Orchideje na cvičišti

 

 

 

Orchideje na cvičišti

 

 

 

       Už myslíte na jaro? Až roztaje sníh a začne nové vegetační období, vyrostou na území Vimperka velmi cenné kapradiny a také květiny, kterým se lidově říká šumavské nebo české orchideje.

 

 

       Škvárové cvičiště, po kterém se v době provozu kasáren U Sloupůproháněli vojáci, po jejich odchodu zarostlo. Nikdo ho nezastavěl a málo se na něm sekala tráva. Nikdo nečekal, že se na něm objeví vzácné vstavače a kapradiny, které patří mezi ohrožené a kriticky ohrožené rostliny. O celý problém se velmi zajímá veřejnost a někteří její zástupci obdrželi stanovisko o výskytu vzácných druhů na tomto místě, které vypracovala Správa CHKO Šumava.

 

 

       V něm se doslova říká: „Z hlediska ochrany evropských přírodních stanovišť nacházejících se na území Evropsky významné lokality Šumava (dále jen „EVL“), lze konstatovat, že výše jmenované biotopy spadají pod ochranu typu evropských stanovišť: Druhově bohaté smilkové louky na silikátových podložích v horských oblastech (a v kontinentální Evropě v podhorských oblastech) a Extenzivně sečené louky nížin a podhůří.“

 

 

orchidej 2A

       

       Rostlinám se zde velmi daří. Věci znalí nadšenci je na toto místo chodí obdivovat již několik roků. Velice je překvapilo, když se tedy dozvěděli, že se na místě chystá parcelace a odprodej pozemků na rodinné domy. Materiál jde znovu do zastupitelstva a veřejnost i odborníci vědí, že na daném místě se významné stanoviště ohrožených druhů vyskytuje už minimálně 5 let. Tito lidé vkládali naději do současného vedení města. Na zastupitelstvu 16. 4. 2018 se totiž uvedená lokalita projednávalaa současná starostka na tomto jednání vystupovala a řekla: „Zvláště chráněné území, na kterých se orchideje vyskytují, musí mít výjimku, pokud se s tímto územím bude nakládat.“Vedoucí odboru ŽP byl se stavem daného území seznámen už na začátku března loňského roku a jeho odbor se k výskytu ohrožených druhů na něm nikdy nevyjádřil a dalších jednání ohledně územního plánu se nezúčastnil.

 

 

       Je ale nutné říct, že když se město rozhodne pozemky budoucím vlastníkům odprodat a oni nebudou na místě moci kvůli vydané výjimce stavět, mohou požadovat majitelé po městě náhradu, protože jejich pozemky byly v zastavitelném území. Jakmile je pozemek prodán, majitel bude pochopitelně vyvíjet aktivity, aby ho mohl zastavit. Systémové řešení tedy je vyjmout celou plochu ze zastavitelného území a toto rozhodnutí má udělat právě město.

 

 

       Místo informací, jak výjimečnou lokalitu chránit, se z materiálů, které půjdou do pondělního zastupitelstva, dozvídáme, že orchideje nebudou ze strany města chráněny vůbec a s územím se bude nakládat dál jako se zastavitelnou plochou. Na cvičišti plánuje vedení města ponechat zastavitelné území, myje si nad jeho ochranou ruce a přenechává ji Správě CHKO Šumava, která své stanovisko již vydala. Jde o výše citované vyjádření ze dne 3. 8. 2018. Toto stanovisko bylo odesláno vedení města, Odboru výstavby a územního plánování i Odboru životního prostředí. Na místě v červnu a v červenci loňského roku prováděn zaměstnanci CHKO Šumava monitoring, na základě kterého vypracovali zprávu, která byla zaslána vedení města.

 

 

     Orchidej 1A  

 

      Na místě rostou dva druhy ohrožených druhů orchidejí a jeden druh kapradiny, který je ohrožen kriticky. Další dva druhy vstavačů, které tady můžeme najít, jsou ochranářsky cenné. Rostliny na místě rostou a kvetou už několik let. Přitahují vzácné druhy motýlů a experti se shodují, že by bylo dobré provést na místě další biologický rozbor, který bude sledovat lokalitu po celé vegetační období a nebude se věnovat jen rostlinám, ale i vzácným druhům hmyzu, který se na louce spolu se vzácnými druhy rostlin zabydlel a tvoří ucelený biotop.

 

 

 

      Přesto se v materiálech do zastupitelstva tvrdí, že jak se druhy na louce objevily, mohou z ní zase zmizet a na místě tedy zůstane zastavitelná plocha.

 

 

 

       Máme na území města učebnicový příklad, jak si příroda umí vzít zpátky svá území a věnovat nám velký dar. Co kdybychom na místě zřídili vzdělávací centrum a dali do světa zprávu, že Vimperk má území, kde by mohl seznamovat lidi s tím, jak vypadá šumavská orchidej nebo velmi vzácná kapradina? Místo toho zase zpátečnicky ustupujeme. Čemu? Vidině zastavěné plochy, prodaných pozemků a snadného zasíťování parcel.

 

 

       Budeme znovu citovat ze zprávy CHKO Šumava: „Na dotčené lokalitě je zaznamenán výskyt zvláště chráněných druhů rostlin. Celkem zde bylo v souladu s § 48 ZOPK nalezeno 11 ks kriticky ohrožené vratičky heřmánkolisté (Botrychiummatricarrifolium), 44 ks ohroženého prstnatce májového (Dactylorhizamajalis) a 1 ks vemeníku zelenavého (Platantherachlorantha). Nad to zde byl zaznamenán výskyt ochranářsky cenných druhů bradáčku vejčitého (Listeraovata – 7 ks) a kruštíku širolistého (Epipactishelleborine – 3ks). Zvláště chráněných druhů zde tedy bylo nalezeno celkem tři (v počtu 56 ks) a ochranářsky cenných druhů dva (v počtu 10 ks). V souladu s ustanovením § 49 odst. 1) ZOPK jsou výše uvedené zvláště chráněné druhy rostlin chráněny ve všech svých podzemních a nadzemních částech a všech vývojových stádiích; chráněn je rovněž jejich biotop. Je zakázáno tyto rostliny sbírat, trhat, vykopávat, poškozovat, ničit nebo jinak rušit ve vývoji. Je též zakázáno je držet, pěstovat, dopravovat, prodávat, vyměňovat nebo nabízet za účelem prodeje nebo výměny.“

 

 

       Když právě u nás vyroste květina, která nám ukáže, že tadyje jedno z mála míst, kde se může její vzácný druh nerušeně rozšířit, proč neuděláme všechno pro to, abychom ji ochránili? Proč ji neukazujeme našim dětem a lidem, kteří k nám přijedou, a neobdivujeme ji spolu s nimi jako to, co jinde není a neříkáme jim, že Vimperk je skutečná brána Šumavy, domov šumavských orchidejí? Místo toho nad ní nakreslíme zastavitelnou plochu, postavíme na ní nebo kolem ní domy a za okno si dáme nádherné, velkokvěté orchideje, které si koupíme v Lidlu? Opravdu takoví ve Vimperku jsme?

 

 

Věra Vávra
Vimpersko

 

{gallery}Jitka/Leden/orchideje{/gallery}

 

Foto: Ivana Bohuslavová  

 

{jcomments off}