… byť okořeněnému ve Vimperku pětistupňovým, ve vyšších polohách i dvanáctistupňovým mrazíkem – v každém případě očekávaným. 

Ten se ostatně tradičně projevil …

… jako pohádkově skvělý kouzelník. 

Škoda jen, že všechna ta krása … 

… byla všehovšudy zhruba půldenním volným nadechnutím … 

… před další vlnou sněžení, kterou už v těch okamžicích signalizovala oblačnost, a to i v blízkosti chvilkově vysvobozeného Boubína. 

 

10. ledna:

Již jen kamenná zeď, která byla i předmětem prvního snímku včerejšího, by postačila k dokumentaci vývoje vimperské sněhové situace, …

… jež v rozmezí jediné, opět vichrné noci nebývale vygradovala …

… a v širém okolí dnes prověřila zejména zručnost a pevné nervy řidičů. Těžko vinit “silničáře”, že prakticky nestíhali. Drobně a vytrvale totiž sněžilo až do odpoledních hodin, takže co bylo sklizeno a jakž takž k sjízdnosti upraveno, vracelo se ve chvilce do původní neblahé podoby. Ta snad nicméně dostoupila kulminačního charakteru a příští dny by mohly přinést zmírnění celého stavu, který ostatně v porovnání s jinými končinami naší vlasti – stačí zmínit třeba jen relativně nedalekou Horskou Kvildu – rozhodně nemálo ztrácí na dramatičnosti. V každém případě se zdá, že po sněhové nadílce je připraven sehrát svůj vstup také dosud váhající mrazík.

 

9. ledna:

Po noci, jež okolo jedné hodiny zopakovala mimořádně silný vichr, překvapilo jitro mohutnějším sněhovým náporem, … 

… který sice ve Vimperku znamenal v průměru sotva sedmicentimetrový přírůstek, … 

… ale ve vyšších polohách mohl být mimo jiné zdrojem nejedné dopravní komplikace. Teplota se však po krátkém a relativně mírném zavítání pod nulu opět přes den usadila pro změnu nad ní. V každém případě si již nikdo nemůže stěžovat, že by mu snad scházela se vším všudy zima, jaká má v lednu být. Sněžení má navíc stenou měrou i nadále pokračovat, takže o bílou atmosféru, zdá se, skutečně nebude přinejmenším v nejbližších dnech nouze.  

 

8. ledna:

Druhé novoroční úterý nás uvítalo sněhovou přeháňkou, za ranní tmy se tvářící bezmála hrozivě, avšak ve skutečnosti určenou jen k doplnění toho, co z vimperských střech včera odzurčelo okapovými rourami. Teplota se stále pohybuje nad nulou. Opomenout nelze ani úctyhodný noční vichr, jehož sílu např. churáňovská meteorologická stanice vyčísluje na 21 m/s (75,6 km/h).

Nejdůležitější však je, že sotva se rozednilo, ranní pohled na oblohu neomylně věstil, o čem tu byla řeč včera.

Opět máme nad hlavami modré nebe, byť je zřejmé, že sněhovým přeháňkám pro dnešek rozhodně zdaleka neodzvonilo. 

Jistě jen málokdo by pak byl ochoten popřít, že po totálně šedivém víkendu i pondělku už se na takovýto pohled vysloveně těšil. 

 

7. ledna:

Opět se ukazuje nanejvýš nutným únik z již bezmála deprimující šedi vzpomínkou na loňský mezisváteční čas, v němž obloha za prakticky těch samých sněhových podmínek pod sebou přece jen dokázala nabídnout také modř. I dnes se oteplilo, takže vlastně došlo po věrohodně působícím mrazivém začátku na ono překvapení. Vimperk sníh ve většině nepodržel … a nad lukami i tentokrát skřehotají straky.

Prudký teplotní nárůst mívá za následek silný vítr – však se nám v tom směru skvěle předvedl zrovna nedávný Nový rok.

