Ferda s Beruškou jsou generační fenomén

Pampeliškový zpravodaj z modrého Lerchohrádku

 

36 nsa 2019

 „ Zase je tu slavný den, přichází pan Andersen,

 o kom nám tu letos poví ?  O Malence, o Ferdovi …“

 

 

V pátek 29.3.2019 večer se již tradičně otevřely brány modrého Lerchohradu a celé Pampeliškové království se svými lučními obyvateli (vílami, elfy, motýlky, mravenečky, brouky, beruškami ..)   se připojilo k 19. ročníku celosvětového čtení dětem, k Noci s Andersenem, kterou pořádá Klub dětských knihoven SKIP ČR. Během měsíce března si děti tématicky vyzdobily své komnaty, do nichž během noci přicházelo postupně předčítat mnoho významných hostů, kterým za to patří převeliký dík.

 

40 nsa 2019

 

32 nsa 2019

Luční obyvatelé se tak seznámili s truchlícím hastrmanem z Lucerny ( Ed Lískovec ), který jim melancholicky vyprávěl svůj příběh, přečetl jim o Ferdovi, nevěřícně slupl jahodu a šel o komnatu dál. Velkolepou hudební party všichni zažili, když do komnat nakráčel s úsměvem na rtech, ferdovským šátkem kolem krku a s kytarou v ruce sušický hudebník a zpěvák Pavel Horejš.

 

34 nsa 2019

 

29 nsa 2019

O skvělou atmosféru napříč všemi komnatami se postarali i další hosté, zdatní i zábavní čtenáři: zastupitelka města Andrea Staňková, ředitel školy Čestmír Kříž , hlavní vychovatelka Mirka Pokorná, třídní učitelky dětí ( J.Živná, V.Hušáková, J.Holečková, J.Kunešová, D.Macková ) a V. Sládková.  

 

41 nsa 2019

 

Ani tuto noc nevynechal kolem poletující duch Kidd z místní knihovny možnost, aby si trochu zaskotačil s malými dobrodruhy. Jak se objevil, vykouzlil na tvářích lučních obyvatel nejprve úžas a hned vzápětí nadšení.

Zatančil si s nimi, popovídal, vysvětlil, jak se chovat v knihovně, když on pokojně odpočívá mezi regály, přečetl pohádku o Malence a hned frknul dál…

Malí dobrodruzi si volné chvilky mezi čtením krátili různými hrami či soutěžemi (koníkovým trojskokem, žabákovým kvákem, vlaštovčím vzletem, Ferdovými záludnými úkoly…) či vyráběním (vílí záložky, herní plán lučního člobrda,berušky z ořechových skořápek nebo kamínků…) a samozřejmě, že nechyběla ani výroba Malenčina mlsu (vafle se sladkým tvarůžkem a ovocem).

To ovšem nebyl konec všem dobrotám. Šikovné maminky připravily výborný ovocný a zeleninový bufet, takže se po celou dobu čtení mohly děti zásobovat vitamíny.

Pomyslným hřebem Noci s Andersenem bylo tradiční hledání pokladu. Každá skupina jej pojala po svém, někdo hledal za světla pod stromem Andersenovníkem, jiný pod rouškou tmy se světelnými náramky ve tmavých zákoutích. Každopádně všichni jej našli a radovali se z něj…aby také ne! Jako první zasvítily z pokladu pestrobarevné květinové muffinky, které poskytla a vyšperkovala rodina Javorských z místního Cupeka. Hned za nimi vykoukly Pamětní knížky s fotografiemi z NSA , pohlednicemi  NSA 2019, omalovánkami, sladkostmi a puntíkovanými balonky.

 

Když se malí dobrodruzi rozcházeli domů, zářila jejich očka nadšením z netradičních zážitků, stejně jako nám – Helenii, Michalii, Hanulii a Vendulii z modrého Lerchohradu.

 81 nsa 2019 nsa spolecna (2)

Všem výše jmenovaným ještě jednou moc děkuji za pozitivní smýšlení, osobní nasazení, spolupráci a dobrou náladu, kterou kolem sebe když chtějí, dokáží šířit. A za profesní, materiální  či finanční podporu a výbornou spolupráci děkuji Městu Sušice, ZŠ Sušice Lerchova, Městské knihovně v Sušici a firmám Foto Fišer, Matypo a Cupeko.
                                                                                  Helena Pojarová Tesařová (ŠD, ZŠ Lerchova)

 

{gallery}susice/2019/04_duben/nsa_2019/{/gallery}

 

{jcomments off}