Sušické kruhy olympijské

18 hala

 

Sušické kruhy olympijské

Již podeváté se sešli malí sportovci na sušické olympiádě pro děti.

Mrňouskové se svými dospěláky si užili svůj sportovní den v úterý 26. března (Rodiče s dětmi) ve sportovní hale u gymnázia a jejich starší kamarádi (Předškoláčci v pohybu) se do toho opřeli hned následující den v zrcadlovém sále   Sportovišť (bazén).

Jak je zvykem, je tahle olympiáda spíš rodinná než výlučně dětská a možná i proto se na ni děti tak těší – mohou konečně také pořádně zapřáhnout maminky, babičky, tatínky… zkrátka dospěláky, kteří je v jejich aktivních „hýbánkách“ podporují.

Sušická dětská sportovní olympiáda je pomyslným vyvrcholením sportovního roku a věřte, že nejen na těch nejmenších je znát, jaký kus sportovní cesty za rok urazili.

Nic není zadarmo, pochopitelně ani medaile a ceny, připravené pro nejlepší. Nelehké disciplíny by daly zabrat i ostříleným dospělým – jen si to zkuste, co nejrychleji urazit určenou trasu s vajíčkem na lžíci (nerozbitým), přeskákat v pytli a nezamotat sebe ani soupeře, svázat jednu svou nohu s nohou kamaráda a koordinovaně běžet bez úrazu, jako žokej ovládat dvounohého koně (dospěláka), vyfasovat živý batůžek a v pořádku ho dopravit k cíli, předvést běh raka se zátěží potomka na břiše!

Smíchu a štěbetání bylo při olympiádě dost, napětí zavládlo při souboji týmů, kdy 2+2 (dospěláci a děti) měly v co nejkratším čase doběhnout, vyhledat a v křížovce vyluštit jména pohádkových postav z večerníčků.

 

{gallery}susice/2019/03_brezen/olympiada_deti/{/gallery}

 

Předškoláčci v pohybu jsou na svých cvičeních bez dospěláků, proto měly některé disciplíny upravené (ale rozhodně ne lehčí!) Například místo společné křížovky absolvovaly „papírová lízátka“.   V zábavě, při hrách a soutěžích utekl čas jako voda a protože si všichni sportovní klání užívali, ani na nich nebyla moc znát únava.

Však je také cvičitelka Hanka, která se sušické sportovní drobotině neúnavně roky věnuje, s úsměvem chválila a povzbuzovala. Ale nejen je, také i všechny dospělé, kteří ji v rodinách v jejím snažení o zdravý pohyb dětí podporují.

Nakonec byl vítězem úplně každý, kdo se olympiády účastnil. Nadšení rodiče, kteří vedou děti aktivně k pohybu a jsou jim výborným příkladem, tak i všechny děti, které potvrdily úspěšnost olympiády nadšeným úsilím a úsměvem. Doufám, že všem chuť do dalšího sportovního roku vydrží a už se moc těším na společné chvíle,“ doplnila Hanka. 

Přece jen bylo zapotřebí odměnit všechny sportovce a doplnit vynaloženou energii, a tak, kromě velikých jedničkových medailí pro všechny, nechyběla ani sladká odměna na posilněnou.

 

{gallery}susice/2019/03_brezen/sportoviste/{/gallery}

Tak zase příště „na cvičenou“!

-hh-, foto: Jiří Blahout