Není pak vyloučeno, že se možná již brzy můžeme těšit na další podobné okamžiky, v nichž budeme opět pod zářivými barvami závidět ptákům jejich nebeskou volnost … 

 

6. ledna:

I kdyby tříkrálový Boubín nenabídl pražádnou viditelnost (což bylo mimochodem velmi pravděpodobné a očekávatelné), stále měl čím překvapit – přinejmenším sněhovými přírůstky, neboť tady na rozdíl od nižších poloh teplota zjevně v průběhu týdne nekolísala do té míry, aby připustila nějaká zásadní tání. Spodní tyč vykázala oproti silvestrovskému měření (viz http://vimperk.eu/index.php/vimperk/14949) dvaceticentimetrový zisk, …

… vrcholová se pak uprostřed závějí, do nichž nebylo nejmenším problémem zapadnout místy hnedle i po pás, prezentovala vlivem námrazy zcela nečitelnou stupnicí. To však jistě není nutno vnímat jako nemožnost dobrat se výsledku: v normálu lze aktuální stav zprůměrovat na 70 cm, zatímco extrémní závěje onu hloubku navyšují bezmála k 90 cm až metru.

Kdo nespatřoval určitou naději v mírné barevné proměnlivosti všudypřítomné mlhy a ve výsledku nepočítal s viditelností, nemohl být zklamán. Ostatně než proběhla v momentálním stavu terénu všechna potřebná měření a odečítání, stihl tentokrát přikvapit soumrak, … 

… takže obvyklá dokumentace teploty (mimochodem po čase opět bez nepatrného mála osově podle nuly souměrné s vimperskou) se – snad poprvé – neobešla bez pomoci blesku. Jen severozápadní vítr o síle 6,8 m/s (24,5 km/h) bylo ještě možno z anemometru odečíst bez přídavného svícení. Zdá se, že nejen tady vše spěje k velmi mrazivému vykročení do druhého lednového týdne, ale není vyloučeno, že může dojít i k nečekanému překvapení. V každém případě je nutno konstatovat, že letošní tříkrálový výstup na Boubín se v porovnání s loňským stává co do počasí a z něj plynoucích zážitků jednoznačně prohrávajícím – viz http://vimperk.eu/index.php/vimperk/13376.

 

5. ledna:

Den před Třemi králi si nesmíme nechat ujít unikátní okamžik, v němž se bělají krom výše položených obcí i vimperské střechy.

Teplota stoupla na +3°C, takže není vyloučeno, že zachycená situace nemusí mít dlouhého trvání a může v dalším vývoji napodobit poslední prosincový týden. Pokud by naopak přituhlo, lze téměř s jistotou očekávat ledovku. 

 

4. ledna:

Zima si zatím napravuje reputaci do té míry, že jistě zavdává příčiny k nejednomu povzdechu, … 

… proč se takhle nečinila po celou dobu vánočních prázdnin, … 

… které v půli tohoto týdne skončily.

 

3. ledna:

Včerejší sněžení vesměs ve výsledku nepřekročilo pěticentimetrovou vrstvu, ale i tak dokázalo místy vyvolat úsměvnou paniku na sociálních sítích. Nastane-li něco podobného v Praze, obvykle se na účet tamních obyvatel žertuje slovy o kalamitě, ale že už i na Šumavě někteří jedinci začnou v lednu považovat sníh, navíc v prakticky nepatrném množství, za cosi zvláštního, je na pováženou. Těžko se však vyhnout konstatování, že na všem má svůj nepopiratelný podíl dosavadní vývoj počasí, který mnohé asi mírně ukolébal nepatřičnou jarní podobou. Nu, momentálně se lehce přihlásil i mrazík – k dnešnímu ránu pětistupňový, čímž vyvolal naději na delší životnost čerstvého bíla. Zprvu rovněž vzbouzel dojem, že boubínská čepice, která s nemalou pravděpodobností představovala zklamání pro případné časně ranní návštěvníky naší hory, v průběhu dopoledne poměrně rychle zmizí.

