Těžká auta poškozují silnice – většina jezdí přetížená

Stavu našich silnic ani silničnímu provozu neprospívá provoz těžkých, ve většině přetížených nákladních aut.  Policisté na Klatovsku se v lednu zaměřili právě na nákladní vozy a jejich náklad – při kontrolních váženích bylo 12 aut z kontrolovaných 15 přetížených 

 

silice

KLATOVSKO – Během měsíce ledna dopravní policisté zjistili u dvanácti nákladních vozidel překročení stanovené hmotnosti. 

 

Policisté z dopravního inspektorátu v Klatovech ve spolupráci s Centrem služeb pro silniční dopravu pro Plzeňský kraj téměř každý týden v měsíci provádějí kontrolní vážení vozidel.

 

Vážení se provádí na silnicích a místních komunikacích a u vozidel, které spadají do kategorie M2, M3, N1, N2, N3, T, C, O, R s nebo jízdních souprav tvořených těmito vozidly.

 

Musíme konstatovat, že přetížená vozidla poškozují pozemní komunikace, ale nebezpečný je i pohyb vozidla při zabrzdění a jeho změna jízdních vlastností i s tím související posun nevhodně zajištěného nákladu.

 

Samotné vážení vozidel probíhá na Klatovsku na různých stanovištích s mobilními vahami.

Kontrolní vážení může zahrnovat kontrolu:

  • hmotnosti vozidla nebo jízdní soupravy
  • poměru hmotností vozidel v jízdní soupravě
  • rozložení hmotnosti na nápravy, skupiny náprav, kola nebo skupiny kol
  • rozměrů vozidla nebo jízdní soupravy včetně nákladu nebo kontrolu dodržení podmínek spojitelnosti vozidel v jízdní soupravu.

 

Policisté z dopravního inspektorátu při pohybu na komunikacích zjistí vozidlo, následně je provedeno jeho odklonění a doprovod na stanoviště ke kontrolnímu vážení.

     

V průběhu měsíce ledna se ve třech dnech uskutečnilo vážení vozidel. V jejich průběhu bylo zváženo celkem 15 vozidel, z toho počtu bylo zjištěno u jednoho vozidla překročení rozměrů nákladu a 12 překročení hmotnosti, řešených v příkazním řízení. Zahraničnímu dopravci byla uložena kauce ve výši 18 000 Kč a 12 provozovatelů bylo oznámeno správnímu orgánu. Celkem policisté zkontrolovali 87 vozidel.

 

 

————

Policie ČR nebo celní úřady samostatně provádí nízkorychlostní kontrolní vážení, kdy zjišťují nedodržení hodnot pro hmotnost vozidla nebo jízdní soupravy nebo pro rozložení hmotnosti na nápravy nebo skupiny náprav stanovených zákonem o silničním provozu.

Podle zákona číslo 13/1997 Sb., o pozemních komunikacích je řidič vozidla  povinen na výzvu policisty nebo celníka podrobit vozidlo nebo jízdní soupravu nízkorychlostnímu kontrolnímu vážení.

Řidič vozidla je povinen řídit se pokyny osoby obsluhující zařízení na kontrolní vážení a předložit doklady.

 

– p cr-

{jcomments off}