Nemocnice přejde pod město

Nemocnice v Sušici přejde v polovině roku pod město

 

susice nemocnice dohromady
Sušice, 26. 3. 2019

V polovině letošního roku si město Sušice převezme zpět od soukromého provozovatele NEMOS Sokolov sušickou nemocnici. Dohodli se na tom na včerejším jednání zástupci města a NEMOSu.

 

Zároveň se obě strany shodly na harmonogramu konkrétních kroků, které musí převodu předcházet, a potvrdí ho podpisem dvoustranného Prohlášení v nejbližších dnech.

 

Převod nemocnice pod město následně otevře prostor pro jednání s Plzeňským krajem, jehož cílem bude vhodné začlenění nemocnice do sítě krajských zdravotnických zařízení.

 

Jednání města se zástupci společnosti NEMOS Sokolov se vedle členů městské rady zúčastnili také zastupitelé, kteří převod nemocnice pod město podpořili.

 

Nemocnice Sušice historicky byla a stále je ve složité situaci. Nachází se v regionu s hustou sítí zdravotnických zařízení majoritně patřících Plzeňskému kraji. V posledních letech se výrazně změnil systém poskytování zdravotních služeb, což v malých regionech vede k poklesu počtu zdravotnických výkonů. Kvůli klesajícímu počtu výkonů a kritickému nedostatku zdravotnického personálu není možné nemocnici se stávajícím rozsahem nabízené péče samostatně provozovat.

 

„Hlavním zájmem města a současného provozovatele je udržet v Sušici funkční nemocnici, která bude poskytovat zdejším obyvatelům i návštěvníkům města kvalitní a bezpečnou péči v největším možném rozsahu. Chceme proto jednat rychle, abychom maximálně zkrátili přechodné období a dali zaměstnancům nemocnice jistotu, že s nimi počítáme. Pokud půjde vše podle plánu, přejde nemocnice do rukou města do konce června,“ uvedl po jednání starosta města Petr Mottl. Doplnil, že tím bude splněna podmínka kraje, který chce o postavení nemocnice v rámci krajského zdravotnictví jednat přímo s městem.

 

„Město se z naší strany může spolehnout na plnou součinnost a podporu. Nemocnice je po odborné i personální stránce dočasně stabilizovaná a jako malá regionální nemocnice se může do budoucna stát součástí krajského zdravotnictví. Jednání a úkony, které nás v příštích týdnech čekají, se pacientů nedotknou a provoz nemocnice poběží beze změn,“ ujistila Lenka Holá, tisková mluvčí společnosti NEMOS Sokolov.

 

Právní aspekty převodu a smluvní základ, na kterém k převodu dojde, budou řešit zástupci obou stran v příštích týdnech.

 tz nemocnice

-Společná tisková zpráva Penta Hospitals CZ a Město Sušice-

{jcomments off}