Situace napřed skutečně vyhlížela slibně, … 

… jenomže příroda má přece jen jiné plány. Relativně čistá obloha se ukázala být jen klamným manévrem, po němž dnes bude ve skutečnosti následovat další sněžení, oproti včerejšímu patrně vydatnější. 

Ve finále se tedy ona čepice namísto rozplynutí propojila s náhlými čerstvými posilami shora v jednolitou šedivou masu, čímž rázně umlčela případné představy o slunečném dni.

 

2. ledna:

Další sněhový příděl můžeme mít za zcela jistý. 

 

1. ledna:

Tak se nám … 

… Vimperk jako vždy … 

… napřed amatérsky … 

… prohřmotil … 

… do již …

… devatenáctého … 

… roku … 

… třetího … 

… tisíciletí.

Na novoročním Boubíně skutečně byla znát snaha o polepšení oproti loňskému včerejšku, leč chvilek (a jiný výraz tu skutečně nepřipadá v úvahu), v nichž se protrhla houževnatá mlžná čepice, bylo velmi poskrovnu, …  

… z rozhledny se pak o nich prakticky nedalo mluvit.   

Teplota kopírovala silvestrovskou, … 

… ale mnohem více nežli pokaždé fotografovaný teploměr si dnes zasloužil svůj premiérový snímek stejně neúnavný pracant – anemometr. Vítr – dnes vysloveně západní – se totiž k Novému roku výrazně pochlapil. Nešetřil nárazy o zdokumentované síle, která v přepočtu z metrů za sekundu činila úctyhodných 59,4 km/h. Inu, předzvěst blížící se studené fronty musí řádně zaburácet, aby nám bylo jaksepatří důrazně dáno najevo, že po velmi rozpačitém začátku paní Zima možná konečně sebrala to správné vojsko k dobytí a hájení svých pozic. 

Silně foukalo ostatně v návaznosti na novoroční boubínské intermezzo také dole ve Vimperku, a to i v okamžicích, kdy se nad zámkem v tradiční večerní hodinu rozzářil slavnostní městský ohňostroj.

Jeho zde stejně tradičně zachycený průběh se jistě obejde bez dalšího slovního doprovodu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

V neúprosném běhu času se, milí čtenáři a příznivci vimperka.eu, téměř nechce věřit, že již jen pouhé dva roky nás dělí od završení první pětiny jednadvacátého století. Namísto podobných výpočtů je však určitě lepší a důležitější dokázat si náležitě a smysluplně užít každého jednotlivého dne. Ať se Vám právě toto daří při plném zdraví a s příslovečnou kapkou nezbytného štěstí po celý rok, do nějž jsme dnes společně vykročili 🙂 . 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fotokronika Jana Tláskala – prosinec 2018 

Fotokronika Jana Tláskala – listopad 2018 

Fotokronika Jana Tláskala – říjen 2018 

Fotokronika Jana Tláskala – září 2018 

Fotokronika Jana Tláskala – srpen 2018 

Fotokronika Jana Tláskala – červenec 2018 

Fotokronika Jana Tláskala – červen 2018 

Fotokronika Jana Tláskala – květen 2018 

Fotokronika Jana Tláskala – duben 2018  

Fotokronika Jana Tláskala – březen 2018 

Fotokronika Jana Tláskala – únor 2018 

Fotokronika Jana Tláskala – leden 2018

  

Fotokronika Jana Tláskala – prosinec 2017 

Fotokronika Jana Tláskala – listopad 2017 

Fotokronika Jana Tláskala – říjen 2017 

Fotokronika Jana Tláskala – září 2017 

Fotokronika Jana Tláskala – srpen 2017 

Fotokronika Jana Tláskala – červenec 2017 

Fotokronika Jana Tláskala – červen 2017

Fotokronika Jana Tláskala – květen 2017 

Fotokronika Jana Tláskala – duben 2017 

Fotokronika Jana Tláskala – březen 2017 

Fotokronika Jana Tláskala – únor 2017 

Fotokronika Jana Tláskala – leden 2017 

 

