Festival zahájí Anoteho archa

jeden svet uvodFestival Jeden svět bude dnes slavnostně zahájen v Sušici

 

Festival se tento týden v rámci Plzeňského kraje přesouvá z Plzně do Sušice, kde bude slavnostně zahájen již ve čtvrtek 4. dubna a potrvá až do neděle 7. dubna. Pořadatelem festivalu Jeden svět v Plzni i v Sušici je regionální pobočka organizace Člověk v tísni v Plzeňském kraji.

 

 

Festival v Sušici se letos podruhé odehraje v Kině Sušice a v kulturním centru Prostor a přinese celkem 10 projekcí. Na 8 z nich posléze naváže divácká beseda s hosty. Slavnostní zahájení proběhne ve čtvrtek 4. dubna od 19 hodin v sušickém kině.

 

anoteho archa

 

Zahajovacím snímkem je Anoteho archa o ostrovním státě Kiribati se sto tisíci obyvateli, které měnící se klima a stoupající hladina oceánů připravuje o domov. Pozvání přijala aktivistka a sociální geografka Michaela Pixová, se kterou mohou diváci po filmu debatovat na téma aktuálních klimatických změn.

 

 

Divákům doporučujeme druhý festivalový den od 17 hodin v Kině Sušice velice silný dokument Rekonstrukce Utøyi, po jehož promítnutí bude následovat filmová pitva s dokumentaristou Jaroslavem Kratochvílem. Snímek se prostřednictvím vzpomínek přeživších vrací k největší masové vraždě v dějinách Norska, k útoku Anderse Breivika. Film získal cenu regionální poroty Jednoho světa a zvláštní cenu zahraniční festivalové poroty.

 

 

V sobotu od 17 hodin v Kině Sušice mohou diváci dorazit na dokument o situaci ve Venezuele Vše v pořádku. Na následnou debatu o chudobě a nedostatku, které decimují zejména místní zdravotnictví, dorazí poloviční Kostaričanka Lucia Argüellová, která je latinskoamerickou koordinátorkou organizace Člověk v tísni a vloni se z Venezuely vrátila.

 

 

Závěrečný festivalový den proběhne celý v kulturním centru Prostor. Promítání začne v 11 hodin Projekcí pro rodiny s dětmi, která je v Sušici na Jednom světě novinkou. Od 15 hodin doporučujeme film o jezídce Nadje Muradové, která získala Nobeovu cenu míru i Sacharovovu cenu Evropského parlamentu za boj proti sexuálnímu násilí ve válce, Na jejích bedrech.

 

„Za pozornost bude stát určitě příjezd Simony Fendrychové, redaktorky zahraniční rubriky serveru Aktuálně.cz a Hospodářských novin, která sama navštívila jezídky se stejnou zkušeností jakou prožila Nadja Muradová,“ zve diváky Sarah Huikari, koordinátorka festivalu v Sušici. Další snímky včetně hostů diskusí najdou diváci na webových stránkách www.jedensvet.cz/susice.

 

 

Součástí festivalu Jeden svět v Sušici jsou i letos dopolední školní projekce pro žáky základních a středních škol, které probíhají již od 1. dubna. Pořadatelé nabídnou i bohatý doprovodný program.

 

Návštěvníci se mohou těšit na výstavu komiksových příběhů Ženy bez hranic nebo na prodejní výstavu Banernaven. Na neděli je nachystán výměnný swap bazar, v rámci kterého budou mít účastníci možnost obměnit svůj šatník, a od 10 hodin workshop znakového jazyka, kde se mohou dozvědět informace o světě neslyšících a nedoslýchavých.

Ani letos nebude chybět hudební program, který nabídne vystoupení písničkáře a sběratele vinylů OiOiPiratoie & DJ Želvína. Vstupné na páteční koncert, který se uskuteční v Tradičním KlOUbu!, je zdarma.

 

 

Festival Jeden svět v Sušici stále více boří bariéry a zpřístupňuje filmy co největšímu počtu lidí. „Pro diváky jsme připravili tři dokumenty s titulky pro neslyšící a nedoslýchavé a jednu besedu tlumočenou do znakového jazyka,“ uzavírá Huikari.

-tz Jedensvet.cz-

{jcomments off}