Demokracie ve Vimperku v ohrožení

 

 

 

Demokracie ve Vimperku v ohrožení

 

 

 

 

       Je smutné, že i absolutní převaha v rozhodování o věcech obecného zájmu celého města současnému vedení města nestačí a proto činí další pokus, jak úplně umlčet opozici, aby nevznášela záludné otázky či nerozebírala nepříjemné témata, na které by muselo vedení odpovídat či vysvětlovat svůj jen těžko vysvětlitelný postup v dané věci.

 

 

       O co vlastně jde?

 

 

       Současné vedení města Vimperk se snaží omezit možnost vystupovat zvoleným zástupcům občanů Vimperka na zasedání zastupitelstva, a to jen na dvě vystoupení po 5 minutách k projednávané věci. Toto je vysvětleno tím, že vedení města se chce řídit doporučením organizace Oživení, aby se jednání zastupitelstva vedli maximálně efektivně a věcně.

 

 

       Když se zúčastníte jakéhokoliv zasedání zastupitelstva, tak snadno zjistíte, že zvolení zástupci: milan pesekFormánek, Hanžl a Vališ mlčí ke všem tématům, Rückerová, Hudeček, Hlava, T. Samek a Cais pokud se nejedná o témata, kde jsou osobně zainteresováni (škola TGM, Vodník, lesní hospodářství, právní otázky atd.), tak také mlčí a místostarosta Kuncl s radním P. Samkem ještě stále tápou. Za vedení města se diskuzí aktivně účastní pouze Petrášek a Martanová. Proti nim jsou zdatní diskutéři, a to Kutil, Janásková, Doležalová a Sýs. Ve výčtu jsem úmyslně vynechal zastupitele Beránka, který asi ještě nepochopil, proč se zasedání konají a nepřekvapil ani svým jediným vstupem na lednovém zasedání, kdy málem nechal zřídit vyšetřovací komisi, která by vyšetřila porušení GDPR a zjistila, jak občanka ze Včelné získala jeho utajovanou osobní emailovou adresu a následně si ho jako zastupitele města dovolila obtěžovat se svým problémem. Občanka ze Včelné si zřejmě špatně vysvětlila jedno z hlavních hesel Starostů a nezávislých, že je budou zajímat i problémy občanů okolních osad.

 

 

       Ačkoliv je současné vedení na zastupitelstvu v drtivé převaze, tak to na zasedání není patrné, kromě vzorného hlasování, a toto je asi hlavní důvod, proč se vedení města snaží takto omezit pravomoc zastupitelů a umlčet opozici. Z výše uvedeného profilu jednotlivých zastupitelů je patrné, že snaha o efektivní využití času na zasedání zastupitelstva je pouze fiktivní problém. Snahu současného vedení lze kvalifikovat jako útok na samotnou podstatu demokracie.

 

 

       Já si myslím, že zástupci města Vimperk by se měli řídit potřeby, názory a podněty občanů, k čemuž se při volební kampani zavázali, ale jediné co zatím rada města prosadila, mimo pozastavení resp. umrtvení dostavby areálu vodních sportů, bylo navýšení své vlastní odměny na maximální možnou částku, která nyní činí 7.897,- Kč/měs., tak tedy hlavně vyřešily své problémy. Jen pro představu tato částka, při 16 hodinách práce měsíčně (4 pondělky po cca 4 hodinách jednání), představuje 500,- Kč/hod., takto ohodnotila rada své fundované rozhodování o věcech veřejných, jako například omezit základní principy demokracie!

 

 

       Prioritou zvolených zástupců by mělo být co možno v největší míře naslouchat všem názorům a námětům k obecnému blahu a neváhat obětovat k tomu nějaký čas navíc, nikoliv si hrát na neomylné vizionáře a přitom myslet hlavně na vlastní kapsu.

 

 

Ing. Milan Pešek 

{jcomments off}