Fotokronika Jana Tláskala – prosinec 2016 

Fotokronika Jana Tláskala – listopad 2016 

Fotokronika Jana Tláskala – říjen 2016 

Fotokronika Jana Tláskala – září 2016 

Fotokronika Jana Tláskala – srpen 2016

Fotokronika Jana Tláskala – červenec 2016 

Fotokronika Jana Tláskala – červen 2016 

Fotokronika Jana Tláskala – květen 2016

Fotokronika Jana Tláskala – duben 2016 

Fotokronika Jana Tláskala – březen 2016 

Fotokronika Jana Tláskala – únor 2016 

Fotokronika Jana Tláskala – leden 2016 

 

Fotokronika Jana Tláskala – prosinec 2015 

Fotokronika Jana Tláskala – listopad 2015 

Fotokronika Jana Tláskala – říjen 2015 

Fotokronika Jana Tláskala – září 2015 

Fotokronika Jana Tláskala – srpen 2015 

Fotokronika Jana Tláskala – červenec 2015 

Fotokronika Jana Tláskala – červen 2015 

Fotokronika Jana Tláskala – květen 2015

Fotokronika Jana Tláskala – duben 2015 

Fotokronika Jana Tláskala – březen 2015

Fotokronika Jana Tláskala – únor 2015

Fotokronika Jana Tláskala – leden 2015

 

 

Fotokronika Jana Tláskala – prosinec 2014 

Fotokronika Jana Tláskala – listopad 2014 

Fotokronika Jana Tláskala – říjen 2014 

Fotokronika Jana Tláskala – září 2014 

Fotokronika Jana Tláskala – srpen 2014

Fotokronika Jana Tláskala – červenec 2014

Fotokronika Jana Tláskala – červen 2014 

Fotokronika Jana Tláskala – květen 2014  

Fotokronika Jana Tláskala – duben 2014  

Fotokronika Jana Tláskala – březen 2014  

Fotokronika Jana Tláskala – únor 2014 

Fotokronika Jana Tláskala – leden 2014

 

Fotokronika Jana Tláskala – prosinec 2013

Fotokronika Jana Tláskala – listopad 2013

Fotokronika Jana Tláskala – říjen 2013

Fotokronika Jana Tláskala – září 2013

Fotokronika Jana Tláskala – srpen 2013

Fotokronika Jana Tláskala – červenec 2013

Fotokronika Jana Tláskala – červen 2013

Fotokronika Jana Tláskala – květen 2013

Fotokronika Jana Tláskala – duben 2013

Fotokronika Jana Tláskala – březen 2013

Fotokronika Jana Tláskala – únor 2013

Fotokronika Jana Tláskala – leden 2013

 

Fotokronika Jana Tláskala – prosinec 2012

Fotokronika Jana Tláskala – listopad 2012

Fotokronika Jana Tláskala – říjen 2012

Fotokronika Jana Tláskala – září 2012 

Fotokronika Jana Tláskala – srpen 2012 

Fotokronika Jana Tláskala – červenec 2012 

Fotokronika Jana Tláskala – červen 2012 

Fotokronika Jana Tláskala – květen 2012 

Fotokronika Jana Tláskala – duben 2012 

Fotokronika Jana Tláskala – březen 2012 

Fotokronika Jana Tláskala – unor 2012 

Fotokronika Jana Tláskala – leden 2012 

 

Fotokronika Jana Tláskala – prosinec 2011 

Fotokronika Jana Tláskala – listopad 2011 

Fotokronika Jana Tláskala – říjen 2011 

Fotokronika Jana Tláskala – září 2011 

Fotokronika Jana Tláskala – srpen 2011 

Fotokronika Jana Tláskala – červenec 2011 

Fotokronika Jana Tláskala – červen 2011 

Fotokronika Jana Tláskala – květen 2011 

Fotokronika Jana Tláskala – duben 2011 

Fotokronika Jana Tláskala – březen 2011 

Fotokronika Jana Tláskala – únor 2011 

 

{jcomments on}