Den učitelů ve Vimperku

 

 

 

„Neslibuj, že vykonáš, nehonos se, žes vykonal, ale ponech svým skutkům, aby za tebe mluvily.“

 

 

 

 komensky

       Citátů od Jana Ámose Komenského zaznělo ve středu 27. března v Městském kulturním středisku ve Vimperku mnoho. A proč právě od Jana Ámose Komenského? Koho jiného by měla zaznít moudra, než samotného učitele národů, jehož den narození byl ustanoven jako Den učitelů.

 

 

 

       Jako každý rok, tak i letos zorganizovalo Město Vimperk setkání pedagogů ze škol na území této obce s rozšířenou působností, aby nejen zvýšilo prestiž tohoto povolání v očích veřejnosti, ale hlavně poděkovalo za jejich práci, která ovlivňuje a směřuje celé řady generací.

 

 

 

       Součástí slavnostního odpoledne bylo ocenění třinácti pedagogů, za které mluvily právě jejich skutky. Pamětní list, knihu a květinu z rukou vimperské starostky Ing. Jaroslavy Martanové a hodnotné dárkové předměty z rukou Mgr. Pavla Klímy, předsedy Výboru pro výchovu, vzdělávání a zaměstnanost Zastupitelstva Jihočeského kraje a ing. Miloslava Pilečka, člena téhož výboru, převzali tito pedagogové:

 

 

                 ·     Mgr. Jana Frčková za ZŠ T. G. M. Vimperk,den ucitelu

                 ·     Mgr. Gabriela Hrazánková za ZŠ, ZUŠ a MŠ Stachy,

                 ·     Antonín Hovorka za SŠ a ZŠ Vimperk,

                 ·     Mgr. Soňa Horváthová za ZŠ a MŠ Borová Lada,

                 ·     Mgr. Milada Chvostová za ZŠ T. G. M. Vimperk,

                 ·     Alena Iglerová za ZŠ T. G. M. Vimperk,

                 ·     Jan Jedlička za DDM Vimperk,

                 ·     Mgr. Jan Líkař za ZŠ Smetanova Vimperk,

                 ·     Milan Pilný za SŠ a ZŠ Vimperk,

                 ·     Ing. Marie Staňková za SŠ a ZŠ Vimperk,

                 ·     Dana Šmídová za MŠ Bohumilice,

                 ·     Mgr. Jana Tláskalová za Všeobecné a sportovní gymnázium Vimperk,

                 ·     Mgr. Marie Vaňková za ZŠ, ZUŠ a MŠ Stachy.

 

 

 

       Stejně jako v předchozích několika letech provázel slavnostním odpolednem Mgr. Zdeněk Kuncl, ale letos už nikoliv jako vedoucí odboru školství, kultury a cestovního ruchu, ale jako místostarosta města Vimperk. Za kulturní program Dne učitelů děkujeme žákům ZUŠ Vimperk a pěveckému sboru Canto při Všeobecném a sportovním gymnáziu Vimperk.

 

 

 

       Poděkování zaznělo v ono odpoledne mnoho, jak z úst paní starostky, pana místostarosty, tak předsedy a člena VVVZ ZK. Ti, kteří předávají vědomosti nejvíce slovem, o svých úspěších nemluví, a když jejich skutky promluví, zůstávají v dojetí stát beze slov. Po chvíli ticha a překonání emocí je slyšet jejich skromné „děkuji“.

 

 

 

       Co sdělit závěrem? Vrátit se na počátek …. Na počátku bylo slovo … nebo bylo na počátku světlo? Na počátku byl učitel nesoucí světlo k osvětlení temných zákoutí nevědomosti. Ať všem pedagogům plane pochodeň nadšení ke svému povolání a přinese světlo dalším mnoha generacím.

 

 

E. M. Hervertová za OŠK a CR

 

{jcomments off}